Terrassa mon amour

El festival de les arts en viu, la creació contemporània, les noves tendències, els llenguatges interdisciplinaris, el teatre postdramàtic...

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Cronista i crític teatral. Cap de L'Apuntador.

La cocapital del Vallès Occidental ha presentat la que serà la novena edició del TNT – Terrassa Noves Tendències. El festival de les arts en viu, la creació contemporània, les noves tendències, els llenguatges interdisciplinaris, el teatre postdramàtic… En resum, la mostra que permet assabentar-nos d’allò que es cou, a nivell nacional i internacional, en el fascinant món de les arts escèniques que es fan avui en dia. 100% lliure de Shakespeare, Pinter i Goldoni.

'Anarchy', de la Societat Doctor Alonso

Jordi Ballart, alcalde de la ciutat, afirma que Terrassa és coneguda pels castells dels Minyons, el jazz, el hoquei sobre herba i, darrerament, el TNT. La feina feta per Pep Pla i el seu equip al capdavant del CAET (Centre d’Arts Escèniques de Terrassa) ha situat la ciutat en el panorama de la creació contemporània, i les coproduccions del TNT al 2015 han fet ni més ni menys que 534 bolos per tot el món. Bona part d’aquests els deu haver fet, tot s’ha de dir, l’Agrupación Sr. Serrano, que presentarà Birdie, la tercera coproducció que fa el TNT amb la companyia.

Rodrigo García, en certa manera el pare putatiu de moltes d’aquestes companyies, o com a mínim el responsable que molts creadors afirmessin “jo vull fer quelcom semblant a això”, inaugurarà el festival el dijous 29 de setembre amb l’espectacle 4, una coproducció francobelga. Una història que tracta “d’una acumulació de campanes, de caps de coiots, de moviments en roba plena de sabó, de tocadiscs que toquen la quarta simfonia de Beethoven, de galls, de nenes de 9 anys, d’una mica de literatura, de cucs atrapats per plantes carnívores, de samurais i de drons que porten a la ciutat somnis en forma de música de campanes”, diu el programa del TNT. García ens col·loca, amb els seus textos (lectura obligatòria: els reculls Cenizas escogidas i Barullo) i, sobretot, amb els seus muntatges, davant de tot allò que no ens agrada de la nostra societat capitalista, consumista, egocèntrica i, bàsicament, estúpida.

Una imatge del muntatge '4', de Rodrigo García

El TNT sempre s’ha caracteritzat per programar el millor de cada casa, companyies de renom internacional (l’any passat Jan Lauwers i la Needcompany, sense anar més lluny) però també per apostar per gent que comença. Aquest any podrem veure Plácido Mo #Terrassa, un recorregut de l’actriu Magda Puig guiat per alguns dels sense sostre que hi viuen, Mos Maiorum (el costum dels avantpassats), un espectacle verbatim d’Ireneu Tranis, Mariona Naudin i Alba Valldaura (peça guanyadora de la Caravana de Tràilers 2015), o Molar, de Quim Bigas, un espectacle de dansa al carrer que ha fet ballar els olotins al Sismògraf, farà ballar els targarins al FiraTàrrega i farà saltar d’alegria els “senyors de Terrassa” al TNT.

De la mateixa manera, també podrem veure imprescindibles com la Societat Doctor Alonso amb Anarchy, una performance sonora i física interpretada per la gran Semolina Tomic, alma mater de l’Antic Teatre (sala per on han passat o passaran la majoria de companyies de l’òrbita tenetera); Philippe Quesne amb L’effet de Serge, un espectacle que retrata amb ironia diversos aspectes de la vacuïtat de la vida contemporània; o els mexicans Lagartijas tiradas al sol amb Veracruz. Nos estamos deforestando o cómo extrañar Xalapa, que també es podrà veure al Temporada Alta.

'Sous la plage', de Marc Villanueva i Gerard Valverde

I encara més: All in, la nova creació dels Atresbandes (ara mateix Aquatrebandes, amb la flamant nova incorporació de Melcior Casals), Sous la plage, de Marc Villanueva i Gerard Valverde, una performance interpretada pel periodista d’origen sirià-palestí Mohammad Bitari, o Txalo Toloza i el seu Pacífico #3. Extraños mares arden, un documental escènic sense projectors que explica l’inici de l’art contemporani al desert d’Atacama.

I per al “públic més important de tots: els nens i les nenes “ (Tortell Poltrona dixit, a la gala de Catalunya aixeca el teló) hi haurà el TNT Kids, amb vuit espectacles gratuïts, des dels holandesos Electric Circus amb Headspace a les Girafes de Xirriquiteula Teatre, passant pel DJ Niño de The Pinker Tones o la Reactable de Carles López, fins a l’espectacle de sala Heliceo, de La Máquina de Hacer Pájaros, un concert per a 6 ventiladors i un sol pilot.

I el divendres 30, a les 23:30, cap a la Faktoria d’Arts falta gent: Las XL presentaran el seu Abandónate mucho, un espectacle cabareter que desmunta l’amor romàntic i heteronormatiu amb molta conya, gamberrisme i claqué. Van triomfar a la darrera Mostra d’Igualada (en sessió golfa, al Kiosk del Rec), i a Terrassa l’entrada pel seu espectacle serà gratuïta.

I és que alerta: el preu de les entrades del TNT (excepte l’espectacle inaugural de Rodrigo García) es troba entre la gratuïtat, i els 3, 7 o 10 euros. Terrassa mola. Terrassa, definitivament, mola molt. I això ho escriu, amb humilitat i resignació, un sabadellenc de soca-rel.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació