‘Alba’, la bellesa de veure sortir el sol

L'última producció d'Aimar Pérez Galí explora els diferents llenguatges de la composició a través d'un poemari coreografiat

Del 8 a l’11 de febrer el Mercat de les Flors acull l’espectacle Alba, un recital de dansa dirigit pel ballarí, coreògraf i escriptor Aimar Pérez Galí. Presentada com “el nou despertar” l’última producció de Pérez Galí proposa entendre la composició com un tema en si mateixa entrellaçant els llenguatges de la poesia, la música i la dansa. 

Intèrpret del recital Alba | Cedida per El Mercat de les Flors

Alba sorgeix de l’interès per la pròpia estructura de la poesia i com aquesta, mitjançant un llenguatge abstracte i emotiu, aconsegueix una sinergia amb els moviments corporals de la dansa contemporània. Cinc intèrprets i un pianista en directe, despleguen un poemari escrit pel mateix director on cada composició segueix una estructura pròpia que s’acaba fusionant amb la música i la dansa. Els 11 poemes que formen la peça global han estat creats cada un d’ells a partir d’una composició poètica que dóna sentit al moviment final, que abraça des de sonets fins a les sextines, passant per l’escala pentatònica a les fugues. La complexitat d’entrellaçar elements compositius musicals, poètics i coreogràfics ha portat al director a emprar noves maneres de composar. “He escrit i coreografiat tots els poemes amb Excel, hi ha una estructura matemàtica molt forta” afirma Peréz Galí.  

El piano en directe i la música produïda per Hug Vilamala acompanya els intèrprets al llarg de tota la producció, mentre es mouen per un espai format per tres elements principals: un quadrat blanc, un piano i un triangle groc, que rendeix homenatge a l’escultor minimalista Ellsworth Kelly. L’escenografia, com a element canviant, es recompon en cada peça, aconseguint crear la sensació de moviment mentre “incita a jugar”. Galí s’apropia de la idea del joc i, en tot el procés de creació i difusió de l’obra, es poden veure mostres d’elements didàctics i pedagògics que mostren aquesta faceta del director. El programa de mà n’és un d’aquests i, mitjançant l’origami, converteix el fullet en un ocell de paper. 

La idea del “nou començament” es veu reflectida al llarg de tot el muntatge escènic a través d’una composició dramatúrgica que ens remet al concepte de l’inici del dia.

Aimar Pérez

Samuel Letellier, instructor en Feldenkrais, ha ajudat el coreògraf a incorporar a la producció aquest mètode somàtic de dansa. A través de moviments petits, curts, suaus i amables, el cos assoleix una llibertat d’expressió que defineix i remet a la tranquil·litat i serenitat de l’albada. Aimar Peréz Galí ha treballat des d’una metodologia on parteix de diversos elements externs que li proporcionen un valor afegit a la peça. Al llarg d’Alba, el director acut a la sextina de Joan Brossa – dedicada al compositor Arnold Schönberg-, textos de Maria Mercè MarçalTerra de mai, el primer llibre en català sobre l’amor lèsbic- com també a la veu de la cantant Maria Arnal, que participa amb la lectura de tres peces del poemari: Mai, Aeiou i Sextina Mirall. 

La idea del “nou començament” es veu reflectida al llarg de tot el muntatge escènic a través d’una composició dramatúrgica que ens remet al concepte de l’inici del dia. “És la primera peça que dirigeixo des de fora, no com a intèrpret i, per tant, és una nova manera de relacionar-me amb el procés de creació”, assenyala Pérez Galí. Aquest procés de distància ha permès al director crear una peça amb un estudi compositiu previ molt complet, però que a l’hora ha combinat amb la simplicitat d’apreciar la bellesa de veure sortir el sol, l’albada.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació