El mirall de les nostres penes

Amb ‘El mirall de les nostres penes’, Pierre Lemaitre tanca la trilogia sobre l’Europa d’entreguerres iniciada amb la novel·la ‘Ens veurem allà dalt’ i seguida per ‘Els colors de l’incendi’.

Bromera ha publicat aquest 2020 la nova novel·la de l’escriptor i guionista francès Pierre Lemaitre, El mirall de les nostres penes, una novel·la de caràcter històric que tanca la trilogia sobre l’Europa d’entreguerres, iniciada amb la novel·la Ens veurem allà dalt (2013/ 2014 a Catalunya), guanyadora del Premi Goncourt, i seguida per Els colors de l’incendi (2019).

Pierre Lemaitre
Pierre Lemaitre. |

En aquesta ocasió, ens situem a l’abril de 1940, moment en què París espera, tot i el recel i la incredulitat dels francesos, confiats que la línia Maginot era inexpugnable i infranquejable, la invasió inevitable de l’exèrcit nazi. En aquest context, una jove anomenada Louise Belmont rep una proposta força desconcertant, i indecent, tot s’ha de dir, del doctor Thirion, un home vell que porta dècades anant a “La Petite Bohème”, el bar on treballa la Louise. El tracte és que la jove haurà de despullar-se davant del doctor, i a canvi, rebrà deu mil francs. El que no podia imaginar-se la Louise és que un cop despullada, el doctor Thirion es dispararia una bala al cap, sacsejant, així, el seu món de dalt a baix.

El mirall de les nostres penes també relata les vivències de dos joves allistats a l’exèrcit francès, Gabriel i Raoul, que defensant el riu Mosa, a l’altura de Sedan, van veure com l’exèrcit alemany aixafava les forces franceses i avançava, imparable, cap a la conquesta total de França. I és precisament en el relat d’aquest dos joves on podem apreciar més clarament com Lemaitre evoca i recrea amb certa sorna i una mordacitat punxant la temptativa de França per evitar l’ocupació nazi i l’èxode massiu que això va comportar.

Per últim, Lemaitre també ens explica la història de Désiré, un jove força peculiar que, lluitant per sobreviure, canvia de feina i d’identitat tan sovint que costa imaginar-se com enganya a tots (o gairebé tots) aquells que el rodegen.

Haurem d’esperar, però, al final de la novel·la per esbrinar el lligam que existeix entre tots els personatges, que veuran les seves vides unides pel destí i pel moment que els ha tocat viure.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació