Tornar a enlairar-se

Farrés Brothers i Cia celebren el seu 18è aniversari amb l’estrena d''Orbital' al Grec.

Martí Rossell Pelfort

Martí Rossell Pelfort

Jove crític igualadí.

Orbital és el nou espectacle familiar de Farrés Brothers i Cia, que estrenen aquesta setmana al Festival Grec. Un viatge per les abraçades pendents, les amistats fragmentades i les distàncies orbitals. El jove crític Martí Rossell ha vist la preestrena de l’espectacle a Igualada i ens en parla avui a Núvol.

‘Orbital’, dels Farrés Brothers i Cia. Foto: Jan Erra.

Els Farrés Brothers i Cia, coincidint amb els seu divuitè aniversari com a companyia, havien d’estrenar a la Mostra el seu últim espectacle, Orbital, després de cinc anys de no participar en l’esperada cita igualadina. Van rebre la notícia de la cancel·lació com un drama, perquè la Mostra és on les companyies dipositen els seus plans de futur i donen a conèixer el seu darrer espectacle. Són contundents explicant com ho van viure: “Va ser com si es cancel·lés el futur”. Tenien l’embranzida, el ritme, i amb poc més d’una setmana haurien estrenat el seu desè espectacle. El confinament els va fer aturar en sec (com a tothom) i han hagut de fer mans i mànigues (i molta pinya amb la TTP) per recuperar-se d’aquest sotrac. Van suspendre una temporada a la Xina, campanyes escolars, l’estrena del nou espectacle i, en definitiva, tres mesos de feina que se sumen a la poca feina dels mesos d’estiu.

Durant el confinament, la companyia s’ha matingut molt activa a les xarxes amb el hashtag #18anys18moments, on els Farrés expliquen qüestions relacionades amb la seva trajectòria (ara que arriben a la majoria d’edat), i les entrevistes a EscenaFamiliar (que podeu veure en aquest enllaç). Orbital era un espectacle que ja estava acabat i, per tant, no han hagut d’assajar des de casa, però s’han obligat a mantenir una reunió setmanal. Per acabar de preparar l’estrena al Festival Grec es van instal·lar dues setmanes al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada, i jo no me’n vaig perdre cap detall.

El divendres 26 culminaven la residència amb un assaig obert, una preestrena, que va omplir el teatre de mascaretes, retrobaments, gel hidroalcohòlic, companys de professió, distàncies i els teatreros habituals de la comarca. Es respiraven nervis a la platea i als camerinos, ganes de teatre després de tants mesos d’aturada. Una falca recorda tot un reguitzell de normes: més gel, més distàncies i més mascaretes. Els llums s’apaguen i els mòbils també.

Orbital és, com cada espectacle dels Farrés, una autèntica sorpresa, un canvi de format enorme i un repte immens. És el retrat d’una amistat fragmentada i, sobretot, una reflexió sobre les distàncies i les (des)connexions orbitals entre persones. Sembla que l’espectacle estigui fet per l’ocasió (ara que es parla tant de distàncies) però fa un any que hi donen voltes. Els Farrés són uns visionaris.

La Mariona, el Yuri i el Nil jugaven a ser astronautes i viatjar a l’espai. Ara, la Mariona està a punt de fer realitat aquell somni: viatjar a Mart. Les seves òrbites es van bifurcar fa temps però la voluntat de retrobar-se despertarà aquells jocs d’infants i tot tornarà a girar per poder abraçar-se abans de marxar. Ho aconseguiran?

El Pep, la Judit i el Jordi Farrés, els tres protagonistes d”Orbital’. Foto: Jan Erra.

La història és senzilla i delicada però encaixa bé amb el vídeo de gran format, el protagonista indiscutible de l’espectacle. Tot i això, s’hi barregen altres formats com el gest, els titelles, els objectes o la dansa. El treball és mil·limètric i el trencaclosques de pantalles ho fa quadrar tot de meravella. Els estímuls no s’aturen en cap moment (les pantalles atrapen petits i grans, ja ho sabem) i la música els acompanya evitant que caigui el ritme, afegint el dinamisme que tindrien les paraules. Els likes, les emoticones i les fotografies a la gran pantalla queden ridículs i, com bé sabem, no són comparables amb una abraçada.

Sobre l’escenari hi trobem només, o això sembla, tres taules i dos actors, però els jocs i recursos són infinits i la interacció amb el vídeo és constant. Tampoc no falta l’humor, el to i les picades d’ullet tan pròpies dels seus espectacles i el toc poètic, més emotiu. El Pep (Farrés) i el Jordi (també Farrés) s’esforcen per guanyar protagonisme a l’audiovisual i, a mesura que avança la història, ho aconsegueixen i troben moments per l’humor, els jocs i les mirades. Judit Farrés és la tercera actriu, en vídeo (ells fan broma dient que és “la sister”) que, paradoxalment, és la que veiem més propera, la que ens parla amb tendresa i la que ens dirigeix els somriures més dolços.

Tractant-se d’un tema com l’espai han volgut afegir-hi contingut divulgatiu però d’una forma molt original i entenedora. No els hi agraden les lliçons, i es nota.

Ara que podem sortir de les òrbites de casa nostra aprofitem per conèixer nous mons, donar voltes i fer girar tot el que s’havia aturat. De mica en mica, tot torna a girar. Tornen les abraçades. Torna el teatre.

Orbital es podrà veure el divendres 3 i el dissabte 4 de juliol al Mercat de les Flors. Per a més informació i adquirir les entrades, consulteu el web del Grec. Igualment, la companyia igualadina també forma part del festival Barcelona Districte Cultural: el dijous 9 i el divendres 10 de juliol representaran el seu espectacle El silenci d’Hamelín. Podreu trobar més informació en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació