Les batalletes del “Innombrable” – Crisi del cinema? Sempre!

23.08.2012

El cinema, a Espanya, sempre ha estat en crisi. Jo sempre he sentit dir que l’any proper es moriria. I el mateix passava a Itàlia, on deien, any darrera any, “il cinema è finito”. Els anys 50, els 60, els 70… he sentit la mateixa cançoneta. Però jo vaig trobar un geni per al que no existia la crisi. Treballava molt i tenia una idea genial.

Estàvem rodant la pel·lícula ¡Aquí están las vicetiples! de Ramón Fernández (Estudis Cea de Madrid, 1960), quan vaig coincidir amb l’actor Tomás Ares Pena (A Coruña 1908-Madrid 1977), de nom artístic Xan das Bolas, expressió gallega que significa “Joan el de les mentides o el xafarder”. Xan das Bolas era un excel·lent actor que va treballar en 326 pel·lícules!,  des del 1940, que va actuar a Salomé, fins el mateix any de la seua mort el 1977, que va intervenir a Me siento extraña, Mi hija Hildegart i a la sèrie televisiva Curro Jimenez.

Prenent un cafè havent dinat, em va contar que tenia el secret per fugir de la crisi i em va proposar fer una pel·lícula. La descripció del seu projecte era la següent:

Argument: Una hora de guàrdia d’un soldat en una cabina i una mosca punyetera que molesta contínuament el soldat. El soldat fa mil gesticulacions i ganyotes sempre mantenint la serietat i no pot espantar la mosca, ni matar-la.

Actor únic: Una interpretació genial de Xan das Bolas que faria milers de cares distintes.

Atrezzo: Una garita de guàrdia i un fusell.

Vestuari: Un uniforme de soldat.

Efectes especials: Una mosca de plàstic i un filferro o un fil normal, segons la proximitat de la càmera.

Banda sonora: Gravar el vol d’una mosca.

Temps de rodatge: 1 hora i un minut per a ser llarg metratge “oficialment”

Pressupost: Mínim. Es podia fer amb el Crèdit Sindical i encara sobraven diners.

Vaig coincidir amb l’actor altres varies vegades, com en els rodatges de Juicio de faldas, El Valle de las espadas, 40 grados a la sombra… i sempre em parlava del seu projecte que mai va realitzar,

Guardo un record entranyable de Xan das Bolas, de la seua professionalitat i de les seues il·lusions.

J. A. Pérez Giner, Sant Cugat del Vallès, 23 d’agost de 2012

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Quina il.lusió llegir a un professional del cinema que mai, mai ha perdut el nort i que continua amb el seu gran amor per el cinema i per explicar històries. Gracies per ser con ets, sentir-te al costat menters el negatiu que rutlle dins dels chassis ha estat un privilegi.