Jove, la cultura et crida!

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya rellança el programa «Escena 25», ampliant-ne les prestacions i la durada, sota el nou nom de «Cultura Jove».

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Ara fa una dècada, l’any 2013, es va llançar la primera edició d’Escena 25, una campanya de bonificació social per apropar les arts escèniques i musicals als joves entre 18 i 25 anys. Deu anys després, el Departament de Cultura redefineix i amplia aquest programa sota el nom de Cultura Jove. La nova iniciativa amplia la franja d’edat del jovent que hi pot accedir, fins als 30 anys, i també incrementa la seva oferta cultural gràcies a l’aliança que la Generalitat ha teixit amb els promotors culturals de diverses sales de teatre, música i festivals d’arreu de Catalunya.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga i la comunicadora Fiona Amargós presentant la renovada iniciativa de «Cultura Jove» a la sala La Paloma de Barcelona | Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

El nou Cultura Jove, per tant, tindrà més varietat de propostes culturals amb la voluntat d’atraure a més públic durant més dies, perquè a diferència de l’Escena 25, el programa romandrà obert tot l’any. És a dir, s’han acabat les corredisses per aconseguir entrades a baix cost a principis de temporada o durant els pocs dies on s’habilitava la venda de l’Escena 25.  Segons la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, aquest canvi era necessari perquè el públic jove «no sempre actua amb previsió, sinó que molts cops improvisa, i per això crèiem que havia de poder accedir a Cultura Jove en tot moment».

Des d’avui mateix, 17 de novembre del 2023, la plataforma ja ha posat a la venda més de 14.500 entrades amb preus que oscil·len entre els 5 i els 20 €, depenent del cost original de cada entrada. La idea és que els joves no paguin més d’aquests 20 € per aquelles entrades que, per al públic general, poden arribar a enfilar-se fins a més de 45 €. L’increment d’edats fins als 30 anys obeeix a la voluntat del Departament de Cultura d’equiparar la seva oferta de polítiques d’atracció juvenil amb «la resta de polítiques de joventut de la Generalitat», segons Garriga, «com per exemple, el Carnet Jove o la T-Jove, que recentment també s’han anivellat fins a aquesta edat».

El Departament vol que la barrera econòmica no sigui un impediment per gaudir de la cultura entre els joves i així animar-los a adquirir nous hàbits culturals. Per assolir aquest objectiu, s’ha mobilitzat una primera partida de 700.000 € per finançar el programa. A diferència del que passava amb l’extint Escena 25, serà la primera vegada que la Generalitat assumirà el cost de bona part de la rebaixa de preus. Per primera vegada, la Generalitat assumirà el copagament d’aquestes entrades. D’aquesta manera, l’usuari abonarà, aproximadament, un terç del cost de l’entrada, l’administració, un altre terç i el promotor assumirà tota la resta.

El percentatge d’inversió dependrà, en cada cas, del cost de l’entrada original i el tipus de promotor. Des del Departament asseguren que la inversió serà escalable i que espais petits com els que integren la xarxa de teatres de proximitat d’«On el Teatre Batega», per exemple, rebran més ajuda que els grans festivals, on el promotor assumirà bona part del descompte. Sigui com sigui, la plataforma Cultura Jove neix amb la voluntat d’oferir espectacles i concerts de tota mena, des de sales petites, als grans equipaments nacionals com el Teatre Nacional de Catalunya, el Mercat de les Flors o L’Auditori, per citar-ne tres exemples.

També comptarà amb la col·laboració de grans festivals com el Canet Rock, el Cruïlla, el Vida o l’Embassa’t i inclourà la majoria d’equipaments públics municipals d’arreu del territori. De moment, la plataforma encara està molt enfocada als programes d’arts en viu –música i arts escèniques–, però la previsió és que en un futur també inclogui descomptes per a cinemes, museus, galeries o la majoria d’espais patrimonials que depenen de l’administració pública.  

El funcionament serà ben senzill per a totes les persones inscrites. Només caldrà seleccionar els espectacles i concerts als quals es vulgui anar des del web de Cultura Jove, comprar l’entrada i posteriorment recollir-la a la taquilla de l’equipament corresponent. De mica en mica, les passarel·les de pagament de la majoria equipaments participants també aniran incorporant els descomptes i avantatges de Cultura Jove als seus webs, perquè els usuaris puguin adquirir les entrades amb descompte directament des de les seves plataformes de venda si així ho desitgen.

Actualment, a Catalunya hi ha més d’un milió de persones que podran beneficiar-se d’aquesta política d’atracció de públic jove, que es complementarà amb altres ofertes i activitats de difusió: des de debats postfunció a sorteigs exclusius. També es duran a terme diverses col·laboracions amb els programes d’iCat, l’emissora cultural de Catalunya Ràdio, per donar a conèixer la iniciativa. Entre altres, continuarà la participació setmanal d’un prescriptor cultural jove al programa Els experts i l’emissió setmanal a YouTube del programa El Camerino, però també s’habilitarà una nova col·laboració cultural adreçada al públic més jove dins del programa LOFT.

Per primera vegada, Cultura Jove també incorporarà un servei d’anàlisi de dades que permetrà als promotors i al Departament de Cultura obtenir un major coneixement sobre el públic jove i els seus interessos i, així, comprendre millor la seva relació amb l’activitat cultural. De cara al futur, aquestes dades ajudaran a definir millor les polítiques culturals adreçades als joves.

Aquesta iniciativa de reforma d’Escena25 s’emmarca en els eixos d’actuació del Departament de Cultura per a l’actual legislatura i a la seva voluntat de garantir l’accés cultural per a tothom. En aquest sentit, ben aviat s’anunciarà el projecte de Llei de Drets Culturals que el Departament porta treballant des de fa mesos i es continuarà avançant en una major col·laboració entre Cultura i Educació per garantir que els ensenyaments artístics tinguin una major presència dins dels currículums escolars.

Mentrestant, els joves ja poden gaudir d’aquesta nova plataforma que els acosta la cultura a preus assequibles així com d’altres iniciatives similars, endegades pels grans equipaments nacionals, que, en alguns casos, estenen l’oferta fins als 35 anys. És el cas, per exemple, de la Tarifa Plana de L’Auditori, les tarifes reduïdes per a menors de 35 anys del TNC o el Teatre Lliure, la iniciativa Liceu Under35 o l’experiència del Vibe35 que tot just fa uns mesos va celebrar la seva segona edició.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació