El mur de Berlín es planta al Born

El 9 de novembre es commemora el 30è aniversari de la caiguda del mur de Berlín o, com a mínim, de l’inici del seu enderrocament.

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Cronista i crític teatral. Cap de L'Apuntador.

El dissabte 9 de novembre es commemora el 30è aniversari de la caiguda del mur de Berlín o, com a mínim, de l’inici del seu enderrocament. Tots recordem (exceptuant els meus col·legues millenials de redacció) les imatges que vam veure per televisió de berlinesos eufòrics, armats amb pics i martells, trencant a trossos el mur que va separar la seva ciutat durant 28 anys. El Born Centre de Cultura i Memòria ha organitzat un cicle plurianual titulat Paradigma Mur. Berlín / Barcelona. 1989-2019 / 1961-2021, en què al llarg de tres anys es realitzaran una sèrie d’activitats diverses que inclouen cursos, tallers, xerrades i exposicions. El dissabte 9, aniversari de l’inici de la fi de la Guerra Freda, es podrà veure l’espectacle Apparatus Berlin. Hem parlat amb Helgard Haug, autora i directora de la peça que es podrà veure en dos passis amb entrada gratuïta.

Ens trobem a l’espai que ocupava el bar i restaurant del CCM Born, actualment tancat, i del qual s’estan redefinint els seus usos. Una taula, una làmpada, un plec de papers i un parell de cadires. Em reben Kathrin Golda-Pongratz, comissària del cicle, i Helgard Haug, directora d’Apparatus Berlin. Aquesta peça va néixer el 2001 com un projecte de la companyia Rimini Protokoll, dirigit per Haug i Daniel Wetzel, i de fet va néixer a partir de l’obra de teatre radiofònic Apparatus Herz, que va ser emesa per l’emissora Deutschlandfunk Kultur. La peça es va convertir en espectacle teatral, canviant el nom a Apparatus Berlin, i es va representar a la sala Prater de la Volksbühne berlinesa. Tot sorgeix de la troballa que van fer Haug i Wetzel a l’arxiu de la ràdio: un lot de cintes de 1963, emeses en un programa de la RIAS (Rundfunk in amerikanishen Sektor) o, el que és el mateix, la ràdio del sector americà del Berlín occidental. Durant l’hivern de 1963-1964, i gràcies a l’anomenat “acord dels passis” ofert per Alexander Abusch (viceprimer ministre de la RDA) a l’alcalde de Berlín Willy Brandt, que permetia que els habitants del sector oest se’ls entregués un permís per visitar els seus familiars i amics del sector est. Es tractava de permisos que es van entregar durant divuit dies, pels volts de Nadal i Any Nou, i les regles dels quals canviaven cada dia. Per tal d’organitzar l’allau de peticions rebudes, es va emetre un programa radiofònic amb les línies obertes, perquè els ciutadans del Berlín occidental poguessin fer preguntes de tipus tècnic o pràctic. Cal tenir en compte, m’explica Helgard Haug, que “el mur es va aixecar molt ràpidament”, sorprenent els mateixos berlinesos, i que aquests permisos van arribar després de 28 mesos de la seva construcció. Les famílies (i relacions de tota mena), separades per un mur de pedra durant dos anys i escaig, van tenir l’oportunitat de retrobar-se durant aquests dies de desembre del 1963.

La creadora d’Apparatus Berlin m’explica que les cintes amb l’enregistrament dels programes demostren que tot plegat va ser força caòtic, i que s’hi pot escoltar de tot: des d’una mostra de tot el rang d’emocions humanes fins a les preguntes més concretes i burocràtiques. “Podrem portar menjar?”, per exemple. Però què veurà l’espectador, quan arribi al Born CCM? Apparatus Berlin és una acció teatral (que a ningú vagi amb la idea d’espectacle a l’ús), on ens trobarem amb set “agents locals” repartits en set taules. A cada taula es podran asseure un màxim de quatre persones, i durant deu minuts els agents o bé llegiran o bé traduiran o bé reinterpretaran els arxius sonors (originals) de 1963. La directora sent curiositat per la manera com els habitants de la Barcelona de 2019 rebran aquesta peça, que relaciona i confronta l’estat amb l’individu de manera molt contundent. Com ens posem d’acord? Què significa la separació? Com ens comportem, com a individus? Quina relació tenim amb els refugiats que arriben actualment a les nostres ciutats?

Apparatus Berlin mostra les tensions que s’estableixen entre les grans estructures (l’Estat) i les persones, i pren un fet històric molt concret de la segona meitat del segle XX perquè sigui llegit en ple segle XXI. El mur de Berlín es planta al Born, ni que sigui per un dia. En dos passis, a les dotze del migdia i a dos quarts de cinc de la tarda.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació