Els arxius catalans són per a exploradors

Fins al diumenge 11, els arxius catalans celebren la Setmana Internacional dels Arxius amb un programa d’activitats a tot el territori.

Aquests dies se celebra la Setmana Internacional dels Arxius, que s’allargarà fins al pròxim diumenge 11 de juny. L’esdeveniment, promogut pel Consell Internacional d’Arxius (ICA), té lloc arreu del món amb motiu del Dia Internacional dels Arxius que commemora cada 9 de juny per conscienciar a la ciutadania sobre la important acció social que desenvolupen els arxius.

Fins al dia 11 de juny se celebra la Setmana Internacional dels Arxius © Agència Catalana del patrimoni Cuttural

A Catalunya, la celebració s’ha anat consolidant en els últims anys, amb un increment de les activitats organitzades pels arxius d’arreu del territori. Coordinada pel Departament de Cultura, la Setmana Internacional dels Arxius aplega enguany prop de 90 propostes entre les quals destaquen exposicions, conferències, visites guiades i jornades de portes obertes.

Sota el lema “Som exploradors i exploradores d’històries”, l’objectiu és implicar als ciutadans a viure les històries en primera persona. L’Arxiu Nacional de Catalunya inaugura el dia 9 de juny l’exposició Dora Maar. Viatge a Catalunya on es mostraran les fotografies que va fer l’artista durant el seu viatge a casa nostra el setembre de 1933. Dissabte 10 serà jornada de portes obertes a l’Arxiu Nacional. Faran visites guiades i jocs interactius per donar a conèixer les instal·lacions.

Enguany la Xarxa d’Arxius Comarcals celebra el seu 40è aniversari i participa en la Setmana Internacional dels Arxius amb diverses activitats arreu del territori. Hi haurà una cinquantena d’activitats presencials i en línia. El dijous 8 de juny es publicaran quatre visites virtuals als arxius comarcals del Baix Llobregat, la Noguera, el Pla d’Urgell i el Ripollès. Es podrà accedir a través de la pàgina web de cada arxiu.

Dimecres 7 a les 19:00, es presenta Barcelona. Visitants il·lustres per part de l’Arxiu Municipal de Barcelona on s’explicaran el pas de diverses personalitats per la capital. Divendres 9 a l’Arxiu Històric de Tarragona, se celebrarà una sessió divulgativa sobre el paper dels arxius en la resolució de casos de desaparicions forçades de menors, coneguts com a “nens robats”. A Lleida fins al 14 de juny hi ha un cicle de conferències entorn del bandolerisme organitzat per l’Arxiu Històric de la ciutat. El Departament de Cultura ha habilitat tota l’agenda en línia i es pot consultar aquí.

Una innovació per difondre els arxius i arribar a tots els públics és el pòdcast. S’estan impulsant diversos projectes comunicatius en aquest format i que són produïts pels arxius catalans (directament o en col·laboració).  N’hi ha alguns que ja han estat guardonats pels Premis Sonor com Sala 113. Històries arxivades del Departament de Cultura, Barcelona AMB paraula l’Arxiu de l’Arxiu Municipal de Barcelona i La victòria de Derbi produït amb col·laboració de l’Arxiu Municipal de Martorelles. Aquí trobareu tots els pòdcasts disponibles.

Les xifres estan a favor dels arxius catalans i continuen millorant les perspectives de futur. El Pla d’Arxius i Gestió Documental. Arxius 2030 és un projecte que dura a terme més de 160 actuacions. Enguany, a més, se celebren 30 anys de la Comissió Nacional d’Accés Avaluació i Tria Documental, amb un exitós recorregut: 1.065 Taules d’Accés i Avaluació Documental i 152 quilòmetres de documentació pública eliminada. Actualment, podeu consultar els indicadors dels arxius catalans del 2022 al web de la SIA 2023 i veure el creixement d’usuaris i de consultes que van rebre durant l’any.

Si voleu conèxier totes les activitats programades durant la Setmana Internacional dels Arxius, ho podeu consultar aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació