‘Una Ilíada’: la humanitat en guerra

L'Off Villarroel recupera 'Una Ilíada', una nova adaptació actualitzada del clàssic d’Homer interpretada per Eduard Farelo

La memòria històrica és un concepte i una necessitat que aquests darrers anys s’ha tornat a posar damunt de la taula per raons òbvies, o potser no tant perquè hi ha velles ferides que ja haurien d’haver estat reparades fa molt temps, sobretot si ens fixem en el cas de les víctimes de la guerra civil espanyola i la posterior etapa franquista.  Les conseqüències d’un període bèl·lic i la urgència de reparar el dolor que aquest genera és tractat a Una Ilíada, una nova adaptació actualitzada del clàssic d’Homer que aquests dies es pot veure a La Villarroel.

Eduard Farelo en una escena de l'espectacle 'Una Ilíada'. © David Ruano
Eduard Farelo en una escena de l’espectacle ‘Una Ilíada’. © David Ruano

El conflicte llegendari entre els grecs i els troians aquí és utilitzat per buscar les moltes similituds que uneixen aquest esdeveniment bèl·lic amb les successives guerres que han passat al llarg de la història de la humanitat. Ara bé, aquest monòleg protagonitzat per Eduard Farelo se centra sobretot en relatar els fets, les emocions, els personatges i les angoixes que constitueixen una part de la Guerra de Troia, bàsicament el conflicte entre Hèctor i Aquil·les. L’actor ens parla des d’una perspectiva actual i contemporània sobre l’origen del conflicte, la tensió entre aquests dos protagonistes i la mort d’Hèctor, amb la posterior determinació del seu pare i rei de Troia per recuperar el cadàver custodiat pel seu assassí, Aquil·les, i així poder-lo enterrar i fer el dol. La seva intenció, almenys momentàniament, és tancar una ferida oberta.

Aquesta adaptació de Lisa Peterson i Denis O’Hare es va estrenar a l’Off-Broadway, i a casa nostra ja va passar per la Biblioteca de Catalunya fa un any. Ara ha tornat a l’Off La Villarroel sota la direcció, una vegada més, de Juan Carlos Martel Bayod. Amb una posada escènica austera i basada en el valor de la paraula, Farelo ens trasllada fins a una època pretèrita utilitzant un llenguatge proper i modern, articulat des d’un present que té l’avantatge de conèixer el passat. I aquest passat és desolador. És evident que l’obra pretenia establir comparatives entre èpoques, però per sort gairebé en tot moment queda en mans del públic, i realment es fa difícil no pensar en l’horror que tot plegat representa. Només hi ha una excepció brutal que enllaça el passat amb el seu futur: en un moment de la peça, l’actor fa un llistat interminable de les guerres i tensions que han estat tràgiques en el decurs de la història. Una escena magistral que desprèn una pregunta inevitable, tòpica però no fàcil de respondre: Què hem fet els humans?

Farelo corre amunt i avall, es dirigeix i mira el públic com a narrador, alhora que assumeix el rol d’alguns personatges. És un monòleg força complet i, fins tot, l’actor demana a un assistent que apagui el mòbil que ha decidit obrir a la meitat de l’obra, una actitud que, com és ben sabut, cada vegada és més habitual de trobar en el teatre, malauradament. En tot cas, aquest crit d’atenció no fa aturar l’obra i l’Eduard Farelo ho sap integrar amb la màxima naturalitat i versemblança, fins i tot semblava que ho digués l’home que interpreta. Una Ilíada és una bona oportunitat per reflexionar sobre la guerra des d’una perspectiva coneguda però, en aquesta ocasió, centralitzada en només dos personatges. De fet, només començar ja s’avisa que aquí no es parlarà del cavall de Troia ni de la mort d’Aquil·les en mans de Paris, el germà d’Hèctor. Aquesta proposta és una fotografia del pretext i el mal que genera; d’allò que origina una guerra i fa enfrontar els dos bàndols, i al final, després de tantes morts, ja ningú recorda el motiu de la lluita. L’agonia fa perdre l’ideal, si és que mai n’hi va haver. I és així com gairebé sempre ha passat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació