«Les Mòniques» obren les portes a la mediació artística

El Santa Mònica convoca 21 beques de recerca i experimentació en mediació artística amb una residència d'onze mesos de cara a la temporada vinent

En el marc de la nova etapa liderada per Enric Puig Punyet, el Centre d’Arts Santa Mònica engega la tercera edició del programa de beques anomenades «Les Mòniques» que enguany concedirà vint-i-un ajuts de 9.200€ cadascun, destinats a la recerca i experimentació en prototips de mediació artística que puguin tenir un elevat retorn social i promoguin els processos horitzontals i el pensament col·lectiu.

Enric Puig Punyet intervenint a la setena taula de debat de les jornades «Cultura: Versió 2050» © Judit Contreras/Diputació de Barcelona

«Les Mòniques» s’adrecen, especialment, a creadores i creadors transdisciplinaris i transmèdia, que treballin en l’àmbit relacional o participatiu. Els prototips resultants, que es desenvoluparan durant una residència d’onze mesos al mateix Santa Mònica, han de guiar al públic a la reflexió a partir de les preguntes que planteja el programa expositiu del Santa Mònica. Igualment, han d’aconseguir obrir el centre i les seves activitats a diverses persones usuàries, siguin habituals del Santa Mònica o no. La convocatòria romandrà oberta fins al pròxim 11 de maig.

Des de fa tres anys, «Les Mòniques» busquen incentivar i recolzar econòmicament als artistes emergents que vulguin experimentar en el camp de la mediació artística. El centre fomenta, així, el desenvolupament de prototips experimentals no concebuts com a obres de propietat intel·lectual i autoria individual, sinó com a projectes susceptibles de ser replicats o reimaginats per futures persones becades o, fins i tot, per membres de la mateixa institució. Durant els onze mesos de residència, el Santa Mònica també convida als seleccionats a col·laborar amb altres programes i projectes d’educació i mediació del centre.

Les vint-i-una beques es divideixen en set modalitats diferents segons el seu camp de mediació. En aquesta edició, cada modalitat atorgarà un total de tres beques. Els ajuts es concedeixen en els camps de la mediació participativa, l’espacial, la digital, la comunicacional, l’editorial, l’educativa i la gastronòmica. Cada participant únicament pot presentar una sol·licitud de beca. A més a més, no es concedirà la beca a qui l’hagi obtingut dues vegades consecutives o bé, a qui se li hagi atorgat tres beques d’aquesta línia en els darrers cinc anys.

La mediació participativa se centra, sobretot, en l’activació de públics, és a dir, en la seva recepció i participació en esdeveniments artístics i culturals; l’espacial, en canvi, posa el focus en el disseny dels espais expositius, les disposicions de les audiències i en diversos dispositius i instal·lacions arquitectòniques efímeres. Per la seva banda, la mediació digital, com el seu nom indica, explora els continguts artístics a través d’aplicacions, plataformes i altres projectes digitals; la comunicacional, para atenció a la mediació més vinculada a la comunicació i difusió dels continguts culturals, sigui de forma física o digital; l’editorial s’especialitza en el disseny i producció en aquest àmbit; l’educativa, en les diverses accions i activitats formatives; i la gastronòmica és aquella mediació que entén la gastronomia com un procés de creació artística més i n’explora la seva vessant cultural i de socialització.

El 29 de maig s’anunciaran els participants preseleccionats, el 6 de juny se’ls entrevistarà per indagar en el perfil del sol·licitant i, finalment, el 12 de juny s’anunciarà la resolució final.

Els prototips que es desenvoluparan en el marc de les beques, partiran de les preguntes que guiaran els cicles expositius del Santa Mònica al llarg de la temporada vinent, és a dir, del setembre de 2023 al juliol de 2024. El primer cicle buscarà donar resposta a la pregunta: «com seria el món si Europa no hagués existit mai?»; s’hi tractaran aspectes descolonitzadors i comptarà amb les propostes artístiques de l’exposició Afrofuturisme Cimarron a càrrec de Yuderkis Espinosa i Katia Sepúlveda.

El segon cicle expositiu es qüestionarà «com afecten els estats alterats a la nostra consciència?», a través d’una extensa exploració sobre la psicoanàlisi, el xamanisme, les drogues, els somnis, el metavers, la salut mental i el transformisme, entre altres pràctiques. El darrer cicle de la temporada girarà entorn de la pregunta: «quins efectes ha tingut i té el biennalisme en el món de l’art en termes de mercat i competitivitat?», i plantejarà una reflexió al voltant de les anomenades «polítiques de biennalització» i de les biennals com a institucions artístiques globals.

Les persones becades treballaran presencialment al Santa Mònica amb el fi de generar un intercanvi de coneixement en el grup i potenciar la dimensió col·lectiva dels diferents processos. La direcció i l’equip tècnic del centre acompanyaran els becats al llarg del procés; oferint una bossa de producció pel desenvolupament dels prototips. A més a més, la direcció del Santa Mònica desenvoluparà un rol fonamental durant cinc períodes de treball intensius. Al llarg de cinc setmanes, els artistes, juntament amb les persones de l’equip tècnic i la direcció, aprofundiran, revisaran i avaluaran col·lectivament els processos de recerca en marxa.

Per participar en el programa de beques caldrà aportar fins a l’11 de maig, com a màxim, un currículum detallat, una còpia del títol universitari o d’ensenyament artístic superior, i una descripció del projecte de recerca que es vol realitzar. El 29 de maig s’anunciaran els participants preseleccionats i el 6 de juny se’ls entrevistarà per indagar en el perfil del sol·licitant. Finalment, el 12 de juny de 2023 s’anunciarà la resolució final amb els vint-i-un becats, mentre que el període de residència no s’iniciarà fins al pròxim 1 de setembre i conclourà, com a tard, el 31 de juliol de 2024.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació