Becoming Marilyn i Elvis

Fins al 24 de març podeu visitar a la galeria FotoNostrum. Mediterranean House of Photography l'exposició dedicada a la iconografia que va contribuir a erigir els mites de Marylin Monroe i Elvis Presley

La galeria FotoNostrum presenta la seva primera exposició del 2024: Becoming Marilyn – Becoming Elvis, una història fotogràfica de l’ascens a la fama de Marilyn Monroe i Elvis Presley, dos dels més grans mites de l’espectacle al segle XX, tant als EUA com arreu del món.

Sense Títol. Tobay Beach, New York 1949. ©Andre de Dienes.

Les 150 fotografies que es presenten a les dues plantes de la sala són fruit de la col·laboració de FotoNostrum amb la MUSS Collection, una prestigiosa firma americana col·leccionista de l’obra de reconeguts fotògrafs que en aquests moments disposa d’un total de més de 500.000 imatges.

En aquest cas s’exhibeixen els treballs de dos fotògrafs que en diferents moments i circumstàncies varen fotografiar aquestes dues futures icones en els inicis de les seves carreres quan encara eren dos artistes molt poc coneguts.  

André de Dienes, un fotògraf que va centrar la seva fotografia en el camp del nu i del paisatgisme, va néixer a Transsilvània, avui Romania, el 1913 i amb quinze anys ja va marxar de casa i va fer cap a París on va començar a treballar per a Vogue. El 1936, com tants altres artistes, va emprendre la ruta americana i es va traslladar a Califòrnia. Allí, el 1944 va conèixer una jove model de dinou anys que tractava també d’introduir-se en el món de la moda i es deia encara Norma Jean. Varen establir una relació molt estreta, com a amics primer i amants més tard, que va durar uns vuit anys en els quals de Dienes li va fer infinitat de fotografies i retrats en tota mena d’ambients i situacions. Aquestes fotografies, publicades en diferents mitjans en uns moments en què la premsa gràfica era un dels vehicles bàsics de difusió  de la informació, varen contribuir a la difusió de la imatge de l’actriu que es va convertir ja en la Marilyn Monroe, la màxima icona del cinema americà.

Bel Air, California,1953. © Andre de Dienes Sense.

La seqüència de fotografies està presentada amb un ordre cronològic que  permet observar els canvis en l’aspecte de Marilyn: des dels primers retrats amb un posat de caire juvenil, amb cabell encara castany clar al look més  amb els cabell rossos i actituds més sensuals. I conclou amb unes fotografies del 1953, —una mica abans que Marilyn, ja una actriu d’èxit, es traslladés a Nova York— en les quals de Dienes la va fotografiar de nit, en moments de fort insomni de l’actriu i a l’inici dels primers episodis de depressió.

Aquest magnífic treball de vuit anys ofereix un conjunt de retrats de l’actriu en els quals mostra el seu rostre lluminós, el seu irresistible encant i la seva gran fotogènia. No és per treure-li mèrit al fotògraf, però tinc la impressió que en aquest cas la model té un pes molt important en la bellesa i la qualitat de les imatges.

La majoria són imatges en blanc i negre però també es poden veure imatges en color. En la majoria dels casos són còpies vintage signades pel fotògraf amb uns formats de dimensió mitjana com les que es practicaven a l’època. Moltes d’elles estan a la venda seguint el format de FotoNostrum que vol combinar la seva activitat de sala d’exposicions amb la de galeria comercial, de manera que pugui sostenir sense subvencions ni endeutament el seu projecte de centre d’art fotogràfic.

Elvis llegint el correu dels seus fans, New York, 1956. ©Alfred Wertheimer

El segon plat d’aquest menú fotogràfic és la sèrie de fotografies que Alfred Wertheimer va fer de l’Elvis Presley quan la RCA Victor Records li va encarregar el seguiment fotogràfic d’una gira de set dies que el cantant, que llavors tenia vint-i-un anys i començava la seva carrera, va fer entre Memphis i Nova York, el 1956. Això li va permetre fotografiar el cantant amb tota naturalitat al llarg del viatge, al compartiment del tren en què viatjava, als camerinos, als hotels i restaurants i a les sales de concerts i en algunes escenes d’intimitat.

Són fotos amb menys glamur, naturalment, que les de Marilyn, però que de ben segur faran les delícies dels nombrosos fans que Presley té a casa nostra. Ens posen al descobert el començament de la seva posterior carrera explosiva en uns moments en què encara tenia una presència senzilla, sense l’artifici dels seus anys finals en què va anar adquirint una estètica molt exagerada.

Estem aquí novament amb una majoria de fotos en blanc i negre i de caràcter vintage, algunes de les quals, com hem comentat, estan a la venda per a possibles col·leccionistes.

En conjunt, aquesta exposició té el mèrit de posar al descobert els inicis de les carreres d’aquests dos mites i apropar-nos així uns períodes que sovint són un tant menystingut en les seves biografies.

Julio Hirsch-Hardy ©J.M.Cortina

En l’acte de presentació d’aquesta exposició el fundador i director de FotoNostrum, Julio Hirsch-Hardy, va fer un repàs de les activitats que porten a terme des del centre i, en particular, de la recent publicació del primer llibre d’una nova col·lecció que vol difondre les darrers expressions de la fotografia actual. Concretament, el llibre es titula The world of Photography i s’hi presenten mostres dels treballs i la biografia d’una cinquantena de fotògrafs que han participat els darrers temps en els dos concursos d’àmbit internacional que patrocinen des de fa anys, el Premi Julia Margaret Cameron per a dones fotògrafes i el Premi Polux.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació