El Circ d’Ara Mateix al Mercat de les Flors

Set espectacles d’allò més variats són les propostes que podrem veure aquest Nadal al cicle de circ del Mercat.

Gina Duran Oliu

Gina Duran Oliu

Periodisme cultural

Aquest Nadal serà un mes amb molt de circ. Podrem gaudir de propostes ben diverses, tant a Barcelona, com a Girona, a Sant Celoni i arreu de Catalunya. La gran majoria d’elles pensades per a ser representades en aquestes dates tan especials. Enguany, però, el cicle de circ del Mercat de les Flors és el plat fort. El Circ d’Ara Mateix, que s’havia de representar a l’abril, ha passat a tenir lloc aquest desembre i fins al gener. Ja ho sabeu, cosa de la pandèmia. “Els nostres espectacles no estan pensats específicament per Nadal, sinó que són propostes per a ser representades al llarg de l’any, i en repetides ocasions”, explicava Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors. Aquestes peces, que es podran veure del 26 de desembre al 10 de gener, són propostes circenses d’autoria, i de tota mena, que volen fer-nos  riure, però sovint des de la reflexió o des de situacions més incòmodes i arriscades.  

“Hurt me tender” al Mercat de les Flors | Imatge Isabelle Grosse.

“Des que es va iniciar el Circ d’Ara Mateix al Mercat de les Flors, la nostra intenció ha estat posar a l’abast de tothom els nous llenguatges del circ, presentant propostes que entretinguin i donant espai a noves poètiques que comuniquin directament amb el públic”, explicava Marc Olivé, integrant de l’equip de programació del Mercat, durant la presentació dels espectacles. Els artistes d’aquesta edició són professionals que estan desenvolupant un vocabulari propi, que es pot llegir des de diferents edats. Des del Mercat ho anomenen talla única, i  aquesta engloba les edats des dels 2 anys fins als 99. “Nosaltres volem un circ que estigui prou obert perquè tothom hi tingui accés”, assegurava Olivé. De les set propostes, totes són de companyies catalanes menys una, que és francesa. Són peces d’aquí, amb una mirada internacional i amb llenguatges contemporanis de circ, que volen sorprendre’ns a través de les seves representacions en sala o en carpa.

L’espectacle Hurt me tender o Elogi violent de la tendresa de CirkVost, és l’únic internacional que s’ha pogut portar al Mercat, i també és l’únic que serà representat en carpa. La companyia francesa presenta una peça on hi ha més de 20 artistes en escena, de diferents nacionalitats, i on se simula i es crea un ambient de concert de rock potent. Un espectacle de circ aeri, amb coreografies i equilibris de 30 metres d’alçada i acrobàcies enèrgiques i vibrants. Personatges ben normals, gent de carrer, que es troben, xoquen, s’acaricien i ballen en un univers semblant a la vida, fet d’intercanvis sorprenents en què es barregen violència i tendresa. “Des de la companyia, aconsellen l’espectacle a partir de 12 anys, per l’estil de música de l’espectacle i pels decibels d’aquesta. Però nosaltres, des del Mercat creiem que és per a tots els públics, i que són els pares els que han de decidir si els seus fills els agradarà o no”, explicava Olivé.

Hurt me tender tindrà lloc del 26 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener en una gran carpa que ocupa la plaça Margarida Xirgu al barri de Poble Sec. “Com que la carpa ocupa un espai públic que en temps de pandèmia és més necessari que mai pels veïns del barri, des del Mercat hem decidit apropar-nos a ells i facilitar-los que puguin assistir als nostres espectacles, amb tarifes especials i amb visites o xerrades sobre el muntatge concret de la carpa i de l’espectacle de circ de CirkVost”, assegurava Marc Olivé.

Pablo Molina i Joel Martí presenten Random, un espectacle per a tots els públics a partir de 13 anys, que explora les situacions teatrals fins als seus límits. “La nostra intenció és que l’espectacle ens porti cap a un univers una mica boig. Volem que el públic estigui atent i que es creï la sensació que dalt l’escenari hi pot passar qualsevol cosa”, explicava Pablo Molina. Ambdós juguen amb les línies que voregen el perill, buscant un paisatge fresc amb una sinceritat gairebé cruel. “Farem equilibris, una mica de cable i de contorsió, però no gaires tampoc. El més important per nosaltres és el teatre, la tècnica bé després”, assegurava Joel Martí. “Sobretot farem el pallasso, i el bufó, però amb un fons seriós i tràgic”.

Joel Martí és un acròbata sobre cable format a les escoles de circ althazar, Samovar i Lido, i Pablo Molina és equilibrista i ballarí de street dance des dels 10 anys, i es va formar a l’escola de circ Rogelio Rivel a Barcelona, i Lido. “La seva companyia és de les poques nacionals que han entrat a formar part del programa Circusnext, i és meravellós que de totes les companyies europees de circ contemporani, ells hagin estat seleccionats i formin part d’aquest procés”, explicava Olivé. L’espectacle tindrà lloc del 28 al 30 de desembre.

Amer i Àfrica Llorens presenten Envà, el 30 de desembre i el 2 i 3 de gener, a la sala MAC. Ambdós porten treballant junts des de fa 8 anys, i va ser a partir de la peça Bunkai que van trobar el seu estil dinàmic i amb tocs d’humor. “Quan vam obtenir la beca De Mar a Mar, de la Central del Circ, vam obtenir l’impuls per seguir creant, i en va sorgir Envà, una peça on l’objecte principal són 250kg de palla”, explicava Amer. La peça és una al·legoria a les parets mentals que ens empresonen, que ens protegeixen d’un suposat perill emocional, i de la qual ens passem la vida intentant alliberar-nos-en. Un espectacle on veureu equilibris mans a mans, acrobàcies, humor, intensitat i emoció.

“Volem que el públic entri en el nostre món, i que pugui veure que el que fem, si estem junts, ho pot fer tothom” explicava Àfrica Llorens. Ambdós tenen molt clar que el seu punt fort és la tècnica i la interacció amb el públic, un aspecte que han modificat, però que no han enretirat del tot. “Abans del confinament, amb el públic arriscàvem bastant, i el risc del circ és una cosa que enganxa molt. Posar la gent en situació de “perill”, enganxa”, assegurava Llorens. Un espectacle que tothom que el veu, parla de proximitat i de normalitat.  

“Envà”, d’Amer i Àfrica Llorens | Imatge Davide Garrone.

Una altra peça és la de Joan Català, 5.100 metres per segon, que es representarà del 8 al 10 de gener. “És la meva primera experiència en sala i amb un grup gran de persones, ja que normalment solc treballar sol i amb l’espai públic”, assegurava Joan Català. L’espectacle intenta seguir la línia de pensament de Català, on ell es considera més un artesà escènic que un artista. “Com que vinc d’una família d’artesans, de ferrers i metal·listes, vaig decidir agafar el ferro i fer un homenatge de la matèria i dels espais on es treballa, els tallers”, assegurava Català. A 5.100 metres per segon, l’artesà escènic vol donar valor a la manera de fer que es viu en un taller, però passat a un context escènic i performàtic, i sobretot a través de les eines físiques, el gest, els llenguatges propers a la dansa, i amb l’acrobàcia i la transformació dels objectes.

L’espectacle també va ser representat al Festival Grec, en un moment en què els actors i artistes no es podien apropar per crear, ni tenir contacte amb el públic. Aquella peça va ser una conjunció de les idees que Català havia treballat durant el 2019 i 2020, interpretades per un grup reduït de gent, 5 persones. Però aquesta vegada, al Mercat de les Flors, podran presentar-ho amb tot el grup, els 7 integrants. “Estem contents amb el que tenim, encara que creiem que podríem tenir-ho molt més ben acabat. Però al final, el que necessita és fer-se davant del públic”, assegurava Joan Català.  

“5.100 m/s”, de Joan Català | Imatge Tristán Pérez-Martín.

La companyia Animal Religion representarà, del 2 al 5 de gener …i les idees volen, una peça en format per petits que tindrà lloc a la sala PB. L’espectacle tindrà un públic molt reduït perquè els nens puguin moure’s amb tranquil·litat per l’espai. Un espai circular i buit, amb un cos, un micròfon, sis altaveus i 24 llums que protagonitzen la peça. “No se’n pot dir gairebé res més, simplement s’ha d’experimentar. Parteix de la idea que els petits són més llestos que ningú, que no cal dir res perquè ells mateixos ja ho entenen tot”, assegurava Àngels Margarit. …i les idees volen és un espectacle fresc amb escenes divertides, fantàstiques i plenes de complicitat. Una peça de circ on el joc, la col·laboració amb el públic, la llum i la música s’enllacen perquè cada funció esdevingui una experiència diferent.

Flou Papagayo, de Mumusic Circus és el sisè espectacle del Circ d’Ara Mateix, que es podrà veure del 27 al 29 de desembre a la sala PB. “Flou Papagayo és un espectacle que té molt bona acollida i que treballa molt amb la interacció, una vessant que estan modificant per poder seguir mantenint un diàleg amb el públic, però amb les noves mesures de seguretat”, explicava Marc Olivé. Aquesta és una peça pluridisciplinari, on el circ (verticals, funambulisme, suspensió capil·lar, patins…) i la música en directe són les eines que fan servir tres personatges, amb caràcters sensibles i caòtics, emprenguin junts un viatge delirant i ple d’emocions. “Un espectacle poètic que crea escenes que obren la imaginació i obren universos preciosos als nens i nenes”, assegurava Olivé.

Com a setena peça del Mercat de les Flors tenim l’espectacle Gender, creat expressament pel cicle de circ pel Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel de Barcelona. La peça és gratuïta, i presenta els treballs finals dels alumnes del Grau Superior de Circ, que es representaran del 2 al 5 de gener. Gender neix de la necessitat de no qualificar ni de posar etiquetes; tracta de relacions que mai passen de cop i volta de l’amor a l’odi.

 Després de veure aquests espectacles, la gent sortirà preguntant-se si això és circ. Però per Àngels Margarit és senzill: “La gent que ve del circ fa circ, i la gent que ve de la dansa, fa dansa. D’alguna manera, ja et defineixes una mica a tu mateix, i avui en dia hi ha tota mena d’hibridacions. Al final no hi ha fronteres”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació