Arxius i esport local

L’Arxiu General i la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona celebren el Dia Internacional dels Arxius il·lustrant els orígens de la pràctica esportiva en l’àmbit local a Catalunya.

Sota el lema “Arxius, esport i societat: una relació en plena forma”, entre el dimarts 6 i el divendres 9 de juny la Diputació de Barcelona proposa un seguit d’activitats per posar en relleu la importància dels arxius i la feina dels arxivers.

Nadadors a la piscina antiga de Sallent, c. 1920, Sallent. Autor: Casals. Arxiu Municipal de Sallent. Setmana Internacional dels Arxius DIBA 2023
Nadadors a la piscina antiga de Sallent, c. 1920, Sallent. Autor: Casals. Arxiu Municipal de Sallent. Setmana Internacional dels Arxius DIBA 2023

La programació que ofereix per a la Setmana Internacional dels Arxius l’organitza l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona amb l’ajuda de la Xarxa d’Arxius Municipals. Aquesta xarxa va ser constituïda l’any 2003 i actualment compta amb un total de 250 arxius municipals, 162 arxius municipals del Programa de Manteniment assistits per arxivers itinerants de l’Oficina de Patrimoni Cultural i 88 arxius municipals de la Central de Serveis Tècnics, amb personal tècnic propi. És un instrument de col·laboració organitzat per la Diputació de Barcelona i que té com a objectiu la gestió del patrimoni documental local. 

Enguany han volgut treballar amb el material de temàtica esportiva per donar a conèixer a la població els arxius com a eines de memòria i de progrés. A través del patrimoni documental que es conserva s’han fet un seguit de propostes que repassen els últims cent anys d’esport a casa nostra.

Kubala al camp del Barça de Les Corts, 1956. Autoria: Ramon Dimas Montserrat. Fons: Diputació de Barcelona. (CAT AGDB). Setmana Internacional dels Arxius DIBA 2023.
Kubala al camp del Barça de Les Corts, 1956. Autoria: Ramon Dimas Montserrat. Fons: Diputació de Barcelona. (CAT AGDB). Setmana Internacional dels Arxius DIBA 2023.

La primera proposta de la setmana és el muntatge documental La memòria de l’esport: l’inici, format per filmacions i fotografies històriques del segle XIX fins a la Guerra Civil. Es presentarà el dia 6 de juny i dos dies més tard, el 8 de juny, en sortirà la segona part, La memòria de l’esport: del franquisme als nostres dies. Aquests documentals mostren fotografies d’un partit de bàsquet femení al camp de la Unió Esportiva d’Arenys de Mar del 1930, un cartell de l’Agrupació Excursionista Catalunya de l’any 1987 i, fins i tot, una fotografia de Ladislao Kubala al camp del Barça de les Corts.

El dimecres 7 de juny se celebrarà una taula rodona sobre el món de l’esport a Catalunya des d’una perspectiva històrica. També es parlarà de la transmissió de valors, conservació i organització del patrimoni esportiu i la seva difusió. Roger Castillo, periodista de la revista digital La Fosbury, serà el moderador de l’acte. Els ponents seran Francesc Amat, exjugador, exdirectiu i membre de la Comissió d’Arxiu Històric de la Fundació UE Santboiana; Anna Maria Lluch, tècnica superior en Educació Física de l’Àrea d’Esports de la Diputació de Barcelona; Fina Solà, presidenta de la secció d’Esports del Consell Internacional dels Arxius; i Ona Vegué, jugadora d’handbol del primer equip KH-7 BM Granollers. Es podrà seguir en línia o presencialment, i us hi podeu inscriure aquí.

El divendres 9, Dia Internacional dels Arxius, hi haurà més activitats. Durant el matí l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona farà portes obertes i visites guiades. S’ha programat un recorregut guiat pel recinte de La Maternitat, en què s’explicarà el seu origen, la història dels edificis i les instal·lacions actuals de l’Arxiu General. Per altra banda, es farà una visita guiada a l’Arxiu Central i Intermedi de l’Edifici del Rellotge. S’hi donaran a conèixer les tasques que es duen a terme dins dels arxius i dels dipòsits de documentació. Aquestes visites es poden complementar amb l’exposició Mirem el passat #Esport que acull l’Arxiu General. Els horaris es poden consultar aquí

Finalment, el mateix dia 9 s’estrenarà l’exposició virtual Arxius en forma. És un recull de 114 documents provinents de 54 arxius municipals amb els quals es vol crear una panoràmica dels darrers 100 anys de pràctica esportiva a Catalunya. El material utilitzat és de tipologia variada: des de cartells, projectes d’equipaments esportius o pressupostos fins a himnes. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació