Bernat Gasull guanya el Premi Jacint Verdaguer amb ‘Maleïda’

Repàs de les vivències, els records, els mites, els escrits i les paraules del poeta plasmades en les seves llibretes de viatge

La Fira del Llibre de Muntanya Vic-Collsacabra ha acollit aquest dissabte el lliurament del Premi Editorial del Llibre de Muntanya, que reconeix la tasca divulgativa d’autors i editors al voltant de la cultura, l’esport i el patrimoni natural i arquitectònic de l’entorn de muntanya. Bernat Gasull s’ha endut la modalitat del Premi Jacint Verdaguer per seu llibre Maleïda. L’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto: un exhaustiu treball d’investigació històrica en el qual Gasull, entre moltes altres coses, es pregunta si Mossèn Cinto va trepitjar, o no, el cim més alt del Pirineu.

Bernat Gasull.

Maleïda. L’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto (Verdaguer Edicions) explora i repassa les vivències, els records, els mites, els escrits i les paraules del poeta, plasmades en les seves llibretes de viatge. El que ha fet Bernat Gasull és anar-l’hi al darrere, tant literàriament com seguint les seves passes muntanyenques, i ho ha fet amb rigor i precisió científiques, estudiant amb deteniment mapes i fotografies, antigues i modernes, fins i tot escodrinyant el Google Earth, i caminant per la gran muntanya pirinenca i les seva glacera perseguint les traces de Verdaguer.

Aquesta relectura i indagació detallada i complexa del poeta de Folgueroles ha permès a Gasull ser guardonat amb el Premi Jacint Verdaguer, ni més ni menys, i quin millor escenari que la capital osonenca per rebre’l. La poesia i la toponímia, la bellesa i la intensitat del paisatge d’altura conformen l’univers verdaguerià en el qual s’ha submergit per posar-se a la pell del nostre gran místic i escriptor decimonònic, des de les seves llibretes de viatge conservades a la Biblioteca Nacional de Catalunya fins als grans entorns naturals dels Pirineus.

Resseguint i rosegant aquests camins, que Verdaguer va recórrer amb un calçat surrealista (espardenyes en una glacera, no cal dir-ho, és una sentència xocant i temerària), Gasull s’insereix en el cor simbòlic i expressiu de la Maleïda. El resultat final en forma de llibre és un apassionant viatge de descoberta al costat del poeta i del caminant  per tornar a viure la seva experiència amb una completa revisió de la bibliografia excursionista de Verdaguer.

En aquest blog trobareu més informació sobre Maleïda i el projecte audiovisual inspirat en el llibre i la travessa de Mossèn Cinto del 1882.

Gasull ha rebut el premi en companyia dels guanyadors de les altres modalitats: Sergi Lara s’ha emportat el Premi Arthur Osona a la millor guia de muntanya pel llibre Pirineu de Girona Costa Brava. 51 rutes a peu, en bicicleta i caiac (Triangle Editorial); L’Editorial Piolet ha rebut el Premi Juli Soler al millor mapa excursionista per Camis de l’exili. Camprodon Prats de Molló; finalment, Luis Alfonso ha estat el guanyador del Premi Collsacabra al millor llibre de  muntanya en llengua no catalana per Montrebei Paret de Catalunya.

La Fira de Llibre de Muntanya continua aquest cap de setmana amb el seu mercat d’ocasió i moltes activitats, les més destacades de les quals protagonitzaran Hervé Barmasse (avui a les 18.30 h) i Ferran Latorre (demà a les 18.30 h).

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació