Persones – Arxius – Vides

Del 7 al 13 de juny se celebra la Setmana Internacional dels Arxius enmig d'un augment exponencial de consultes digitals a aquests equipaments culturals i memorials arran de la pandèmia.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Aquest dimecres 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius que enguany pren el lema “Persones – Arxius – Vides” per remarcar la importància d’aquests equipaments en la protecció i difusió del patrimoni documental col·lectiu i individual. Les activitats per commemorar aquesta data assenyalada s’allargaran tota la setmana sota l’empara de la Setmana Internacional dels Arxius.

Catalunya ja compta amb més de 50 milions de fotografies identificades amb el cens dels arxius | Foto: Arxiu

Amb l’impuls del Departament de Cultura, els arxius catalans es preparen per commemorar la seva diada amb un seguit d’activitats ben diverses. El Dia Internacional dels Arxius és promogut pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) de la UNESCO des del 2007 per commemorar la data de la seva creació el 9 de juny de 1948. La celebració d’enguany reivindica els arxius com a veritables serveis de la comunitat i posa el focus en la implicació de la ciutadania com a coproductora de la informació que aquests equipaments emmagatzemen, preserven i estudien.

Si el lema de l’any passat, “Persones – Vides – Arxius” centrava la mirada en els propis usuaris, el lema d’enguany, alterant l’ordre de les paraules, dona un major protagonisme als mateixos arxius per explicar a la ciutadania quina feina es fa dins d’aquests equipaments culturals i memorials. Les històries recollides als arxius i a la seva documentació, creen un univers de dades entrelligades que genera una xarxa de documents constantment contextualitzats pels professionals del món de l’arxivística. Des de l’ingrés de les fonts al fons documental, són diverses les funcions que es realitzen dins dels arxius: identificació de la documentació, classificació, descripció, conservació i difusió. Gràcies a totes aquestes tasques s’aconsegueix que el patrimoni documental sigui accessible per tota la ciutadania.

Dilluns 7 de juny, Gent de Merda va dedicar un podcast especial als arxivers amb una visita a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Entre les persones convidades hi havia Laura Fortuny Bonet tècnica superior d’arxiu de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona que ha ajudat a difondre la història de Barcelona a través del seu perfil de Twitter (@Lfbonet); l’Adrián Cruz, tècnic superior d’arxiu i gestió documental a l’Arxiu Central Administratiu del Departament de Salut de la Generalitat, que va explicar la seva tasca al projecte titulat “El Nostre Arxiu Fotogràfic”; la Paula Gomila, tècnica superior d’arxiu i gestió documental a l’Arxiu Central Administratiu de Vicepresidència, Economia i Hisenda, que va explicar el seu estudi de dades aplicades als fons de dones dels arxius, i el Christian Moreno, tècnic superior de gestió documental del Consell Comarcal del Vallès Occidental, amb un perfil més tecnològic, molt centrat en la gestió documental electrònica, que va presentar un estudi sobre l’aplicació del Blockchain als arxius com a alternativa per la preservació digital a llarg termini.

Una altra iniciativa de la campanya impulsada aquest any és la creació d’una sèrie de vídeos anomenats “Arxius per dins”. Són quatre vídeos que volen mostrar les funcions dels arxivers d’una manera propera i entenedora. Per exemple, se’ns explica com organitzar els documents del nostre mòbil o ordinador per tenir-hi un accés fàcil i ràpid o les passes bàsiques per organitzar, descriure i preservar la memòria fotogràfica de la família. També se’ns mostrarà el procés de digitalització dels documents d’un arxiu, des de la seva identificació fins a la seva publicació a la xarxa, i s’explicaran alguns dels criteris d’ingrés, a més de mostrar què es fa després amb els fons documentals privats.  Els vídeos es podran veure al canal de YouTube de Patrimoni de la Generalitat a partir del dia 8 de juny (cada dia se’n publicarà un).

Com a activitats destacades, l’Arxiu Nacional de Catalunya ens ofereix un recorregut de cinc capítols per les seves instal·lacions per conèixer el seu equip humà. Una activitat en línia del dimecres 7 al divendres 11 de juny que es podrà seguir a través del canal de YouTube de l’Arxiu Nacional. La Xarxa d’Arxius Comarcals, per la seva banda, ha preparat diverses activitats dins el monogràfic ‘Dones i Arxius’ entre les quals destaca la creació d’una exposició digital, Arxius amb noms de dones, al dipòsit digital Calaix del Departament de Cultura, i l’acció preparada per l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat: la historiadora i professora de la UB Cristina Borderías i l’historiador José Fernández Segura parlaran sobre Maria Carmen García-Nieto, historiadora i pionera en la utilització de fonts d’història oral a l’Estat espanyol i en la captació de documentació sobre les dones i el moviment obrer al Baix Llobregat en un acte on participaran dones entrevistades per la historiadora. L’acte serà presencial el dimecres 9 de juny a les 18h i es podrà seguir en línia.  

Pel que fa a l’Arxiu Municipal de Barcelona, també ha organitzat diversos recorreguts, xerrades, diàlegs i taules rodones per omplir d’activitat aquesta celebració; de fet, algunes d’elles s’allargaran més enllà de la Setmana Internacional dels Arxius com la xerrada “Viatge als teus orígens: genealogia i història familiar”, impartida per l’historiador i investigador Manu Valentín, que es durà a terme el dijous 17 de juny, tan presencialment com en línia, i que ens donarà a conèixer les fonts bàsiques de la investigació genealògica; o la inauguració a càrrec de la documentalista Miracle Tous de la XVI Mostra de Documents de l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona que, a partir del 21 de juny, s’endinsarà a la Barcelona dels anys 30. Igualment, el 29 de juny, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona inaugurarà l’exposició Quan plovien octavetes. Clandestinitat, premsa i propaganda antifranquista amb una conferència a càrrec del comissari de l’exposició, l’historiador Manel Risques, sobre la figura de Joaquim Puig i Pidemunt, director de Treball i executat el 1949 acusat de ser, entre d’altres, el responsable de l’aparell de propaganda del PSUC. Podreu consultar totes les activitats organitzades per l’Arxiu Municipal de Barcelona consultant aquest enllaç. Com a novetat, l’Arxiu Municipal també ha llençat el seu propi podcast amb la col·laboració de Barchinona.cat titulat Barcelona AMB Paraula d’arxiu.

El Departament de Cultura també ha aprofitat l’efemèride per fer balanç dels arxius de la Generalitat de Catalunya publicant els principals indicadors del 2020. L’Arxiu Nacional de Catalunya ha donat servei a 603.350 usuaris el darrer any, un 99% dels quals hi van accedir de forma remota a través de la xarxa, un increment d’un 160% respecte a l’any anterior. La pandèmia ha tingut força a veure amb aquest augment de visites digitals i ha obligat els arxius a aprofundir en les seves estratègies de digitalització; la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya amb els seus 197 Terabytes de documents digitalitzats –això són més de 16 milions de digitalitzacions- va donar servei a uns 860.000 usuaris remots essent els més visitats de forma virtual l’Arxiu Històric de Lleida i l’Arxiu Comarcal del Maresme. Podeu consultar totes les dades de l’informe a la web que s’ha habilitat per la Setmana Internacional dels Arxius.

Per la seva banda, la Diputació de Barcelona i la Xarxa d’Arxius Municipals també s’adhereixen a aquesta celebració amb l’exposició virtual titulada La memòria de les fàbriques, amb 112 documents procedents de 24 arxius de la província de Barcelona, i la presentació de diferents vídeos que destaquen l’empremta de la industrialització a Catalunya amb l’objectiu d’explicar aquest període clau de la història del país i la seva influència transformadora en la societat dels segles XIX i XX. Els vídeos es podran seguir des d’aquesta pàgina web .

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació