Retorn a la infantesa

La companyia Samfaina de Colors presenta un disc que recopila les cançons del seu darrer espectacle, 'Andròmines', una proposta visual que fomenta el joc i la complicitat

Laia Solé

Humanitats i Periodisme

El 17 de gener d’aquest any, Samfaina de colors va estrenar l’espectacle Andròmines al Teatre Principal de Sabadell. Mitjançant aquest projecte, es proposa un viatge oníric de 50 minuts en què es barregen diferents disciplines com la música, el teatre, el gest i la poètica. Aquest novembre la companyia presenta les cançons del seu espectacle en format vídeo a YouTube i a plataformes de música digitals com Spotify, Bandcamp i iTunes. També unes lletres artístiques pensades per fomentar un joc lector amb infants i adults. La presentació del disc coincideix amb la cita que Andròmines té aquest 7 de novembre amb el festival Temporada Alta. Al llarg d’aquesta tardor, la proposta ha anat trepitjant diferents escenaris d’arreu del territori Català, durant aquest mes, és el torn de Salt, Llinars del Vallès, Vilanova del Camí, Igualada, Palamós i Sant Feliu de Guíxols.

Una noia puja a les golfes de casa seva i en el procés de redescobrir totes les joguines que quan va deixar de ser petita va guardar dins de capses de cartó, es transporta cap a la seva infantesa. Aquesta és la sinopsi d’aquest espectacle que reflexiona sobre el pas frenètic del temps, la pressa per fer-nos grans, el dol de la infantesa i sobre com allò que algun dia va ser per nosaltres el tresor més preuat, es converteix un dia o altre en una andròmina. Els objectes són els protagonistes, ja que tenen la capacitat de retornar-nos durant una estona al nostre passat. Per donar vida a aquesta trama, la companyia crea una escena conceptual i sonora que permet a l’espectador sentir-se atrapat i emmirallat en els seus records.

Mirna Vilasís i Xavi Múrcia són els intèrprets d’Andròmines, el motor de Samfaina de Colors, col·lectiu que va néixer el 1988 amb l’objectiu de fer espectacles musicals, poètics i teatrals de qualitat per a tots els públics, arrelats a la cultura i al territori. Des de la seva creació han treballat de forma ininterrompuda: han tirat endavant 24 espectacles musicals, han enregistrat 9 CDS, 5.732 funcions i han reunit gran quantitat d’espectadors. Pel que fa al disc que presenten ben aviat, ha estat creat, gravat, mesclat i masteritzat pel mateix Múrcia a l’estudi de Discos a Mà, la seva marca discogràfica, durant aquest estiu passat. Tot el que forma part d’aquest musicalment -la veu, les campanes, el pianet, la percussió d’aigua, la guitarra elèctrica, les pedaleres i el caixó-, és fruit d’ambdós músics.

Amb Andròmines, Samfaina de Colors assegura que ha sortit de la seva zona de confort i ha traspassat tots els límits, ja que a partir de noves tècniques dramatúrgies i musicals que fins ara no havien tocat, han agafat la ràbia, la por i la tristesa de tots aquests mesos i l’han convertit en creativitat. La il·luminació, basada en colors poc estridents, senzilla, però suggeridora, acompanya a l’espectador en aquest viatge i l’ajuda a fotografiar els espais i els episodis del passat. Juntament amb aquest recurs, la construcció de l’escenari també és un dels plats forts de l’espectacle. S’ha intentat crear un espai únic, les golfes d’una casa on es troben tots els records d’una vida, a través d’un element, les caixes. La poètica visual és força abstracta, però lliga amb la intenció de l’obra de retornar al públic al món de les memòries passades.

Fotografia de l’espectacle ‘Andròmines’. Foto: Arian Botey.

Evidentment, la música és la gran protagonista d’Andròmines, la guia sobre la qual es construeixen sempre els espectacles teatrals de Vilasís i Múrcia. Des de la companyia s’han compost un seguit de cançons que rememoren l’estat d’infantesa a partir d’uns títols i unes lletres que fan referència al món del joc infantil: El mirall, L’avió de paper, El piano de joguina, El globus de fira… Una sèrie de temes pictòrics construïts en base tons menors, evocatius i melodies bàsiques que semblen de tota la vida, cançons tradicionals. La música pretén ser el lligam entre la història i l’espectador. Martí Rosell ens parla una mica més d’aquesta proposta musical-visual a ‘Golfes d’infantesa i pols de purpurina’.

“Com a companyia i després de parlar amb famílies i personal docent hem optat per publicar les cançons de l’Andròmines en format vídeo, perquè volíem fer un pas més i donar un valor afegit a les cançons”, afirma Mirna Vilasís. Sota el lema ‘Mira, escolta, juga i descobreix’, s’han inclòs les lletres de les cançons en els vídeos de la forma més creativa possible. Per tal d’aconseguir-ho, el duet d’artistes ha col·laborat amb Xevi Riera de Punts Volats, que ha convertit en lletres i dibuixos l’imaginari de cadascun dels temes musicals, i Julián Waisbord, documentalista.

Més enllà de funcions familiars, l’espectacle té programades sessions escolars en què es proposa a les escoles participants una sèrie d’activitats. Des de Samfaina de colors es facilita als centres educatius el cd i tot el material audiovisual per poder treballar el llenguatge, els objectes i la temàtica de la funció. S’anima als docents a suggerir als infants a portar a l’escola el seu objecte preferit i a explicar per què és important per ells. D’aquesta manera es busca que els petits empatitzin amb les emocions dels altres i, al mateix temps, fomentin el coneixement de les cançons d’igual a igual.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació