‘El nedador del mar secret’ de La Danesa guanya el Premi Quim Masó

La peça és una adaptació teatral de la novel·la de William Kotzwinkle que aborda el tabú de la pèrdua d’un fill acabat de néixer.

Núria Surrell

Núria Surrell

Periodisme cultural

El guardó de la 14a edició del Premi Quim Masó s’ha entregat el passat 14 d’octubre a la Sala La Planeta de Girona en el marc de Temporada Alta. L’obra guanyadora ha estat El nedador del mar secret adaptada pel director i dramaturg Jumon Erra a partir del text de William Kotzwinkle i presentada per la Companyia La Danesa. El premi, que des del 2006 aposta per impulsar produccions teatrals, està dotat d’un total de 40.000 euros que seran destinats a representar l’obra guanyadora al Temporada Alta de l’any vinent així com al Teatre Nacional de Catalunya.

Els guanyadors del premi Quim Masó 2020: Jumon Erra (adaptació i direcció) i Elena Fortuny (ajudant de direcció i coach actoral) | Foto: Martí Artalejo

L’acte d’entrega del premi ha estat presentat un any més per l’escriptor Josep Maria Fonalleras acompanyat del llibreter i activista cultural Guillem Terribas, fent plegats de l’acte una vetllada còmica i agradable. La gala ha comptat, a més, amb una actuació de la jove cantant de Guissona Glòria Ribera amb un repertori divertit i tradicional, interpretant cuplets, tangos i pasdobles.

“El teatre segurament no ve a consolar, sinó que ens ve a salvar”, deia Josep Maria Fonalleras per fer referència a les quatre obres finalistes. La proposta guanyadora El nedador del mar secret és la primera adaptació teatral catalana de la novel·la del nord-americà William Kotzwinkle, una obra que va escriure arran d’una experiència autobiogràfica. L’adaptació, a càrrec de Jumon Erra, aconsegueix tractar amb gran delicadesa la pèrdua d’un fill acabat de néixer des de la perspectiva masculina. La peça teatral, interpretada per Lluís Marquès i Júlia Santacana, portarà a l’escenari la veu de l’home protagonista, el narrador, i la veu de la dona, que es materialitzarà amb diferents instruments com la flauta travessera, la guitarra, percussió i la seva veu.

La resta de propostes finalistes eren: Un turista se suïcida, amb text de Sílvia Navarro i presentada per Hause & Richman Produccions, una obra que aborda la crisi cultural i moral que genera el turisme; Dona, presentada per Les Antonietes Teatre, una peça que destaca per la sensibilitat literària del text de Queralt Riera al tractar temes delicats com l’abús sexual i la prostitució; i La ruta, amb text de Lluïsa Cunillé i presentada per l’Associació Cultural La Ruta 40, un projecte sòlid amb un equip de llarga trajectòria al darrere.

En aquesta nova edició s’hi han presentat fins a 27 propostes teatrals (un nombre rècord), totes elles projectes amb un text original escrit, traduït o adaptat al català. El premi l’impulsa la Fundació La Ciutat Invisible i la Comissió Organitzadora del Premi Quim Masó i és l’únic premi a Catalunya que finança espectacles i muntatges teatrals en llengua catalana professionals, creatius i de qualitat.

El Premi Quim Masó va ser creat en honor a l’actor, director i productor teatral gironí Quim Masó, que va destacar per ser un dels fundadors de El Talleret de Salt, el Grup Proscenium, la Llibreria 22 i Bitò Produccions.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació