Per mi un combinat de salsa i punk, si us plau

En el marc de Barcelona Districte Cultural, The Salsa Punk Orkestra ofereixen la seva característica fusió de punk-rock i salsa

De combinacions estranyes que sembla que no hagin de funcionar n’hi ha moltes. Per exemple, la pizza amb pinya, que per mi funciona, però més d’un se m’ha tirat al coll en confessar-ho. Però ara tampoc voldria obrir cap debat culinari. Això d’ajuntar dues coses ben diferents que sembla que no hagin de casar de cap de les maneres és el que han fet The Salsa Punk Orkestra; una banda filla de la pandèmia que fusiona el punk amb la salsa.

The Salsa Punk Orkestra. Foto: Ajuntament de Barcelona

Ho sé, així dit sembla que no tingui ni cap ni peus ajuntar la salsa amb el punk. De fet, quan vaig veure el concert de The Salsa Punk Orkestra dins del circuit del Barcelona Districte Cultural no vaig poder ni imaginar-me què en podria sortir d’aquesta unió. Però, per què no hauria de funcionar una proposta que a primer cop d’ull sembla tan estrambòtica?

The Salsa Punk Orkestra va néixer el 2020 amb la unió d’una banda de salsa i un grup de punk. Damunt de l’escenari, les guitarres distorsionades, la bateria i el baix aporten la base punk. Al seu costat, el güiro, els bongós, la campana, una secció de vent i el piano, són els encarregats de posar-hi la salsa (mai més ben dit). Amb aquestes, el grup passa grans clàssics del punk i el rock per la coctelera tropical. El resultat? Doncs un combinat agradablement inesperat que baixa sense cremar la gola.

Dins del marc del Barcelona Districte Cultural (BDC), The Salsa Punk Orkestra girarà amb la seva proposta, De la clave al pogo, entre l’octubre i el desembre per diferents centres cívics de la ciutat. El seu primer concert dins del BDC va inaugurar la temporada de l’Auditori Sant Martí el passat divendres 7 d’octubre. A la presentació, el vocalista Lenin Güiroloco, ja va advertir al públic que el que estaven a punt de presenciar era “una cosa estranya, però sabrosa.” I no s’ha equivocat gens.

Després d’un dia de pluja a la ciutat de Barcelona -una pluja que va obligar el cantant a actuar en mitjons perquè li havia xopat les sabates- el públic assistent no es va arraulir a la butaca. Ans al contrari. Si bé durant les primeres cançons, la gent es mostrava més aviat tímida, intentant processar què era el que estava passant dins de l’Auditori Sant Martí, després que The Salsa Punk Orkestra entonés el “Sarri, Sarri” de Kortatu a ritme de salsa, l’ambient va canviar completament. En algun moment, fins i tot vaig patir per si s’organitzava un ‘pogo’ -o una olla, com en diríem en català- damunt de les butaques, en veure la gent dreta i entregadíssima, entonant els càntics de “mucha policia, poca diversión” davant del combinat dels vuit músics amb camises hawaianes estampades de tots colors i amb samarretes reivindicatives a sota.

Inadaptados, Cicatriz, Extremoduro, Sex Pistols o Eskorbuto van ser alguns dels grups que The Salsa Punk Orkestra es va atrevir a versionar amb salsa. Aquests grans del món del punk i el rock també van compartit escenari amb cançons de Bob Marley & The Wailers i temes propis de la banda de salsa de Güiroloco.

Al final, saltant-se les normes “com és típic del punk”, segons va afirmar el vocalista, The Salsa Punk Orkestra va allargar mitja hora més del previst el concert, ara ja sí, amb tot l’auditori dempeus demanant que no s’acabés. L’ovació, també amb el públic dret, es va allargar un bon parell de minuts amb xiulades i aplaudiments.

Mai he sigut una punkie i crec que amb prou feines sabria ballar la cançó més bàsica de salsa, però l’oferta musical de The Salsa Punk Orkestra mereix una oportunitat. Ja no només per ser testimoni d’una fusió -m’aventuraria a dir- única, sinó també per passar una bona estona escoltant un grup de música que xala com canalla damunt de l’escenari ballant, improvisant i intercanviant-se instruments. Al cap i a la fi, experimentant amb el que els uneix: la música, tot i que sigui d’estils tan diferents.

De la clave al pogo de The Salsa Punk Orkestra es podrà veure al Centre Cultural El Coll – La Bruguera el 28 d’octubre i al Centre Cultural Trinitat Vella el 18 de desembre dins del marc del Barcelona Districte Cultural.

Podeu trobar més informació en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació