Viatge a les entranyes de la Fundació Miró

El programa In Museu ha fet possible visites reduïdes, més personals, que ens permeten conèixer de més a prop les col·leccions

Inés Martín Tiffon

Inés Martín Tiffon

Periodista i estudiant d’historia i historia de l’art a la UOC.

Joan Miró dóna la benvinguda als qui arriben volant a Barcelona, amb un mural que cobreix de color la façana de l’aeroport. Rep amb alegria a qui travessa el mar amb l’espectacularitat de l’escultura “Dona i ocell”. I a qui camina o ve amb tren, els rep amb “Pla de l’Os” el mosaic de la Plaça de la Boqueria. Però el gran tresor que va deixar als qui vivim a la ciutat va ser la Fundació Joan Miró, que aquest cap de setmana ha obert les seves portes per mostrar les entranyes del museu, els arxius, els magatzems i tot un munt d’espais que no són accessibles al públic.

Reserva de pintura de la Fundació Joan Miró © Adrià Goula.

És el primer any que el museu dedicat al pintor Joan Miró participa al programa In Museu, una jornada que permet descobrir la cara B dels museus, espais habitualment restringits o veure la feina dels professionals que hi treballen. Mostrar al públic racons, passadissos i sales de màxima seguretat és un reclam per a visitar els museus. Entrar per la porta de darrere atrau els més curiosos.

El museu, dedicat a l’artista català, és com un iceberg, del qual normalment només en podem veure una petitíssima part. Però gràcies a In Museu accedim a l’obra no exposada del pintor i escultor, que arriba aproximadament a les 19.000 peces. Podem conèixer els processos que segueix una obra mentre es trasllada, les especificacions tècniques per a la conservació i sobretot podem aprendre de la mà dels experts.

A vegades l’avorriment ens fa dibuixar a les cantonades del primer paperot que trobem, no és art, és clar, però podria ser el començament d’algun procés creatiu. Això mateix és el que la Fundació guarda com a tresor a l’arxiu, esbossos, obres preparatòries o fins i tot petits dibuixos sobre diaris antics. El material més íntim que permet conèixer millor l’autor i la seva obra està guardat en aquest arxiu, on estudiosos, conservadors i restauradors conviuen entre cartes, llibres, petits dibuixos o poemes. La mostra permanent i les diferents exposicions proposen un breu recorregut per Miró, però poder baixar un parell de pisos fins la reserva ens ens ha permès descobrir confidències o conèixer millor la seva obra i personalitat. Com diu el pintor Antoni Llena “a l’arxiu hi ha els pinyols” que després serveixen per entendre o crear l’obra.

Joan Miró és un dels artistes catalans més reconeguts i va donar a conèixer la cultura catalana arreu del món. Gràcies a la seva meticulositat la feina dels conservadors i dels professionals que treballen a l’arxiu és molt més fàcil, ja que va guardar cada pas que el conduïa a una obra i va tenir cura de tota la correspondència amb artistes, amics i família. A més de deixar la fundació per a tota Barcelona, va encarregar-se de deixar-ho tot organitzat perquè el seu llegat fos durador i real.

Descobrir l’ànima d’un museu ha estat una experiència única. El programa In Museu ha fet possible una vegada més visites reduïdes, més personals, que ens permeten conèixer de més a prop les col·leccions i “la super feina que fan les persones que treballen als museus” com deia dissabte passat una visitant. La passió dels que es passen els dies en el museu és un valor afegit que no es pot substituir, i aquesta ha estat la missió de la quarta jornada d’In Museu.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació