Fes un bon paper

‘Fes un bon paper’ és la campanya impulsada per l’Institut de l’Ecoedició per donar a conèixer l’ecoedició i millorar l’impacte ambiental en el sector editorial.

El dimecres 14 de febrer es va celebrar a Ona Llibres la presentació ‘Fes un bon paper. Escull l’ecoedició’, de la mà de l’Institut de l’Ecoedició per reflexionar amb el públic lector sobre la necessitat de promoure la sostenibilitat ambiental en aquest sector.

Laia Figueras, durant la presentació del segell d'ecoedició a Ona Llibres
Laia Figueras, durant la presentació del segell d’ecoedició a Ona Llibres

Laia Figueras, la directora de l’Institut, explica que no existeix el llibre ecològic, ja que aquests sempre tindran un impacte negatiu en el medi ambient. Per això mateix, és important intentar reduir-lo al mínim. L’ecoedició és la manera innovadora de gestionar les publicacions amb criteris de sostenibilitat, entre els quals s’hi inclouen la producció local del producte;  l’elecció sostenible de paper; la inclusió de la motxilla ecològica del llibre perquè  el consumidor sigui conscient de l’impacte del seu producte i pugui canviar els criteris de compra; l’ús de tintes fetes amb olis vegetals o minerals i planejar un disseny ecològic del llibre, entre d’altres. L’objectiu és aconseguir un model productiu de distribució i un consum de llibres més responsable amb el medi ambient, tot basant-se en calcular, minimitzar i comunicar l’impacte ambiental de les publicacions.

Per tal de poder obtenir el certificat d’ecoedició s’han de seguir els criteris imposats per la Comissió Europea, és a dir, hi ha una normativa estàndard internacional que el producte ha de complir. Així, l’ecoedició no és una estratègia de greenwashing, ja que tant el Certificat de Llibre ecoeditat com el Segell de Llibre Local estan basats en informació veraç i verificada per una tercera entitat aliena a l’Institut.

Figueras afirma que en el sector editorial a Catalunya ja es prenen moltes mesures per reduir l’impacte ambiental, de fet és el territori líder mundial en ecoedició. Tot i això,  el que falta és comunicar-ho de manera científica i verídica: «Cadascú des del seu lloc i des de les seves possibilitats pot fer alguna cosa. No pot ser que el sector editorial, per poc impacte ambiental que tingui en comparació amb altres sectors, no se’n faci càrrec o no en parli. No podem oblidar la nostra tasca de comunicadors». Així, l’Institut d’Ecoedició té la voluntat de divulgar les eines que ja existeixen a les editorials, per tal de desvirtualitzar i apropar el terme ‘ecològic’ al públic lector.

Joan Sala, durant la presentació del segell d'ecoedició a Ona Llibres
Joan Sala, editor de Comanegra és un dels impulsors del segell d’ecoedició a Ona Llibres

En definitiva, la missió de l’Institut de l’Ecoedició és generar conscienciació mediambiental en el sector de l’edició, partint del dret que té el consumidor de saber, i de l’obligació i la responsabilitat d’informar que tenen les editorials. «És urgent interessar-se pel preu ambiental dels productes i no només per l’econòmic», diu Figueras.

A més, la campanya no es queda aquí. El pròxim divendres 23 de febrer, de 10 a 14h, tindrà lloc el Parlament de l’Ecoedició a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona, on conviden a diferents agents especialitzats de tot el sector per compartir informació i promoure una aposta per la responsabilitat ecològica col·lectiva.

Trobareu més informació al web de l’Institut d’Ecoedició.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació