Yvonne Rainer’s coming to town

Però quina relació té Rainer amb Rosemarie Castoro, artista a qui es dedica l’exposició actual del MACBA?

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

El MACBA exposa l’artista minimalista Rosemarie Castoro i una de les seves activitats complementàries destaca per sobre les altres: la presència de la reputada coreògrafa americana Yvonne Rainer. En col·laboració amb el Mercat de les Flors, el museu d’art contemporani acull avui a les 19h una conferència-performance de Rainer, que també ballarà demà a les 20h al Mercat.  

"The Concept of Dust: Continuous Project – Altered Annually" d'Yvonne Rainer es podrà veure al Mercat de les Flors

Aquest matí ha tingut lloc al MACBA la presentació a la premsa del programa que el MACBA i el Mercat de les Flors comparteixen sobre l’artista iconoclasta Yvonne Rainer, amb la presència de la mateixa. L’han acompanyat el director del MACBA, Ferran Barenblit, la directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit i Pablo Martínez, cap de programes del museu. Ambdues entitats inicien amb aquest programa una col·laboració que anirà concretant-se en diverses activitats. És la primera vegada que Rainer i la seva companyia actuen a Catalunya, mentre que mai ho han fet a Espanya.

Ballarina, coreògrafa i cineasta experimental, Rainer ha desenvolupat un extens treball a través de diverses disciplines, com la dansa i el cinema. Va ser una de les fundadores del moviment Judson Dance Theater, focus d’activitat d’avantguarda artística que encreuava amb fluïdesa els camps de la dansa i les arts visuals. L’any 1975 es va centrar en el llenguatge del cinema, especialment feminista i reivindicatiu, si bé va tornar a la dansa i la performace combinant-la amb el cinema com a mitjans expressius.

Però quina relació té Rainer amb Rosemarie Castoro, artista a qui es dedica l’exposició actual del MACBA? Les dues van formar part de cercles d’art minimalista. De fet, Castoro va participar com a intèrpret en l’obra de Rainer Carriage Discreteness. L’enregistrament d’aquesta peça de dansa s’inclou a l’exposició. “Com a artista plàstica i performer, Castoro va ser eclipsada pels seus contemporanis, pels homes de la seva generació”, explica Rainer, “En canvi jo vaig entrar en una forma d’art on s’acceptava més que hi haguessin dones: la dansa”.

Avui dimarts 19 la coreògrafa i ballarina presentarà, a les 19 hores a l’Auditori del MACBA, la conferència-performance d’Yvonne Rainer titulada Què fa tanta gràcia? Riure i enuig en el temps dels assassins, un compendi d’acudits i lamentacions entorn de la vida política i cívica actual i com l’entomem. De fet, l’artista és molt crítica amb Trump i la deriva dels Estats Units. Afirma sentir-se avergonyida del seu país.

Dimecres 20 al Mercat de les Flors es veurà, a les 20 h, The Concept of Dust: Continuous Project – Altered Annually (2014), un treball en curs que interrelaciona la dansa formal amb diversos textos que tracten de l’envelliment i la mort, amb una estructura que sembla creada a l’atzar, amb impredictibles moments d’uníson, humor i convergències sorprenents.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació