Rebekka Kricheldorf visita Barcelona

Una bona oportunitat per conèixer una dramaturga que ha estrenat als teatres més importants d’Alemanya i que està especialitzada en les adaptacions teatrals.

La dramaturga alemanya Rebekka Kricheldorf (Friburg, 1974) serà a Barcelona la setmana vinent per un doble motiu. El dia 5 de maig s’estrena a La Villarroel Els tres aniversaris, la seva versió de Les tres germanes d’Anton Txèkhov, amb direcció de Jordi Prat i Coll. L’autora també impartirà un taller de tres dies a l’Obrador de la Sala Beckett al voltant de l’adaptació de diversos gèneres al teatre. Una bona oportunitat per conèixer una dramaturga que ha estrenat als teatres més importants d’Alemanya i que està especialitzada en les adaptacions teatrals.

Kricheldorf, formada en Filologia Romànica i Escriptura Dramàtica a Berlín, ha treballat al teatre nacional de Stuttgart, el teatre nacional de Kassel, el Theaterhaus de Jena, el Theater am Neumarkt de Zuric, l’Staatstheater de Bern o el Deutsches Theater de Berlín. El 2004 va ser autora resident del Nationaltheater de Mannheim i, del 2009 al 2011, assessora artística i autora resident del Theaterhaus de Jena. Ras i curt, ha treballat en els millors teatres de parla alemanya, fet que al mateix temps demostra com els germànics tenen un teatre nacional a cada ciutat important.

El curs que impartirà a la Sala Beckett es titula La màgica metamorfosi dels materials, i intentarà donar les eines per adaptar qualsevol tipus de format (pel·lícules, novel·les o fins i tot assaig filosòfic) al teatre. Es pot arribar a pensar que l’art de la dramatúrgia original viu hores baixes, però la transferència entre diferents gèneres sempre ha existit. Fins i tot l’obra més famosa del món, Hamlet, existia en moltes variacions abans de la versió que en va fer Shakespeare.

“Així doncs, per què adaptar?”, es pregunta Kricheldorf. Algunes històries més antigues podrien tenir sentit per a nosaltres però cal treure la pols a algunes de les seves parts. Algunes històries són úniques i constitueixen una inspiració intemporal per a generacions d’artistes. El seu taller examinarà de molt a prop les diverses tècniques per utilitzar tota mena de materials per a la pròpia escriptura: fins a quin punt hauríem de ser fidels a aquest material? Totes les novel·les es poden adaptar a l’escenari? Per què no escriure una obra nova de trinca? Com a escriptora amb experiència adaptant novel·les (El gran Gatsby o El Quixot), reescrivint obres clàssiques (Les tres germanes de Txèkhov o El Misantrop de Molière) i creant obres basades en contes de fades, novel·les gràfiques i mites populars, Rebekka Kricheldorf tractarà els criteris particulars que necessita un text escènic. També es treballaran diversos exemples literaris per fer-ne alguns experiments tot adaptant-los i modificant-los.

De la mateixa manera, el divendres 5 de maig La Villarroel estrena el text de Kricheldorf Els tres aniversaris. Jordi Prat i Coll signa la direcció d’aquest muntatge que arriba a l’escena gràcies a una coproducció de la Sala Trono, el Metropol de Tarragona, el Bartrina de Reus, el Principal de Valls i la col·laboració del Teatre de Salt. Joan Negrié ha traduït el text (gràcies al suport del Goethe-Institut de Barcelona), protagonitzat per Anna Alarcón, Rosa Boladeras, Miranda Gas, Joan Negrié, Victòria Pagès i Albert Triola.

Rebekka Kricheldorf converteix el text de Txèkhov en tres festes d’aniversari que acaben passades per aigua, protagonitzades per Irina, Olga, Masha i els seus acòlits. El típic tedi txekhovià es vesteix aquí de gala, com mostren les fotografies promocionals del muntatge que ja corren per les xarxes. Els personatges de Kriecheldorf tenen una extrema capacitat analítica (tret molt alemany, d’altra banda) i això els submergeix encara més en el dolor de saber-se fracassats en el terreny personal i social, i de veure reflectit el seu propi fracàs en el de l’altre. La decadència de la casa dels germans representa així l’exteriorització d’aquest sentiment de ruïna i degradació.

Per a més informació sobre el curs que impartirà Kricheldorf podeu consultar el web de la Sala Beckett.

Per obtenir més informació sobre Els tres aniversaris podeu consultar el web de La Villarroel.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació