Sobre espiritualitat, malaltia i mort al Monestir de Pedralbes

Quatre xerrades conformaran el cicle de reflexió 'Diàlegs de Pedralbes' els pròxims 7, 8, 9 i 10 de setembre

El Monestir de Pedralbes, amb gairebé 700 anys d’història, reuneix un any més pensadors i especialistes de diversos àmbits, i els convida a dialogar sobre diferents temes relacionats amb l’espiritualitat. L’edició d’enguany del cicle Diàlegs de Pedralbes tindrà lloc entre els dies 7 i 10 de setembre, i presentarà quatre xerrades que tractaran qüestions com la depressió i el gènere, el neoliberalisme, la precarietat o el dol.

Franco “Bifo” Berardi

Aquest cicle proposa als assistents reflexionar sobre com influeix l’espiritualitat i el món interior de cadascú en els diferents àmbits de la vida, ja siguin de caràcter social, cultural, científic o fins i tot empresarial. Les xerrades d’enguany estaran dirigides i presentades per la filòsofa Mar Rosàs, i començaran cada dia a les 18:30h.

El primer dia, el 7 de setembre, Àngel Martínez-Hernáez, catedràtic d’antropologia i director del Centre de Recerca en Antropologia Mèdica de la Universitat Rovira i Virgili, i Carme Valls, metgessa especialitzada en endocrinologia i perspectiva de gènere, parlaran sobre com la depressió afecta més a les dones que els homes i quines són les causes fisiològiques o socials d’aquesta desigualtat. Sota el títol Dones a la recerca de sentit. Depressió i gènere també s’abordaran altres temes com, per exemple, la manera com es gestiona la depressió des del sistema sanitari, l’ús cada vegada més freqüent de psicofàrmacs entre la població o la reacció de l’entorn social a aquesta malaltia.

Dimecres 8 tindrà lloc la conversa Malalties del buit. Neoliberalisme i precarietat entre Núria Tria, doctora en antropologia social, i Albert Jornet, doctor en estudis lingüístics, literaris i culturals. La xerrada prendrà com a punt de partida les idees de l’escriptor Franco “Bifo” Berardi, qui es refereix al malestar propi del capitalisme com “malaltia del buit”, i del químic i filòsof Santiago López-Petit, qui diu que aquestes malalties comparteixen una mateixa experiència: “voler viure i no poder”.

La sessió del dia 9, Tot anirà bé? De les pestes a la Covid-19, reunirà a Ester Busquets, infermera i filòsofa, amb José Enrique Ruiz-Domènec, historiador especialitzat en l’edat mitjana, per parlar sobre com la manera de narrar una malaltia incideix directament en com l’experimentem. Quines desgràcies i quines fortunes han suposat les grans pandèmies? Què està significant la de la Covid-19? Cap a on ens duu? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals intentaran donar resposta.

Finalment, el cicle de diàlegs es clourà el divendres 10 de setembre amb la pensadora Anna Pagès i el psicòleg Pau Miquel Diego, que parlaran sobre el procés del dol. Aprendre a conviure amb els fantasmes. Sobre el dol, vol explicar què és i les diferents maneres d’entendre aquest procés que per alguns és finit (Freud, 1918) i per altres és un estat persistent que ens obliga a conviure amb els fantasmes (Derrida, 1993).

Si voleu assistir a qualsevol d’aquestes quatre ponències, haureu de reservar prèviament la vostra entrada, ja que l’aforament serà limitat. Si no podeu anar-hi, però hi esteu interessats, no patiu, perquè les quatre xerrades es retransmetran en directe pel canal de YouTube del Monestir.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació