L’empremta humana i musical de Pau Casals

El violoncel·lista Pablo Ferrández farà un concert el 15 de juny al Palau de la Música en el marc de la Diada Pau Casals-Barcelona 2023

Pau Casals (1876-1973) no tocava mai les suites de Bach de la mateixa manera. En una conversa amb Madeline Foley, violoncel·lista i antiga alumna seva, n’explica el perquè: «som natura i a la natura tot canvia», diu. «L’art és natura, l’art és moviment. Trobem bellesa on mai l’havíem trobada i això passa perquè tot és nou. I així ha de ser».

Pau Casals dirigint un assaig d’un concert del Festival de Puerto Rico amb el pianista Arthur Rubinstein. © 1960. Autor: Vytas Valaitis. Fons Pau Casals.
Pau Casals dirigint un assaig d’un concert del Festival de Puerto Rico amb el pianista Arthur Rubinstein. © 1960. Autor: Vytas Valaitis. Fons Pau Casals.

Segons Bernard Meillat, assessor musical de la Fundació Pau Casals, no hi ha cap músic «que sigui tan bo, musicalment i humanament, com Casals», i és per això que 50 anys després de la seva mort encara continua inspirant les noves generacions de músics. Queda palesa la seva importància en la celebració anual de la Diada Pau Casals – Barcelona, un esdeveniment que organitza la Fundació Pau Casals i el Palau de la Música Catalana des de l’any 2015 amb l’objectiu que es recordi «el vincle històric i simbòlic de Pau Casals amb la capital». Aquest any el concert-homenatge al Palau de la Música se celebrarà el 15 de juny a les 20 h, i l’encarregat de recordar-lo serà el violoncel·lista Pablo Ferrández (Madrid, 1991) -guanyador de la Beca Pau Casals 2012- amb l’acompanyament del pianista Luis del Valle.

Bernard Meillat explica que a Pablo Ferrández l’esperit d’admiració a Casals li va transmetre la seva família, fins al punt que el van batejar en record del músic. El que fa Ferrández especial és «la qualitat de la sonoritat» que aconsegueix: sap fer una gran varietat de vibratos i obtenir l’expressió ideal perquè l’obra emocioni i no quedi monòtona, tot amb un carisma remarcable a l’escenari.

Pablo Ferrández. Foto: Igor Studio
Pablo Ferrández. Foto: Igor Studio

Els músics oferiran un programa construït amb cura de compositors i obres estimades per tots dos. Un programa variat on es podrà escoltar el «classicisme encisador» de Beethoven, amb unes variacions sobre un tema de La Flauta Màgica; però també el classicisme «més transgressor» en la Sonata en Re menor de Xostakóvitx. Seguirà el programa l’espiritualitat de Kol Nidrei, de Bruch i el concert finalitzarà amb una altra gran Sonata: la Sonata en La menor de Franck. Les entrades del concert commemoratiu ja estan a la venda i es poden adquirir a taquilles o a través del web.

També en el marc de la Diada tindrà lloc, d’una banda, una trobada gratuïta entre alumnat de violoncel (oberta també al públic melòman interessat) i el mateix Pablo Ferrández, amb la conducció de la violoncel·lista Andrea Amador. El músic parlarà de la seva trajectòria i projectes, així com de l’empremta que Pau Casals ha deixat en ell. L’acte es durà a terme el mateix dia del concert a les 12 h del migdia, a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català del Palau de la Música.

D’altra banda, es farà un concert popular (gratuït amb inscripció prèvia com la xerrada) a l’Auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Serà el 17 de juny a les 12 h del migdia i anirà a càrrec de la Camerata del CMMB sota la direcció de David Olmedo; l’Orquestra Xavier Montsalvatge de l’IEA Oriol Martorell, dirigida per Heriberto Fonseca; l’Orquestra VOZES, sota la direcció de Pablo González i un grup de 32 violoncel·listes format per professors i alumnes dels principals conservatoris i escoles de música de Catalunya, dirigits per Antoni Ros Marbà.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació