Vida i fotografia entre dictadures

Fins a l'1 de setembre el fons fotogràfic de Rossend Torras s'exposa al Palau Robert, i, amb motiu de l'exposició, es publica un llibre-catàleg.

El Palau Robert presenta a la seva sala Cotxeres una molt interessant exposició del fons fotogràfic de Rossend Torras (1907-1996), un gran fotògraf amateur pràcticament desconegut fins avui. Paral·lelament, el Memorial Democràtic ha publicat un magnífic llibre catàleg amb una mostra encara més completa.

Rossend Torras a l’interior de la botiga Casa Torras
Gran de Gràcia, 83. Barcelona c. 1926
Rossend Torras a l’interior de la botiga Casa Torras Gran de Gràcia, 83. Barcelona, c. 1926.

La trajectòria fotogràfica de Rossend Torras és ben singular. Fill de botiguers, va tenir un establiment dedicat al material fotogràfic a l’antic carrer de Salmerón, 83, avui Gran de Gràcia, que va tancar el 1981. Però a part de botiguer va ser un gran aficionat a la fotografia, especialment al documentalisme, que de fet va practicar a un nivell de qualitat pràcticament professional.

Els qui el varen conèixer el descriuen com un home especialment actiu, dispost a sortir al carrer amb motiu de qualsevol esdeveniment fotografiable, que treballava amb diverses càmeres, i que coneixia i fotografiava al costat dels fotògrafs dels diferents mitjans de comunicació.

Va ser membre de diverses associacions en què va anar aprenent l’ofici i trobant ocasions d’exercitar-lo: El Club Excursionista de Gràcia, l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya i el Centre Excursionista de Catalunya. D’aquí neix el seu llegat d’imatges de retrats, excursions, actes polítics, socials i culturals del seu temps que la seva família ha custodiat i cuidat tants anys i que ara, sortosament, pot veure la llum amb tots els honors que mereix la seva qualitat.

L’exposició i el llibre porten per títol Vides entre dictadures perquè precisament al gruix de la seva obra es produeix en el període del 1926 al 1939, és a dir entre les dictadures de Primo de Rivera i el final de la guerra civil del règim franquista. Ja en els anys del règim franquista, l’activitat fotogràfica de Torras va anar deixant el terreny del documentalisme i es va concentrar en el camp de la fotografia d’espectacles i el retrat, sobretot de les dones, actrius, amigues o familiars.

L’alcalde de Barcelona Miquel Mateu, en un enfervorit discurs patriòtic

L’alcalde de Barcelona Miquel Mateu, en un enfervorit discurs patriòtic

Plaça de Catalunya, 29/01/1939
Plaça de Catalunya. Barcelona el 29/01/1939
L’alcalde de Barcelona Miquel Mateu, en un enfervorit discurs patriòtic. Plaça de Catalunya, 29/01/1939.

Els comissaris de l’exposició, Ricard MarcoVictor Oliva i el documentalista Enric Comas, han fet una feina més que notable recuperant aquest ignorat patrimoni fotogràfic que havia estat ocult tants anys.

Dels 25.000 negatius, en diferents formats, se n’han seleccionat i escanejat 8.000 a partir dels quals s’han fet les tries definitives que avui s’exposen al públic i es publiquen en el llibre. I aquesta feina s’ha fet de forma molt curosa perquè els resultats que veiem tenen una alta qualitat de nitidesa, contrast i matisos dels grisos no sempre fàcils d’aconseguir a partir de negatius tan antics. D’altra banda, s’han obtingut dates i localitzacions de la majoria de les fotografies amb un treball de documentació historiogràfic més que notable.

L’exposició i el llibre estan estructurats en diversos eixos temàtics:

Exposició Internacional de 1929.
Plaça de Puig i Cadafalch.
Exposició Internacional de 1929. Plaça de Puig i Cadafalch.

L’exposició s’inicia sota el títol HISTÒRIA, en el que el primer esdeveniment rellevant són les imatges de l’Exposició Universal del 1929 a Montjuïc, de les que destaca la gran qualitat de les fotografies nocturnes del recinte i les fonts. Els Anys de la República ens presenten els moviments socials amb documents de les manifestacions obreres i ciutadanes i alguns dels actes públics més representatius del moment. A La guerra civil es retraten especialment les cremes d’esglésies de la ciutat i diverses activitats d’organitzacions polítiques. També, a La caiguda de Barcelona podem veure imatges de l’entrada a la ciutat de les tropes franquistes i els primers actes de les forces d’ocupació amb particular atenció a les misses i altres actes religiosos.

Tots aquests reportatges estan fets des de la màxima proximitat als esdeveniments amb uns enquadraments perfectes que no desmereixen les imatges que hem pogut veure d’altres fotògrafs professionals de l’època.

Església de Santa Maria del Pi Plaça del Pi. Barcelona, 1936.
Església de Santa Maria del Pi Plaça del Pi. Barcelona, 1936.

El segon eix és el dedicat al TERRITORI on trobarem fotos del barri de Gràcia, on vivia i treballava el fotògraf, i de la seva Ciutat de Barcelona: festes majors, del comerç, edificis públics, carrers i places. I per últim, el capítol dedicat a Catalunya on recull imatges de diferents petites ciutats i la vida rural i la pagesia de petits pobles catalans. Totes elles amb una composició excel·lent amb una especial sensibilitat – a vegades en diem ull fotogràfic– per captar moments d’interès que ens permeten fer un veritable viatge a través del túnel del temps.

Dones fent la bugada. Tossa de Mar, 1928.
Dones fent la bugada. Tossa de Mar, 1928.

Finalment, l’eix de la SOCIETAT agrupa les imatges referents al món de la Religió, les Festes, Fires i els Mercats populars, l’Espectacle, el món de l’Esport i els Banys i el dels Transports públics. A totes les imatges es traspua una notable habilitat per captar moments d’acció i vida, en els que els personatges es mouen amb tota naturalitat davant de la càmera del fotògraf. L’acompanya la darrera secció, dedicada al retrat, sobretot femení, en el que Torras excel·lia.

Balneari dels banys de Sant Sebastià. Barcelona, 1930.
Balneari dels banys de Sant Sebastià. Barcelona, 1930.

Tant l’exposició, que es podrà visitar fins a l’1 de setembre, com el llibre constitueixen una notable recuperació del patrimoni fotogràfic del país.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació