Hamlet va a judici

Al Temporada Alta de Girona s'ha pogut veure Please continue (Hamlet) de Roger Bernat i l'artista holandès Yan Duyvendak que du a judici el personatge de Shakespeare. Actors i jutges treballen plegats en aquesta escenificació de les convencions de la justícia.

Al Temporada Alta de Girona s’ha pogut veure Please continue (Hamlet) (10 i 11 d’octubre, Casa Pastors). La performance del dramaturg català Roger Bernat i l’artista holandès Yan Duyvendak du a judici el personatge de Shakespeare. Actors i jutges treballen plegats en aquesta escenificació de les convencions de la justícia.

pch_2014_-greg-noo-wak_bx1

Si l’obra de Shakespeare va significar, segons Harold Bloom, la invenció d’allò humà, el personatge de Hamlet suposa un triomf de la dramatúrgia per ser un caràcter fictici amb una densitat psicològica mai no assolida anteriorment. Covardia i nàusea, temptativa de suïcidi i de revenja, lucidesa i follia, acció o inacció, en una personalitat polièdrica, romàntica o malaltissa segons es miri, i que ha portat de corcoll generacions d’actors i directors al llarg dels darrers segles.

És així com Hamlet, la seva ombra i els seus reflexos i reflexions, dóna per molt, fins i tot per desconstruccions postmodernes (de la Màquina Hamlet de Heiner Müller a La caiguda d’Amlet de Jordi Oriol). Fou, precisament, un dels directors que millor l’ha posat en escena en els darrers anys (Teatre Lliure, temporada 2008/09), l’alemany Thomas Ostermeier de la  Schaubühne de Berlin, qui parlava de la cerca de la veritat per part del príncep. Val a dir i ve al cas que Ostermeier declarava que cercava, amb el seu treball, convertir el teatre en un fòrum i “un espai de debat polític i social”.

Moure l’escena

Ja fa temps que l’artista-dramaturg Roger Bernat va fugir del teatre i dels teatres. Va encabir els espectadors a cases d’amics o a associacions culturals i espais underground. Després, va convertir el públic en espectactors i els va fer jugar amb gadgets (auriculars i bandes sonores a Domini públic), o convertint-los en ballarins que refeien coreografies de dansa a places i museus (La consagració de la primavera). Va convertir les sales en assemblees i els textos teatrals en enquestes, jocs i discussions (Pendent de votació), una vegada foragitats els actors-intèrprets, les escenografies i els arguments de les històries.

Performance judicial

Desde fa tres anys, la performance Please continue (Hamlet), de Roger Bernat i l’artista holandès Yan Duyvendak, es passeja per sales internacionals. En cada país i en cada ocasió van variant tant els justiciers com els intèrprets. La proposta du a Hamlet a judici, a la reproducció d’un judici real, i posa en joc tota la parafernàlia del sistema judicial: l’advocat, el fiscal, el jutge i els especialistes (forense, psiquiatre) que escolten, pregunten, acusen i fan parlar l’acusat i dos testimonis, la filla de Poloni, Ofèlia, i la reina i mare de Hamlet, Gertrudis. És divertit, això dels actors i actrius a la banqueta dels acusats i actuant com a testimonis, perquè sembla una passa més en aquesta progressiva subversió de les convencions teatrals tradicionals.

L’acusació

De què s’acusa Hamlet? De la mort de Poloni (pare d’Ofèlia i conseller de l’antic rei) d’una ganivetada. L’advocat al·lega el trastorn de l’acusat, mentre que l’acusat diu que va confondre la víctima, amagada rere una cortina, amb una rata, i el fiscal passa el judici provant de desmuntar aquesta coartada. Després de tot el terrabastall de l’obra, amb tots els morts, assassinats i suïcidats, és curiós que la peça se centri en la mort d’aquest personatge secundari (Poloni). Perquè, buscats a impartir justícia, es podria acusar Hamlet també de la mort de Rosencratz i Guildestern, o encara millor, a Claudi de l’assassinat del seu germà el rei. Però el focus en el detall dels creadors de la performance sembla cercar de fer versemblant i matisat aquest moment de l’obra, tot muntant un encreuament de literatura i realitat, de teatre escenificat i ritual legal.

Professionals versus personatges

Per muntar el cas i la defensa i l’acusació, els professionals de la justícia, ara al servei de l’espectacle però aportant amb cert rigor les estratègies legals i les seves tècniques professionals, han rebut de mans dels dramaturgs un Dossier d’instrucció que barreja elements del text de Shakespeare amb altres elements extrets de casos reals. I són els professionals de la justícia, vestits amb la indumentària que duen normalment a les sessions, els que prenen el protagonisme de l’obra. Doncs els intèrprets (Jordi Oriol, Carme Sansa i Mònica Almirall) surten a parlar d’esquena al públic, i amb samarretes que informen del seu nom i la seva condició d’actors/actrius. Els veritables protagonistes aquí, doncs, són l’agent judicial i el jutge (Fernando Lacaba), i el duel entre advocat defensor i fiscal (Carles Monguilod i Víctor Pillado), així com les intervencions fredes i sinistres del forense (Narcís Bardalet), o hilarants i enginyoses del psiquiatre (Leopoldo Ortega-Monasterio), qui arribà a dir que “en poques paraules: el xicot no estava bé”, un bon resum de l’obra i el personatge més conegut de Shakespeare.

Darrer acte: el tribunal

I després vindria el desenllaç d’una funció amb plantejament sui generis (el record o la lectura de l’obra cadascú a casa seva, si era el cas) i nus sorprenent (l’escenari teatral substituït per una sala judicial). L’acte final de la perfomance, que va tenir lloc a l’antiga seu judicial de Girona, la Casa Pastors, convidava nou membres del públic triats a l’atzar a fer de tribunal popular. Al llarg de vint minuts van discutir, en una cambra a part i mentre la resta de gent feia un recés, sobre la conveniència o no d’engarjolar Hamlet, donades les explicacions i proves aportades per fiscal i defensa. En la sessió del 10 d’octubre, per cert, es va absoldre el príncep danès per tres vots a sis, i després d’aplicar l’in dubio pro reo.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació