Anna Fité, 1r Premi Emili Teixidor

L’escriptora ha guanyat el Premi Emili Teixidor per a primers lectors amb El concert més animal

Clara López

Clara López

Periodisme cultural i estudis de gènere © Martí Sanchis

Un repte fantàstic en forma de cançons que presenta un relat de celebració i visibilitat. Anna Fité ens explica la història de la gallina Fina i dels seus tres ouets acabats de pondre. Quan la Fina se n’assabenta que el masover vol posar-la dins del brou del sopar, s’escapa amb els seus tres ous bosc endins. En un cop de mala (o bona) sort, els camins de la mare i els pollets se separen, però els animalons del bosc aconsegueixen organitzar-se per fer volta de truita a aquest entramat bestial.

Anna Fité, autora d’El concert més animal. © Joan Rossell

Fité explica que el rerefons d’aquesta tendra i esbojarrada història sobre l’amistat i l’instint de supervivència engloba dos temes. Principalment, la idea que qualsevol circumstància pot generar organització col·lectiva per assolir un objectiu comú. A través d’ El concert més animal podrem veure com tot un equip de personatges valents i riallers s’uneix per realçar l’amistat i la solidaritat. Tanmateix, l’autora remarca que hi ha una segona intenció de transmetre que no ens hem d’anticipar a patir sobre coses que encara no han passat, perquè “si no és per nosaltres, el món s’esforçarà, no hem de carregar tant de pes, tanta responsabilitat, no som pas imprescindibles”.

Enguany és el primer Premi Emili Teixidor, però ja són tres els guardons de literatura infantil i juvenil que ha impulsat i atorgat l’editorial La Galera. Pema Maymó, directora de l’editorial, ha remarcat la importància de fomentar la lectura als primers lectors (infants que engloben la franja d’edat dels 5 als 7 anys) per tal que comencin a gaudir de manera independent i a descobrir el plaer de llegir noves històries i aventures. Maymó assegura que “aquests primers llibres seran els que recordin quan siguin adults, que els transportin a un moment propi on van poder riure, imaginar o fins i tot passar por”. En aquest sentit, és aquest l’objectiu de l’editorial per impulsar aquesta primera convocatòria. La Galera vol fer valdre les novel·les per a primers lectors, les primeres lectures que els infants escullen i llegeixen autònomament.

Pema Maymó, directora de l’editorial La Galera. © Joan Rossell

El motiu pel qual el premi rep el nom d’Emili Teixidor és degut a una qüestió d’homenatjar aquest mestre, autor de literatura infantil i juvenil, prescriptor de llibres als mitjans de comunicació i novel·lista per adults. La directora editorial recorda que Teixidor va ser un home “que va treballar per promoure l’amor i plaer a la lectura entre els infants i joves”.

El jurat que ha valorat les obres presentades ha estat format per la periodista de La Vanguardia Antònia Justícia; la llibretera de l’Espolsada, Fe Fernández; l’escriptora i editora Laura Espot; i l’escriptora Susanna Isern. Tanmateix, el guardó és de 2.500 euros i l’obra es publicarà el 26 d’agost en català i, si s’escau, en castellà. A més, s’està treballant en els drets de traducció de l’obra en altres llengües i s’inclourà dins del Pla Lector, adreçat a tots els centres educatius de Catalunya.

© Joan Rossell

La Galera també ha fet pública la llista de novetats per la temporada d’agost, setembre i octubre. D’entre les publicacions d’agost, 1.000 motius per viure, de Pilarín Bayés, un llibre regal que recull part dels fets que han marcat la seva trajectòria vital. Verstiari, un llibre de poesia infantil catalana escrit per Pere Rovira i il·lustrat per l’Albert Asensio. De cara al setembre, El país dels ocells sense ales, de Nadia Ghulam amb il·lustracions de Mona Brunet. Una història sobre el dolor i el que suposa fugir d’un país en guerra. Et necessitem, de Jose Luis Gallego, il·lustrat per Xavier MacPherson, especialista en il·lustració científica. Aquest és un llibre que té com a fil conductor les històries d’onze espècies amenaçades d’extinció per tal de conscienciar sobre el medi ambient i la sostenibilitat.

Durant l’octubre, Carlota Pastanaga, en format còmic, una sèrie d’aventures i ecologia amb una protagonista revolucionària, divertida i amb un gran sentit de la justícia. Escrit per Jordi Fenosa amb il·lustracions de Jordi Sunyer. Miguel Calero i Mercedes Palacios presenten El vampir Vladimir, un vampir envaït per la síndrome de la quotidianitat. Una història que mostra la recerca incansable per arribar a ser un nen normal. Amb la mateixa temàtica vampiressa, arriba també Ciutat de Vampirs, de la mà de Martín Piñol. Una novel·la sobre la Vampira de Barcelona, una segrestadora de nens que va atemorir la societat del 1912. Tanmateix, A les teves sabates, de Meritxell Garcia amb il·lustracions de Roger Simó. Un relat sobre la Mimi i els seus mitjons foradats i màgics.

Com a novetat en primícia de cara al novembre, Fora disfresses! de la mà de Bel Olid i il·lustrat per Anna Baquero. Una invitació a qüestionar-nos els prejudicis i les imposicions socials a través d’en Pau i la seva roba.

En definitiva, tot un ventall d’històries escrites i il·lustrades amb una sensibilitat i imaginació que atrapen no només els més menuts, també els adults. Històries com la de Fité, que arriben com un bàlsam fresc i divertit que facilita afrontar els calorosos dies d’estiu.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació