Recta final del Festival Sâlmon. La dansa remunta el riu

Els aficionats a la dansa estan de sort. Aquests dies s'està celebrant, al Mercat de les Flors i al Graner, la tercera edició del Festival Sâlmon de creadors emergents i nous talents europeus. Una oportunitat de conèixer el més innovador i interessant que s'està coreografiant i ballant, molt sovint a contracorrent.

Els aficionats a la dansa estan de sort. Aquests dies s’està celebrant, al Mercat de les Flors i al Graner, la tercera edició del Festival Sâlmon de creadors emergents i nous talents europeus. Una oportunitat de conèixer el més innovador i interessant que s’està coreografiant i ballant, molt sovint a contracorrent. Entre les perles de la primera setmana el crític de dansa Jordi Sora ens destaca, sense cap mena de dubte, Screensaver de Manuel Rodríguez.

Tania Carvalho estarà al Festival Sâlmon. © Mercat de les Flors

Lluny encara de consolidar-se i ferits per una crisi econòmica que ha resultat especialment lesiva per a les companyies de dansa, la força creativa no ha parat ni per un moment. I molt conscients que cal reforçar el talent més emergent, la Fàbrica de Creació El Graner i El Mercat de les Flors han apostat per tercer any consecutiu per un festival petit, però ple de grandeses. Són com els salmons, que neden en direcció contrària, per trobar el recer on desenvolupar-se.

Les recomanacions de Núvol:

3/4 de dansa: tres peces de breu format, per tastar el llenguatge de la dansa en dosis petites. La companyia Camaralucida presentarà Sistema, un abordatge emocional de les relacions de parella. Al Festival #Sismògraf 2014 de dansa d’Olot us vam parlar de les meravelles conceptuals del seu director: Lautaro Reyes i de la profunditat interpretativa dels dos ballarins protagonistes: Alba Barral i Javier G. Arozema. En la mateixa sessió Olatz de Andrés presentarà un extracte de Privolva, obra de ciència ficció on reflexiona sobre l’homogeneïtzació humana enfront de la diversitat. I per últim, Núria Guiu, també en format extracte, amb Login ens parlarà dels New Social Media. Tres temàtiques -la parella, el futur i les eines digitals- de plena actualitat i sobre les quals aquests creadors estan treballant.

Wagner & Ligeti: és la segona sessió d’aquest particular dia que us recomanem des de Núvol. Albert Quesada, el seu director, instal·lat des de fa anys a Brussel·les, va guanyar-se el favor de la crítica i del públic d’aquí amb la seva anterior proposta: Solos Bach & Gould, un exquisit treball de recerca sobre el cos i la música. En aquesta ocasió confronta dos universos a priori tan diferents com són Wagner i Ligeti. Però la singularitat de la interpretació coreogràfica que proposen, en un treball col·lectiu i com a resultat també d’un llarg període d’investigació, fan d’aquesta peça un dels plats forts dels dies que queden de festival. Un petit fragment es va poder veure a la ciutat fa uns mesos i l’expectació pel resultat final és màxim!

El Festival Sâlmon completarà el seu recorregut fins diumenge amb un trio d’allò més atractiu: La Veronal presentarà Islàndia, una oportunitat per rescatar un dels títols més polítics i fonamentals d’aquest grup. Lipi Hernández ens portarà El canto de los caballos, deu ballarines que converteixen la vibració dels seus cossos quan canten en un espectacle d’improvisació. I, de postres, tindrem a la ballarina i coreògrafa portuguesa Tânia Carvalho que vam conèixer amb un peculiar projecte cubista en la primera edició.

Així que ja ho sabeu, feu com els salmons i deixeu-vos endur per aquest moviment a contracorrent ple de talents europeus.

Us podeu descarregar el programa aquí

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació