Torna el Gabinet de Textos Teatrals

La Central del Raval torna a posar en marxa el Gabinet de Lectura de Textos Teatrals. Els coordinadors del curs, Elisabeth Massana i Joan Flores, ens expliquen la tria de lectures que han preparat i el funcionament del curs.

La Central del Raval torna a posar en marxa el Gabinet de Lectura de Textos Teatrals. Després de dues edicions, els coordinadors del curs, Elisabeth Massana i Joan Flores, han programat un nou cicle de cinc lectures amb el propòsit militant de mantenir viva la lectura d’un dels gèneres més minoritaris. “El nostre objectiu és donar a conèixer nous valors de la literatura, endinsar-nos en els ‘clàssics’ o en les veus més modernes ja consolidades. Per fer-ho, gaudim de la col·laboració impagable d’autors, traductors, actors, directors, editors i crítics disposats a donar-nos un cop de mà per esprémer encara més els textos literaris” diu Elisabeth Massana, que actualment prepara una tesi doctoral sobre la representació de la crueltat al teatre britànic contemporani.

El Gabinet de Textos Teatrals funciona com un Club de Lectura, però té un valor afegit. Cada sessió s’organitza a partir de la tria prèvia d’un llibre a comentar, deixant un marge d’un parell de setmanes per tenir temps de llegir-lo. Es procura convidar una persona que tingui un especial lligam amb el llibre escollit per tal que faci de conductor de la sessió, i expliqui l’obra, fent algunes pinzellades sobre l’autor, el context cultural i històric en què s’emmarca o les influències que té. “En aquest gabinet volem analitzar, mitjançant la lectura i la discussió des d’un vessant més literari, unes obres que han estat concebudes per a ésser representades” explica Joan Flores, que ha signat algunes adaptacions teatrals. En la nòmina d’autors, procuren compaginar els clàssics, antics o no, amb algunes de les noves veus més consolidades, tan catalanes com estrangeres.

En aquest nou cicle el Gabinet constarà de cinc sessions. En aquesta ocasió han triat dos textos que no han estat concebuts inicialment per al teatre: Un concert teatralitzat basat en fragments de la novel·la Guerres que he vist de Gertrude Stein, i El Tub, o tot és relatiu però les coses són com són, un espectacle basat en diversos contes de Slawomir Mrozek. “En ambdós casos ens interessa explorar com es traslladen les històries d’un gènere a l’altre, què es perd, i què hi aporta l’escenari”, diu Massana. També s’ha inclòs una obra d’autor català contemporani: El principi d’Arquimedes, de Josep Maria Miró. “Comptarem amb la presència de l’autor. L’hem escollit perquè Josep Maria Miró no té por del risc ni de ser políticament incorrecte damunt l’escenari” explica Joan Flores. “A El principi d’Arquimedes, la relació problemàtica entre un monitor de piscina i un nen és una excusa per anar al moll de l’os d’una preocupació més profunda. Amb Josep Maria Miró parlarem del compromís del dramaturg”.

També han triat una obra de Txèkhov, L’hort dels cirerers. “Txèkhov, com tots els clàssics, parla des del seu segle amb paraules del nostre”, diu Elisabeth Massana. “L’hort dels cirerers és una paràbola el missatge de la qual es renova amb el temps, el retrat fidel d’una societat que, a força de desaparèixer, reconeixem una i altra vegada com a present”. I finalment, Harold Pinter, del qual han programat la lectura d’El muntaplats. “Pinter té la virtut d’expresar amb poques paraules i recursos limitats la complexitat de les relacions humanes”, sosté Joan Flores. A El muntaplats ens enfronta a una situació de conflicte la resolució del qual, com en el Godot, no és el desenllaç sino l’irresoluble entrellat.
Si us hi voleu inscriure trobareu tota la informació sobre les dates i sessions aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació