El patrimoni i la cultura, a prop de les escoles

El programa de Museus de Suport Territorial (MST) treballa amb l’Espai Montseny de Viladrau i el Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda per oferir propostes familiars

Aprendre sobre un autor veient en directe les seves obres, descobrir nous oficis veient-ne el seu rastre o conèixer els vestigis de poblacions romanes a Catalunya són algunes de les activitats educatives que ofereixen els equipaments museístics i patrimonials de Catalunya. El Pla de Museus de Catalunya va impulsar per primer cop el 2017 el programa de Museus de Suport Territorial (MST) amb l’objectiu de fomentar l’equilibri en el conjunt d’equipaments patrimonials catalans, mitjançant la col·laboració de museus acreditats amb la capacitat i vocació de donar suport altres equipaments culturals, com per exemple museus no registrats, jaciments, centres d’interpretació, cases museu, monuments museïtzats, espais expositius i centres de visitants.

Jaciment Arqueològic de l’Esquerda

Actualment, a Catalunya hi ha sis museus de suport territorial, i en el cas d’Osona, el Museu del Ter és qui ha rebut aquest distintiu. El propòsit del Museu del Ter, doncs, és donar suport a diversos equipaments de la comarca i de l’entorn més proper. Aquesta és una iniciativa que denota la voluntat de cohesió i el treball en equip dins dels diferents territoris amb el desig de generar aprenentatges i promoure la recerca i divulgació científica i educativa del patrimoni cultural i natural del país. La vocació territorial i el desig de fer viatjar la cultura i el patrimoni són alguns dels trets característics del Museu del Ter, i per això, la iniciativa de Museus de Suport Territorial ha servit perquè pogués anar encara més enllà de les parets de la fàbrica i del seu municipi, Manlleu.

Així doncs, un dels principals objectius d’aquesta campanya és posar en marxa la promoció de les diferents activitats educatives que ofereixen els equipaments culturals osonencs, enfortint així el vincle entre els centres educatius i els centres culturals, i apropant la cultura i el patrimoni a tots els nens i nenes. El ventall de propostes educatives es divideix a partir de cinc línies: la cultura i l’art, l’educació ambiental, la literatura, la tecnologia i els oficis i la història i l’arqueologia. Algunes d’aquestes propostes són les que ofereixen l’Espai Montseny de Viladrau i el Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda. Per una banda, l’Espai Montseny de Viladrau inclou un ampli programa d’activitats educatives, des de propostes que combinen una visita a l’Espai Montseny, fins activitats de visita del medi a l’aire lliure, com per exemple una excursió al Parc Natural del Montseny, descobrint així les històries d’aquest indret d’una manera dinàmica.

En canvi, al Museu Arqueològic de l’Esquerda s’hi pot trobar un gran repertori de materials que ens parlen de la vida de les persones que habitaven l’Esquerda, com ara ceràmiques gregues, ibèriques i medievals, eines de ferro i objectes d’altres metalls, armament, peces de joc o peces per a la decoració de les persones. Una manera interactiva i amena d’aprendre sobre la història d’aquest lloc.

Aquests són només dos dels exemples d’equipaments patrimonials i culturals en els quals s’està portant a terme aquesta campanya, ja que en total són una quinzena. Per tant, són moltes les propostes educatives que tenen per objectiu fer arribar la cultura i el patrimoni a les escoles. En aquesta web trobareu més informació sobre els equipaments patrimonials col·laboradors i totes les activitats que s’hi ofereixen. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació