Clara Cardona

Clara Cardona

Periodista, relacions públiques i gestora cultural.

Electrodomèstics de referència

A casa sempre n’hem dit la Singer, com qui parla de vambes o de típex

A l’àvia paterna se li ha espatllat la Singer, una d’aquelles màquines de cosir antigues, de primers de segle XX, que ja era de la seva sogra. Així que es pot dir que es tracta d’una herència familiar. Li hem intentat arreglar, però no acabem de sortir-nos-en. I ella no vol ni sentir a parlar d’una màquina de cosir electrònica. Prefereix fer anar el pedal, amb el seu “clac-clac” característic, i fer anar la roda de la dreta que, al seu torn, actua com una politja. Pel que es veu, en aquella època no es contemplaven els esquerrans. 

A casa sempre n’hem dit la Singer, com qui parla de vambes o de típex,  “Àvia, m’hauries de cosir això amb la Singer, si us plau!”. Tenint en compte que la marca va sortir al mercat l’agost de 1851, després que l’inventor, actor i empresari nord-americà Isaac Merrit Singer -un perfil ben curiós- n’obtingués la patent i posés l’empresa en marxa, es pot dir que el pla de màrqueting va funcionar perfectament, perquè encara avui forma part de l’imaginari col·lectiu. El 1870, per exemple, el logotip característic d’una lletra “S” vermella amb una figura femenina al fons es va convertir en un dels logotips més famosos del món. I cap al 1890, el 90% del mercat mundial de màquines de cosir era de Singer.

Si us explico tot això és perquè fa poc, quan llegia Primera part, l’òpera prima de la Cèlia Suñol -una autora de la qual se’n parla massa poc, val a dir- hi ha un moment en què lille Olei, el marit de la Cèlia, proposa comprar a terminis una màquina de cosir per l’Antònia, la filla de la bugadera a qui la Cèlia ensenyava a llegir. D’aquesta manera, “podria fer molta més feina de la que fa ara i en molta menys estona”. I l’“Antònia va tenir la seva màquina. Encara la conserva, polida i neta, com si fos comprada ahir”.

Mentre llegia aquest passatge no em va passar pel cap cap altra màquina que no fos una Singer i, en concret, una model “New Family” de 1865 o semblant, com la de l’àvia. I pensava que quins invents referents deixarem a les generacions futures que puguin trobar a les lectures d’avui quan es tornin clàssiques… La Thermomix? La Roomba? O potser la tan envejada màquina de fabricar glaçons?

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació