Dones i algorrritmes

Per commemorar el Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència, l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i La Geltrú ha convidat dones científiques a parlar de la seva vocació.

L’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i La Geltrú (EPSEVG), adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha reunit els alumnes de diverses escoles de comarca del Garraf per assistir a un podcast en directe. La xerrada, conduïda per Maria Casals (delegada del campus de la UPC Vilanova), ha comptat amb la presència de Marisa Zaragoza, directora de la politècnica, que ha animat a les nenes a entrar en els diferents sectors que obren les ciències: “Us necessitem a totes a la ciència, hem de cooperar juntes per tal de deixar un món millor”. 

L’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i La Geltrú (EPSEVG) ha celebrat el Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència

Seguida de Zaragoza ha intervingut Josefina Antonijuan, vicerrectora de la UPC. En una línia similar a la de la directora, Antonijuan ha reivindicat el paper de les dones científiques, apuntant a la importància de les figures femenines que funcionen com a referents. “Si una cosa no es coneix, es normal que no agradi. Necessitem més dones científiques que segueixin obrint nous camins per les següents generacions”. 

Totes tres s’han reunit per tal de dur a terme la gravació en directe d’Algorrritmes, un podcast de la UPC que, en aquest episodi, reunia a 5 dones apassionades per la ciència. Les ponents eren Judit Cerdà, Eva Miranda, Amèlia Nàpols i dues estudiants de diferents escoles del Garraf. 

Nàpols es dedica a la docència i a la investigació. La seva tasca es basa a dissenyar models matemàtics, dedicats a la optimització dels mecanismes de fabricació dels productes. “Em dedico a la fabricació de màquines dedicades a minimitzar els costos tot el que es pugui”. Quan era jove, Nàpols va anar a una fàbrica de nines, on va veure com processos de fabricació es mostraven ineficients pel que feia a les tasques productives. Des de llavors, ha investigat l’eficiència de certes fàbriques, tot per reduir el consum material i energètic. 

Eva Miranda ha dedicat la seva intervenció a parlar sobre les matemàtiques com a llengua, com a codi de comunicació. Ha parlat als nens i nenes de la importància d’aprendre matemàtiques com a motor d’autonomia personal. “Les matemàtiques, com qualsevol llengua, es poden aprendre, dominar. Com més en sabeu, més entendreu el funcionament del món, això és el que us farà lliures”.

Finalment, Judit Cerdà, una estudiant d’enginyeria informàtica de la UPC, ha explicat com es va introduir al món de les matemàtiques. En el seu cas, les assignatures relacionades amb aquesta matèria sempre les hi van impartir dones, de manera que no es va veure tan condicionada a l’hora de decidir-se per aquesta matèria. Tanmateix, Cerdà també apuntava com la societat ha de canviar de cara al futur: “Ens cal imaginació, el futur es canvia des del present. Animo a tothom a complir amb els seus estudis des d’ara”.

Després de la xerrada, un parell de nens i nenes han pogut sortir a fer preguntes a les científiques sobre com veien el món i què era el que les havia animat a decantar-se per la ciència. Seguit d’això, els joves han estat traslladats al pati de la facultat, on se’ls ha fet una sèrie de divertits experiments dels estudiants de la Politècnica, que els mostraven la cara més lúdica de la investigació científica.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació