Shakespeare és viu

La preestrena de "Hamlet" a Figueres és una magnífica forma d'encetar la nova edició del FITAG

Diumenge 20 d’agost, l’esperit omnipresent de Shakespeare va produir plors i rialles als afortunats espectadors de La Cate de Figueres. Tot gràcies a la preestrena de Hamlet, coproduïda pel Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona i dirigida per l’uruguaià Raúl Rodríguez da Silva. El FITAG escalfa d’aquesta manera els seus motors, que funcionaran a tota màquina del 24 al 27 d’aquest mateix mes.

Hamlet. Foto: Agus Izquierdo

La veu en off amb accent uruguaià del fantasma del rei Hamlet ens va permetre constatar, des de bon principi, que es tractava d’una obra diferent. Els actors van desplegar tota la seva força interpretativa per transportar el públic figuerenc a terres daneses. La introducció d’elements dissonants en l’obra respecte al seu original va donar a la funció un caràcter fresc i únic.

Aquest era precisament una de les pretensions de la reescriptura de Rodríguez da Silva: transformar un clàssic en una recreació apte per als nostres temps. Essent conscient dels riscos que comporta una obra com aquesta, el director ha derivat la peça a una simbiosi emotiva i reflexiva. El cert és que diumenge va aconseguir canalitzar a la sala tots els sentiments que aquest drama magnànim expressa: odi, amor, follia i rancúnia.

A l’escenari no va faltar ni sobrar res. El cèlebre monòleg existencialista del «ser o no ser», o el fatídic duel final entre Laertes i el príncep, passant pel passatge de l’enterramorts o la bogeria d’Ofèlia. Tot, amb un toc vintage de vestuari i amb una modesta però més que suficient escenografia (a càrrec de l’ucraïnès Dmitriy Gayday). Cal destacar un personatge en concret: el desafortunat Poloni, representat magistralment per un actor que d’amateur en té poc. La companyia va plasmar la tragèdia shakespeariana a la perfecció, incloent-hi la catàrtica shake scene.

Hamlet i Laertes.

Per altra banda, la vessant internacional del festival va quedar palesa amb l’assistència a la preestrena de Mohamed Benjedi, director del Festival Internacional de teatre Amateur d’Oujda, del Marroc; o la presència de Genevieve Poizeau, membre de la Federació Nacional de teatre amateur de França.

També es va posar en marxa la iniciativa FITAG Municipis, que mobilitza una vintena de localitats. Da Silva, durant el col·loqui que els actors van protagonitzar després de la sessió, va apreciar la càlida recepció del municipi figuerenc: “Gràcies per haver-nos fet sentir com a casa”.

L’obra es podrà veure els dies 24, 25, 26 i 27, amb una única sessió diària a les 19:30. En llengua castellana i amb una duració de 90 minuts, el Hamlet de Rodríguez da Silva promet ser un dels plats forts del festival. Podeu comprar les entrades aquí. Des de Núvol la recomanem amb entusiasme.

Quatre segles després, el fatídic final de Hamlet encara provoca reaccions diverses a la sala de La Cate: això és mèrit dels artistes. Un cop finalitzada la tragèdia, els actors i membres de l’equip carregaven l’escenografia al camió. Els genis anònims tornaven a la seva rutina. Gràcies a gent com aquesta, Shakespeare és viu.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació