Tripula, un espectacle aerostàtic

Un viatge estàtic dins d'un globus aerostàtic, on petits i grans seran guiats pels germans Montgolfier en una travessia plena d'aire calent, ombres i objectes. I sense sabates.

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Crític i cronista d'arts escèniques. Cap de L'Apuntador.

Els Farrés Brothers han estrenat Tripula, a la Sala Tallers del TNC. Un viatge estàtic dins d’un globus aerostàtic, on petits i grans seran guiats pels germans Montgolfier en una travessia plena d’aire calent, ombres i objectes. I sense sabates.

Els Farrès Brothers i el seu globus aerostàtic

La Sala Tallers ens rep sense grades ni butaques, com una gran pista d’aterratge (o d’enlairament, com prefereixin). Apareixen els germans Farrés/Montgolfier i ens expliquen el viatge que realitzarem, que és alhora teòric i pràctic: una explicació sobre l’origen del globus aerostàtic, i un viatge dins d’un Globus Estàtic. Les nostres sabates, de petits i grans, i la seva ferum de formatge seran la força de propulsió que farà possible la meravella tècnica i aeronàutica.

Ens endinsem al globus i és allà dins on comença pròpiament el viatge: dues amables hostesses ens indiquen l’única sortida d’emergència (que és alhora l’única entrada) i la potent veu en off (Pere Arquillué) ens acompanyarà durant tot el trajecte, renyant o ajudant els germans Montgolfier segons convingui. El viatge que emprenem passa per mars i deserts, cels i galàxies, amb una dramatúrgia de Jordi Palet i Puig que fa riure els més grans i manté els més petits atents i expectants tota l’estona (el matí de l’estrena el públic tenia uns quatre anys). Jordi Farrés i Pep Farrés són els protagonistes d’un espectacle que reuneix ombres xineses, objectes i titelles, i la dolçor amb la qual tracten els tripulants, petits i grans, fa que ens sentim còmodes i divertits durant tot el viatge.

Els Farrés Brothers han aconseguit crear un espectacle de gran format essent fidels a la cura pels petits detalls pròpia d’un espectacle de mitjà o petit format: són bons manipul·ladors i resolen amb eficàcia i gràcia qualsevol reacció imprevista, pròpia de la jove audiència. És un plaer ser dins del globus i sentir les bafarades d’aire, gaudir amb la llum i les ombres i seguir la història del xai, l’ànec i el gall que van ser els primers en tenir el plaer de volar en un globus aerostàtic. Tripula va rebre el Premi FETEN 2016 al Millor Espectacle d’Espai no Convencional, així com el Premi de la Fira de Titelles de Lleida 2015 a la Millor Escenografia (i una Menció Especial del Jurat Internacional). Aquest espectacle ha sigut possible gràcies a la trobada dels Farrés Brothers amb Jordi Enrich, creador del projecte Iglú de vent, que dóna un nou ús a globus aerostàtics en desús.

Vagin a veure Tripula si volen fer aquest viatge sense aixecar els peus de terra, i estic segur que l’experiència escènica que tindran els més petits no l’oblidaran en molt de temps. Els més grans riuran, i els més petits… fliparan.

Tripula, dels Farrés Brothers i cia

Postdata: A la web del TNC apareixen, en primer lloc i amb una fotografia molt gran, els espectacles que podem veure a l’actualitat. Ara mateix hi trobem Don Joan (que es pot veure fins el 24 d’abril) i Victòria (que s’estrenarà el 4 de maig). És significatiu que l’espectacle Tripula, acabat d’estrenar, estigui situat a la part baixa de la pàgina, a sota de Qui bones obres farà (s’estrena el 19 de maig), juntament amb els espectacles La naturalesa i el seu tremolor, Niu i Daurrodó. Celebrem que el TNC progami espectacles de creació, familiars i de titelles, però la seva situació a la pàgina web revela com, encara, els espectacles dels gèneres esmentats (juntament amb la dansa) sembla que siguin les germanetes pobres de les arts escèniques. Si no és que és un tema simplement de disseny…

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació