Sidi Larbi: “És més fàcil destruir els somnis dels altres que construir els teus”

Fa disset anys que Sidi Larbi Cherkaoui va debutar com a coreògraf. Ara, poc temps després d’haver-se convertit en el nou director artístic del Reial Ballet de Flandes, arriba al Mercat de les Flors de Barcelona amb l’obra Fractus V.

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Fa disset anys que Sidi Larbi Cherkaoui va debutar com a coreògraf i des d’aleshores ha obtingut un gran nombre de guardons. Ara, poc temps després d’haver-se convertit en el nou director artístic del Reial Ballet de Flandes, arriba al Mercat de les Flors de Barcelona amb l’obra Fractus V.

Fractus V, de Sidi Larbi Cherkaoui, al Mercat de les Flors | Font: Filip Van Roe

Sidi Larbi Cherkaoui és un belga d’arrels musulmanes, coreògraf, ballarí, vegetarià i abstemi, però, per sobre de tot, és un artista compromès amb el pensament. Les seves obres acostumen a tenir un rerefons reflexiu, fins i tot filosòfic. Del 14 al 17 de gener, Larbi Cherkaoui presenta Fractus V al Mercat de les Flors, una creació inspirada en els textos del lingüista i filòsof polític Noam Chomsky.

Cinc intèrprets i tres músics són els encarregats de transformar en dansa tot un conjunt de reflexions que Sidi Larbi fa sobre la llibertat d’expressió. Aquests artistes tenen estils variats: “Tots tenim diferents estils, i amb aquests creem un sol llenguatge”. I és que aquest cop, l’objectiu de Sidi era unir gent de diferents llocs per demostrar que poden ser un.

Els intèrprets són el francès Dimitri Jourde, format en circ; l’americà Johnny Lloyd, especialitzat en lindy hop; l’espanyol Fabián Thomé, ballarí de flamenc; l’alemany Patrick Two Face Williams, amant del hip-hop i el breakdance. Ara que han aconseguit entendre’s amb èxit, Labri Cherkaoui diu que Fractus V és un “intercanvi artístic semblant a la democràcia”, on tots s’han hagut d’escoltar entre tots.

Fractus V és una obra basada en els estudis de Noam Chomsky sobre la influència dels mitjans de comunicació a la societat. “Tenim molta informació i és difícil gestionar-la”, diu Sidi Larbi, que afirma que també està influenciat per Alan Watts: “Chomsky analitza la realitat, Watts busca distanciar-se d’aquesta”. És així com Sidi Larbi distingeix entre llibertat d’expressió i llibertat de pensament, afirmant que per ell aquesta última és més important: “Si redueixen el pensament, redueixen la creativitat. Jo no podria viure”.

Sidi prové de dos ciutats portuàries: Anvers, a Bèlgica, i Tànger, al Marroc. “Depenent del lloc on creixem generem la nostra manera de pensar”, explica. És inevitable que acabi parlant de violència i dels atemptats de Charlie Hebdo: “La violència és present a la meva feina. És una cosa molt difícil de digerir: no som prou ràpids per entendre la naturalesa humana, però l’hauríem de veure com una cosa individual”, diu l’artista.

Com que Sidi Labri reflexiona constantment, la violència el porta a parlar de somnis: “És més fàcil destruir els somnis dels altres que construir els teus”. Aquesta frase li serveix per parlar tant de terrorisme com de les crítiques que rep: “Crec que haig d’intentar ser autèntic, no tenir èxit. De vegades sento que no em paguen per ballar, sinó per aguantar les critiques”, riu l’artista.

Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors, afirma que és un privilegi comptar amb la presència d’aquest coreògraf i ballarí. Fractus V tracta de trencaments interns: “Fragmentar-nos és necessari. Els humans trenquem constantment amb l’ahir, amb els pares, amb l’entorn… I això ens permet avançar”. Avançar i crear obres com aquesta, on la dansa i la música es creen a partir de diferents estils. I és que com diu Sidi Labri, “Vivim en un món sensible perquè som persones sensibles”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació