André y Dorine arriba a les 400 funcions

La Companyia Kulunka ens proposa un teatre de màscares que emociona i toca el més profund de l’espectador.

La companyia basca Kulunka Teatro celebra avui divendres al Teatre Poliorama la funció 400 del seu espectacle, ‘André y Dorine’, una peça emocionant de teatre de gest sobre l’Alzheimer, que es pot veure només fins diumenge 26 de juny. La companyia porta 5 anys de gira, més de 50 gires internacionals a 25 països

Kulunka Teatre

En un petit saló, el frenètic clic d’una màquina d’escriure s’embranca diàriament amb les notes d’un violoncel. Són André i Dorine, una parella d’ancians que, com tantes altres, ha caigut en la desídia, oblidant, així, el que un dia els va unir. De les parets penja el passat emmarcat, com a únic testimoni del que van compartir…

La Companyia Kulunka ens proposa un teatre de màscares que emociona i toca el més profund de l’espectador. Ens submergeixen en un seguit d’experiències humanes en les quals tothom, en un moment o altre de la vida es podria sentir identificat.

Narren una història d’amor etern, que ha sabut salvar i superar els solcs propis de tota vida en comú. Cadascun té les pròpies petites manies, nascudes del frec rutinari continu. Dorine és una virtuosa del cello i André de la literatura, com a escriptor. Però un succés, la malaltia, serà l’encarregada de treure la pols de la seva relació, i d’obligar-los a recordar qui van ser, per retrobar-se amb qui són. Recordar com han estimat, per seguir estimant.

André i Dorine són els protagonistes, però entorn d’ells hi ha dotze personatges més, que encarnen només tres actors. I això s’aconsegueix, en part, gràcies al valor i eficàcia de les màscares.

Per un altre cantó, l’estructura dramàtica segueix l’esquema d’escenes curtes que s’articulen amb flashbacks continus i condensacions en el temps (la boda, l’embaràs, les primeres trobades…) totes elles, resoltes d’una manera, essencial, intel·ligent i poètica.

Aquesta prometedora companyia, valent-se tan sols de la corporalitat, les actituds i sense articular un sol mot, ens parlen de tot tipus de situacions i ens submergeixen en les emocions dels personatges. Simplement, amb una mirada, la respiració, el moviment i, sobretot, relacionant-se amb tota mena d’objectes que els ajuden a transmetre les profunditats de l’ànima humana.

El passat dia 9 de setembre, des de bon començament van seduir el públic amb la seva presència escènica, sense abusar de cap tipus de gestualitat gratuïta, simplement essent i estant d’una manera orgànica i creïble.

Al mateix temps, saben gestionar el silenci, que, paradoxalment, és molt expressiu, ple de sinceritat i de fons interpretatiu. Per tant, els Kulunka Teatro, ofereixen un espectacle d’una precisió actoral màxima, que és capaç de transformar les emocions en acció teatral. Tant és així, que serien la mostra vivent d’aquella dita: “No és tant el que fem, sinó com ho fem.”

I ja, a tall de conclusió, destacaríem el personatge de Dorine, meravellosament interpretat per Garbiñe Insausti, que només baixant o inclinant el rostre ens mostrava un ventall ben ampli de tonalitats emotives. Esplèndids, també, José Dault i Edú Carcamo; així com la composició musical de Yayo Cáceres. En suma, un espectacle teatral de qualitat, subtil i poètic que ningú no es pot perdre.

 Podeu comprar entrades per ‘André y Dorine’ al web del Teatre Poliorama.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació