El futur només és futur si té moltes veus i molts rostres

'Viatge a Mart. Relat coral per a un altre món possible' (Poncianes) és un diari personal, un testimoni de vincles, afectes i amor, un arxiu fotogràfic de persones que han decidit compartir temps, i amb el temps, trossos de vida.

Naia Terra

Naia Terra

Estudis Literaris, bibliotecària, lindy-hopper i boletaire.

El proper dissabte 19 de febrer, a les 18:30h, aterraran a l’activitat Desplaçaments alguns tripulants de Viatge a Mart. Relat coral per a un altre món possible (CCCB i Edicions Poncianes, 2022), un projecte col·lectiu on deu creadors, activistes i pensadors s’han unit amb deu joves migrats, extutelats i tutelats, per pensar junts el futur i el viatge.

Tripulants del 'Viatge a Mart', llibre editat per Poncianes que es presenta aquest dissabte al CCCB
Tripulants del ‘Viatge a Mart’, llibre editat per Poncianes que es presenta aquest dissabte al CCCB

Miquel Missé, Blanca Haddad, Aya Zuidi i Mamadou Tafsir Diallo, moderats per Laura Sangrà, seran els encarregats de guiar-nos per aquest viatge intergalàctic que, com Les cròniques marcianes, de Ray Bradbury, o La guerra dels móns,de H. G. Wells (per posar dos dels múltiples exemples que han parlat del planeta vermell), ens demostraran que Martés, en realitat, una excusa, i una porta.

Un llindar obert que ens duu directament a un món vermell, més o menys desconegut. Tan bon punt obrim la coberta sorrenca del llibre, el planeta ens fagocita. Veiem l’Olympus Mons (la muntanya –i volcà- més alta de tots els planetes del nostre sistema solar), la conca boreal, les valls, els deserts, i, a mesura que quedem fascinats per tot el que se’ns presenta, deixem que els peus se’ns embrutin d’òxid de ferro (abans no entri en combustió) i oblidem d’on venim, qui som, per què estem aquí.

Caminem. Avancem per aquest relat coral i ens preguntem per quin futur d’entre els possibles s’acabarà imposant, què ens espera. I de sobte Mart s’allunya, però la migració segueix, i nosaltres ens tornem a preguntar què ens suggereix aquesta idea de desplaçament sobre la qual reflexionen Daura Mangara des del rap, Alaaddine Azzouzi des del periodisme, Andrés García Berrio des del dret, i Hanan Midan i Safia El Aaddam des de les xarxes socials.

I ja sona David Bowie, Nick Cave, el cor de veus llunyanes creats per Nico Roig expressament per l’exposició del CCCB Mart. El mirall vermell (projecte expositiu que va ser comissariat per Juan Insua). I comencem a dansar, reservant-nos els millors passos per dissabte, per la música amb la qual Ikram Bouloum posarà ritme als fragments d’aquest Viatge a Mart; bocins de camins, de vides, que ens arribaran a través de les veus de Youssef Ben Iazza, Manal Zardouk, Míriam Hatibi, Youssef Aboud, David Fernández, Youssef Amelal, Alpha Omar Diallo, Mohamed El-Qadiry, Blanca Llum Vidal i Omar Oudaay, tots ells participants, també, del projecte.

I és que, per sobre de tot, Viatge a Mart. Relat coral per a un altre món possible constitueix, de la mà d’imatges capturades per Tanit Plana i Glòria Solsona, “un diari personal, un testimoni de vincles, afectes i amor”, així com “un arxiu fotogràfic de persones que han decidit compartir temps, i amb el temps, trossos de vida”.

 “El futur només és futur si té moltes veus i molts rostres, tants com sigui possible”, ens diuen Mireia Calafell, Pol Guasch i Berta Subirats, membres de La Sullivan, que han impulsat el projecte. Aquesta activitat de desplaçaments, aquest llibre de desitjos, clama, precisament, una diversitat lliure de prejudicis, on poder reivindicar que totes les vides són interessants, diferents.

En última instància, tant l’activitat com el llibre pretenen atansar-nos la mà perquè emprenguem, amb ells, aquest viatge que és sempre inici, amistat, i molt, molt, molt talent.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació