15 FAQS sobre el MANIFESTA 15

La biennal d'art contemporani se celebrarà entre el 8 de setembre al 24 de novembre del 2024.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Ahir hi havia més polítics que periodistes, a la presentació del Manifesta 15, celebrada a l’edifici de l’antiga editorial Gustavo Gili, a l’esquerra de l’Eixample, que serà també la seu organitzativa d’aquest festival de cultura contemporània. Avui llegireu i sentireu a parlar molt d’aquest esdeveniment. Hem procurat resumir la naturalesa d’aquesta biennal amb una sèrie de FAQS.

Equip artístic del MANIFESTA 15
  • Què és el Manifesta? És la biennal nòmada europea de cultura contemporània. Site-specific i alhora itinerant. Barcelona serà la seu de la 15ª edició d’aquest esdeveniment, que se celebrarà entre el 8 de setembre al 24 de novembre del 2024.
  • Quins són els principis de Manifesta? Fundada a principis dels anys noranta, Manifesta té com a principal objectiu repensar la relació entre cultura i societat civil, i generar un impacte positiu en la ciutat que n’és seu i les seves comunitats. Manifesta és un projecte en constant evolució que ha anat adoptant un caràcter i un programa transdisciplinari
  • Quina és la metodologia de treball de Manifesta? Es postula com un festival amb una metodologia de treball horitzontal i col·lectiva, alternativa a les visions més autorials de les altres biennals contemporànies. Manifesta aposta per una actitud radicalment local i abocada a problemes urgents, com ara la transició climàtica.
  • Qui ho organitza? Manifesta és una fundació, dirigida per la incombustible Hedwig Fijen, conservadora holandesa que no s’intimida quan ha de pronunciar un nom català, però a cada edició constitueix un comitè organitzador, que en el cas de Barcelona pren per primera vegada una naturalesa supramunicipal, ja que el comitè organitzador estarà format pels els regidors de Cultura dels diferents municipis i les administracions que impulsen la biennal.
  • Quines administracions hi participen? L’institut de Cultura de Barcelona ha implicat onze ciutats de l’àrea metropolitana que participaran a la biennal: Badalona, Cornellà de Llobregat, El Prat del Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa. A més a més, el Departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Barcelona també hi aportaran la seva part.
  • Com es repartirà geogràficament la programació? La biennal pivota en tres nodes geogràfics, situats al llarg del riu Besòs, el delta del Llobregat i la serra de Collserola, que es concreten en tres edificis emblemàtics: el Monestir de Sant Cugat, l’edifici Turbines de les Tres Xemeneies, on hi haurà el futur Catalunya Mèdia City, i la casa Gomis de la Ricarda, al Prat de Llobregat. Aquest darrer és el node més sensible, ja que ocupa un espai disputat en l’ampliació de l’aerport.
  • Per què s’han escollit aquests nodes? El punt en comú entre aquests nodes és que representen els grans sistemes naturals i espais oberts que envolten la metròpoli de Barcelona, però també tenen una estreta relació amb el desenvolupament urbà i industrial.
  • Quin rol tindran aquests nodes en el conjunt de la Biennal? Aquests nodes seran espais claus per “descentralitzar i reassignar ecosistemes culturals a la regió metropolitana”.
  • Com es repartiran el protagonisme tants municipis? Durant els tres mesos que durarà el festival, cada municipi serà el focus d’activitat durant una setmana, de manera que aquesta biennal, que ja és nòmada en si mateixa, també ho serà una mica durant aquesta edició metropolitana.
  • On s’ha celebrat anteriorment el Manifesta? La primera edició d’aquest festival europeu va tenir lloc l’any 1996 a Rotterdam i la darrera a Prístina l’any 2022. Entremig ja s’ha celebrat dues vegades a l’estat espanyol, a Donostia-Sant Sebastià (2004) i a Cartagena (2010). La majoria de seus escollides no són capitals d’estat, tot i que també n’hi ha hagut: Luxemburg, Zurich o Ljubljana.
  • Qui forma part de l’equip artístic del Manifesta 15? L’equip està format per la mediadora creativa de Manifesta 15; la comissària portuguesa Filipa Oliveira; onze representants artístics de les onze ciutats metropolitanes; Ariadna Amat Garcia (Badalona); Penélope Cañizares Bellido (Cornellà de Llobregat); Cristina Castells Tort (El Prat de Llobregat); Raquel Morcillo García (Granollers); Mireia Mascarell Llosa (L’Hospitalet de Llobregat); Gisel Noè (Mataró); Óscar Abril Ascaso (Sabadell); David Linares Ramos (Sant Adrià de Besòs); Joan González Cano (Santa Coloma de Gramenet); Andreu Dengra Carayol (Sant Cugat del Vallès); Imma Vilches García (Terrassa) i la directora de Manifesta, HedwigFijen. 
  • Quins seran els artistes i col·lectius participants del Manifesta 15? Seguint l’esquema traçat per la investigació prebiennal, s’han convidat persones i organitzacions culturals locals i regionals a formar part de Manifesta 15 com a participants. 10 projectes, dels 262 presentats, han estat seleccionats per un jurat mitjançant una convocatòria oberta. Els participants seleccionats són: Claudia Pagès, JokkooCollective, La Casa dels Futurs, Lola Lasurt, Matias Daporta, Metropolis, Nora Ancarola, Rosa Tharrats & Gabriel Ventura, Tornen les Esquelles i Transductores. La llista definitiva ampliada de participants a Manifesta 15 es publicarà a la primavera de 2024.
  • Quina missió tenen aquests artistes? Els organitzadors de la biennal han encarregat a diversos col·lectius artístics que explorin el territori per impulsar actuacions al voltant de temes socials com el creixement i decreixement, la protecció del medi ambient, o la cura i reparació, i presentar els seus resultats durant la biennal de l’any vinent.
  • Quin ha de ser el llegat del Manifesta? Els projectes presentats “han d’enriquir la realitat cultural, social, urbanística i ambiental de les ciutats”. També ha de servir per teixir una xarxa de relacions entre les diferents ciutats participants i vertebrar una autèntica cultura metropolitana.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació