El Cornamusam està d’aniversari: 30a edició del festival

El festival celebrarà la seva 30a edició a Olot del 29 de maig al 5 de juny.

Núria Surrell

Núria Surrell

Periodisme cultural

La web del festival plena de confeti voleiant transmet l’eufòria de la trentena edició del festival internacional de la cornamusa d’Olot. El Cornamusam d’enguany arriba carregat de novetats, recupera l’escena internacional i torna a omplir l’agenda d’activitats i els escenaris de sacaires i de cultura popular. L’eufòria i les ganes de celebració d’aquest trentè aniversari es respiren al programa del festival: per primer cop, s’estendrà durant una setmana sencera, del 29 de maig al 5 de juny, i hi haurà activitats repartides al llarg de dos caps de setmana per celebrar com cal la tercera dècada de la història de la festa de la cornamusa.

El grup Super Parquet, provinent de l’Alvèrnia (Occitània, França), és l’aposta internacional del Cornamusam d’enguany.

El primer cap de setmana (29 i 30 maig) es dedicarà als actes de celebració de l’aniversari del festival, mentre que durant el segon cap de setmana (4 i 5 juny) tindran lloc les activitats i els espectacles del format més habitual del festival. També es faran actes al llarg de la setmana que faran de pont entre aquests dos pols.

Un cap de setmana d’aniversaris

El 29 i el 30 de maig tindrà lloc la celebració, no d’un, sinó de dos aniversaris: els 30 anys del festival i els 25 anys de la Cabreta, un dels símbols del Cornamusam.

Aquest primer cap de setmana començarà amb una taula rodona sobre el passat, el present i el futur del festival, així com la història de l’instrument, fent honor als esforços del Cornamusam per donar visibilitat i lloc als escenaris a un instrument com és la cornamusa. A la tarda, se celebrarà l’aniversari de la Cabreta a la Plaça de Braus en format de trobada gegantera amb convidats d’Olot i voltants. La Cabreta ballarà acompanyada d’altres peces d’imatgeria i del grup musical Mini Stress. Posteriorment, Francesc Sans ens portarà enrere en el temps amb l’espectacle “30 anys de Cornamusam”, un homenatge als diferents grups que han passat pel festival i a les efemèrides que han marcat la seva trajectòria. Finalment, l’actuació de Marcel Casellas i el Sac Volcànic —una aglomeració formada expressament pel festival— clourà aquest cap de setmana d’aniversaris el diumenge a la tarda.

Al llarg de la setmana, el festival no s’aturarà: Olot s’omplirà d’altres activitats que faran de pont. Entre elles, hi haurà un col·loqui adherit a l’any Joan Tomàs —que commemora el seu 25è aniversari— on es parlarà de l’obra del cançoner popular, de quin paper va tenir la Garrotxa en aquestes missions (va ser una de les zones més fructíferes) i tot plegat anirà lligat al pas de la cançó a la melodia instrumental i, evidentment, al sac de gemecs.

El grup Super Parquet, provinent de l’Alvèrnia (Occitània, França), és l’aposta internacional del Cornamusam d’enguany.

El Cornamusam de sempre

El 4 i 5 de juny es recupera l’estructura habitual del festival. La tocada d’inici serà en forma d’homenatge i memorial a Felip Gironès, un músic que va tenir un paper clau en la visibilització i difusió de la cornamusa. També hi haurà el típic ball de la Cabreta, que es trasllada a la Plaça de Braus, amb aforament limitat, i l’escenari obert, on tothom que vulgui podrà tocar (amb inscripció prèvia i respectant les mesures). La nit del dia 4 hi ha programat un dels plats forts del festival: l’actuació de Susana Seivane, una gaitera gallega amb un gran reconeixement.

El dissabte 5 al matí, es duran a terme activitats a la Plaça del Puig del Roser, la que serà la Plaça del Cornamusam d’enguany. L’espai estarà precintat, amb entrades controlades i un sentit únic de circulació, i s’hi trobaran jocs tradicionals de fusta, parades d’artesania, lutiers i altres artesans relacionats amb la música i la cultura popular (fins i tot, tastets de cervesa artesana).

El mateix dissabte hi ha programat el ja conegut concert-vermut. Aquest any el protagonitzen Pau Puig i Cati Plana, un duet que excepcionalment inclourà la cornamusa en la seva actuació. La tarda començarà amb la presentació d’Escola de Ministrers 2, el llibre de Xavier Pallàs editat per El Tecler, seguit d’una actuació dels Ministrers de l’Escola de Música d’Olot i dels Ministrers d’El Tecler que servirà per fer ballar la Cabreta una vegada més.

A continuació, hi haurà els tres grans concerts del dia, tots ells a la Plaça de Braus. En primer lloc, el músic de balls Francesc Sans presentarà en primícia el seu nou disc Infinit. En segon lloc, Riu, un grup de músics del Baix Llobregat, celebrarà el seu desè aniversari en un concert amb col·laboracions, una formació ampliada i un format que sorprendrà. Finalment, el Cornamusam s’acabarà amb una aposta molt atrevida: l’actuació de Super Parquet, un grup provinent de l’Alvèrnia (Occitània, França) i funcionant des del 2014, que fusiona la música electrònica amb la música tradicional de la zona. La 30a edició del festival —després de cinc anys amb només artistes de la península— recupera així la presència d’artistes internacionals.

L’organització ha destacat que el festival respectarà en tot moment les mesures de seguretat i d’aforament. És el segon any que el Cornamusam se celebra en context de pandèmia. Malgrat tot, El Til·ler —l’associació impulsora del festival— espera que sigui un festival viu, on la gent hi vagi, s’hi quedi, el visqui i hi participi. Animen a tothom a anar-hi a escoltar i a deixar-se sorprendre per la música tradicional de la cornamusa.

Les entrades surten a la venda la setmana vinent. Des de l’organització del festival encoratgen al públic a comprar-les amb antelació.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació