El glamur dels arxius

L'Arxiu Municipal de Barcelona ha presentat un programa d’activitats per celebrar la Setmana Internacional dels Arxius.

El pròxim 9 de juny se celebrarà a tot el món el Dia Internacional dels Arxius amb motiu de l’aniversari de la creació del Consell Internacional d’Arxius (ICA) l’any 1948. Durant la setmana del 5 a l’11 de juny, els diferents centres d’arxiu de la ciutat oferiran un programa d’activitats, totes elles gratuïtes, amb propostes que contemplen des de visites guiades pels arxius, fins a exposicions o ponències que abracen la Setmana Internacionals dels Arxius.

 Roger Moore, “El Santo”, a la nit de gala del Dia de la Ràdio, a l’Hotel Ritz de Barcelona. Pérez de Rozas (1967). AFB.
 Roger Moore, “El Santo”, a la nit de gala del Dia de la Ràdio, a l’Hotel Ritz de Barcelona. Pérez de Rozas (1967). AFB.

La programació arrencarà el dimarts 6 de juny amb la xerrada Paisatge és memòria. Patrimoni arquitectònic i documentació a càrrec de Montserrat Villaverde Rey, que parlarà sobre el paper dels arxius, i en concret de l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, en la recerca històrica vinculada al patrimoni arquitectònic. Aquesta conversa té places limitades, us hi podeu inscriure al correu [email protected].

Continuant amb les ponències, el dimecres 7 de juny. l’historiador i periodista Rafa Burgos farà una revisió d’aquells documents conservats a l’Arxiu Municipal de Barcelona que testimonien el pas d’emperadors, actors, cantants o escriptors del segle XX per la ciutat.  Burgos parlarà de personalitats tan diverses com Rainier de Mònaco i Grace Kelly, Montgomery Clift, Hussein de Jordània, el príncep Akihito, Ava Gardner, Wallis Simpson, Ingrid Bergman o Marlene Dietrich. I també de mariscals, ambaixadors, presidents i caps d’estat. La xerrada, titulada “Barcelona. Visitants il·lustres. Del Tibidabo al Ritz, passant per la terrassa martini”, serà d’entrada lliure i tindrà lloc als Jardins de la Fundació Julio Muñoz Ramonet. També durant la jornada de dimecres, podreu assistir a la visita guiada “L’arxiu Municipal de Sarrià-Sant Gervasi. Què hi passa a dins?” amb reserva prèvia al següent enllaç.

Visita de Rainier III i Grace Kelly, prínceps de Mònaco, a Barcelona. Fons del Parc d’Atraccions del Tibidabo (dècada de 1960). AMDSG.
Visita de Rainier III i Grace Kelly, prínceps de Mònaco, a Barcelona. Fons del Parc d’Atraccions del Tibidabo (dècada de 1960). AMDSG.

La celebració de la Setmana Internacional dels Arxius continuarà el dijous 8 amb una jornada de portes obertes a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, coincidint amb la Festivitat de Corpus. Podreu assistir a les visites guiades de 10 h a 20 h del vespre amb inscripció prèvia i gratuïta al mateix Arxiu. Les visites inclouen un recorregut per les sales nobles i instal·lacions de l’Arxiu i una selecció de documents originals representatius dels fons. A més, durant aquell dia també s’inaugurarà a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona la mostra Del pictorialisme a la modernitat. Centenari de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. En aquesta exposició podreu veure una selecció del fons de l’Agrupació que abasta des del moviment pictorialista, expandit durant els anys vint i trenta, fins a les noves propostes estètiques sorgides en la renovació dels anys cinquanta.

Finalment, la jornada clourà divendres dia 9 amb dos itineraris. El primer s’iniciarà davant de l’Hotel Catalonia i farà un recorregut pels edificis més emblemàtics de la Dreta de l’Eixample. Per aquesta activitat és necessària la inscripció prèvia. El segon itinerari proposa una ruta per Ciutat Vella i començarà al Mercat de Sant Antoni. L’organització proposa un recorregut per descobrir el passat medieval i d’època moderna de l’actual barri del Raval a partir del que expliquen els documents que es conserven a l’Arxiu Municipal de Barcelona. Us podeu inscriure en aquest enllaç.

Enguany, la Setmana Internacionals dels Arxius es reparteix en diferents espais, com l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’Arxiu Municipal del Districte de Sarrià – Sant Gervasi, i la Fundació Julio Muñoz Ramonet.

Podeu consultar tots els horaris i ubicacions al web de l’Arxiu Municipal de Barcelona.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació