Teniu el mòbil a punt? Comença el Festival Grec

Hem llegit, estudiat i fins i tot vist com es va produir el setge de la Barcelona de 1714, però com seria en una ciutat intel·ligent? És el que es pregunta la Fura dels Baus que avui presenta M.U.R.S, el primer smart show de la història, que dóna el tret de sortida al Festival Grec.

Hem llegit, estudiat i fins i tot vist com es va produir el setge de la Barcelona de 1714, però com seria en una ciutat intel·ligent? És el que es pregunta la Fura dels Baus que avui presenta M.U.R.S, el primer smart show de la història, que dóna el tret de sortida al Festival Grec. Carregueu els vostres mòbils, baixeu-vos l’aplicació i prepareu-vos per viure una aventura interactiva dins del castell de Montjuïc. Benvinguts a M.U.R.S, benvinguts a la ciutat del futur.

M.U.R.S, la ciutat del futur | Foto: Josep Aznar.

Nou actors i un total de 50 voluntaris formen aquest espectacle instal·lació que pretén reflexionar sobre el que ens espera amb les anhelades smart cities. Fins on serem lliures? Sabrem distingir la veritat de la mentida? I el més important: podrem sortir de tots els setges (comunicatius, tecnològics, polítics) als quals potser ens veurem sotmesos? es pregunta la Fura.

La representació tindrà lloc en cinc espais diferents dins del castell de Montjuïc, on la mítica companyia ha construït una gran piràmide “del poder”. A través d’una aplicació mòbil (disponible per Apple i Android) els espectadors podran moure’s virtualment per alguns dels àmbits característics de les smart cities com la salut, la sostenibilitat o la seguretat. “Passarà d’un món feliç i de bon rotllo a l’estil Marina d’Or, a un altre de més caòtic, en procés de degradació. “En un determinat moment succeeix alguna cosa que converteix aquest món en un lloc encara més perillós que arracona la gent, un lloc en el qual els mòbils, que abans utilitzaven per gaudir, esdevenen una eina al servei dels altres”, apunta Ramon Simó, director del Festival Grec. De fet, el  títol del muntatge al·ludeix als murs actuals que, segons Carlus Padrissa, ja no són físics, són invisibles.

La interacció amb el públic, però, serà a tots els nivells. Si abans La Fura dels Baus interactuava amb el públic a base d’ensurts, sang i corredisses, ara opten per l’eina més actual: la tecnologia. “Els smartphones s’han convertit en el més important i quan no els portem ens sentim abandonats, nus” asseguren els fureros. De fet, segons el cofundador de la companyia, ja no són simples telèfons mòbils. “Són microxips que ens controlen. Fa 15 anys es parlava d’implantar-ne per seguretat, però es va rebutjar obertament. Actualment han aconseguit donar-li la volta i cada any la gent vol (i necessita) un microxip d’última generació” alerta Müller. “La tecnologia ens ha deshumanitzat,-creuen els furers,- i ara qualsevol de nosaltres pot ser a la vegada potencialment repressor i reprimit”.

M.U.R.S, doncs, se serveix de la tecnologia però alhora denuncia l’ús manipulador que se’n pot arribar a fer. “L’obra incideix en les polítiques de la por i en les estratègies per sotmetre els pobles” apunta Müller, mentre recorda el gran poder que han assolit, actualment, les xarxes socials. “Avui a Mark Zuckerberg el conviden al club Bilderberg. I quan ell parla que vol democratitzar la xarxa i que arribi a tothom, està parlant de controlar també el tercer món”.

Els que també busquen un espectador diferent, més actiu i participatiu, són els d’Agost Produccions que avui presenten una nova edició del Taller d’espectadors. Una oportunitat per descobrir el món de les arts escèniques des de dins i, fins i tot, dialogar amb els seus creadors. “L’obra d’un artista no es completa fins que l’espectador la llegeix. Els artistes actuen, els espectadors llegeixen” diu Jordi Valls, cofundador de la companyia. Sembla doncs, que és hora de passar a l’acció. Esteu preparats?

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació