Art itinerant i el futur de la humanitat

Torna el Temporals, el programa itinerant de projectes d'art contemporani dels Centres Cívics de Barcelona

El 2024 arrenca amb una nova edició del Temporals, el programa itinerant de projectes d’art contemporani a Barcelona. Aquest any són set les propostes que circularan pels Centres Cívics de la ciutat amb l’objectiu de despertar la reflexió de la ciutadania i pensar a través de l’art sobre el futur de la humanitat. Cada projecte es podrà veure a tres centres al llarg de l’any i estarà acompanyada d’activitats i experiències que busquen la participació de col·lectius, entitats i ciutadania. A continuació us detallem les característiques de cada exposició.

«Orientar-se en la foscor més absoluta», de Núria Nia

The Opposite Sea, Fabrizio Contarino

Des de l’ambivalència entre el Mediterrani vist com a sinònim de contemplació, llibertat i gaudi i el Mediterrani com a espai de trànsit, fronteres i conflicte, aquesta instal·lació hipnòtica qüestiona l’imaginari sobre aquest mar que s’ha construït a partir de la perspectiva normativa i hegemònica. Contarino ens arrossega a la deriva i ens pregunta com habitar el lloc oposat del mar. The Opposite Sea es podrà visitar a La Casa Elizalde de gener a febrer, a La Farinera del Clot del març a l’abril, i al Centre Cívic Navas d’octubre a novembre.

Vinader: un viaje interplanetario, Daniel Cao

Aquesta proposta audiovisual i de performance inspirada en la naturalesa i les narratives de ciència ficció ens convida a obrir-nos a allò desconegut per explorar el present a través de la imaginació. El regne dels bolets, les aparicions alienígenes a la muntanya de Montserrat o les teràpies holístiques alternatives són alguns dels imaginaris que permetran projectar realitats paral·leles a través de la ficció. Vinader: un viaje interplanetario es podrà veure al Centre Cívic Baró de Viver de gener a febrer, al Centre Cívic Pere Pruna de març a abril, i al Convent de Sant Agustí de juny a juliol.

Fem festa – més enllà de la tradició, Marco Tondello (comissari)

Amb obres d’Eladio Aguilera, Natalia Carminati, Santiago Colorado Castaño i Daniel González, aquesta exposició explora la necessitat humana ancestral de celebrar, de festejar. Es tracta d’una proposta que, des d’una perspectiva crítica, es pregunta sobre el sentit de la festa i sobre la celebració com a pretext per generar comunitat. Fem festa – més enllà de la tradició es podrà visitar a La Farinera del Clot de gener a febrer, a les Cotxeres de Sants entre el març i l’abril, i a Can Basté de juny a juliol.

«The Golden Age», de Natalia Carminati (2014)

El Dissens, Miquel García Membrado

Aquest projecte parteix d’un taller col·lectiu dut a terme amb estudiants de batxillerat barcelonins que tenia la voluntat d’oferir un espai per compartir inquietuds, preocupacions i desitjos. A partir d’aquesta experiència assembleària es va elaborar una obra audiovisual sobre les vivències dels joves amb format coral, per plasmar artísticament l’intercanvi d’idees. El Dissens es podrà veure al Centre Cívic Sant Andreu de febrer a març, al Pati Llimona de setembre a octubre, i al Centre Cívic Guinardó a finals d’any.

De pedra, Jordi Guillumet i Mònica Rosselló

Aquesta instal·lació visual explora el procés pel qual una imatge fotogràfica es transforma en un relat a través de les experiències i els records de qui la mira. Basant-se en imatges del seu arxiu, els artistes treballen amb la capacitat evocadora de la imatge fotogràfica i reflexionen sobre el procés de construcció del record i la capacitat de l’espectador per intervenir físicament en la creació de la imatge. De pedra es podrà visitar a Can Basté del febrer a l’abril, a La Casa Elizalde del juny al novembre, i al Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart” a finals d’any.

El cel les estrelles, Elena Lasala, Eli Lloveras i Belén Soto (comissàries)

Aquesta proposta reuneix obres de Lluís Escartín, Helga Juárez, Maria Molina Peiró i Jara Rocha que reflexionen sobre la relació entre allò tangible i allò intangible, entre el cos i l’esperit. Es tracta d’un assaig que passa per diferents formats de contemplació artística i experimentació poètica que parla, entre altres, d’allò desconegut, la mort, el pas del temps i tot allò que ens transcendeix; de les grans preguntes que mai han acabat de trobar resposta. El cel les estrelles serà al Centre Cívic Guinardó de febrer a abril, al Centre Cívic Sant Andreu de juny a juliol, i al Centre Cívic Pere Pruna de setembre a octubre.

Orientar-se en la foscor més absoluta, Núria Nia

Una instal·lació audiovisual que convida a pensar sobre el paper de la tecnologia i les intel·ligències artificials en un moment de col·lapse mediambiental i sistèmic com el que vivim actualment. La ciència i internet són una solució, o són precisament el que amenaça la sostenibilitat del nostre món? Orientar-se en la foscor més absoluta serà al Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart” del març a l’abril, al Centre Cívic Baró de Viver d’octubre a novembre, i al Convent de Sant Agustí a finals d’any.

A principis de març s’obrirà la convocatòria per trobar les propostes artístiques que es programaran entre el gener de 2025 i el juliol de 2026. Un jurat format per assessors i programadors dels Centres Cívics participants escollirà els projectes segons la seva qualitat i la seva capacitat d’interactuar amb el públic.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació