L’any 2018, els Teatres en Xarxa, una unió de set equipaments escènics de la província de Barcelona, van impulsar el Festival Zero amb l’objectiu d’acostar, arreu de la demarcació, diverses propostes escèniques innovadores que ajudessin a generar i consolidar públics no gaire habituats a anar al teatre. La creació de públic ha estat una constant del festival des dels seus inicis. Més enllà de programar espectacles, però, el festival, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, també ofereix un ampli ventall d’activitats complementàries, des de tallers a col·loquis postfunció.

L’espectacle Massa brillant d’Oriol Puig Grau, que tot just finalitzava funcions a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) fa un parell de setmanes, encetarà la vuitena edició del Festival Zero aquest divendres 14 de febrer al Teatre Auditori de Llinars del Vallès. D’aquesta manera es repeteix i consolida la col·laboració dels Teatres en Xarxa amb el TNC que l’any passat van coproduir, des de zero, La festa; un espectacle creat per Daniela Feixas i Ricard Soler Mallol a partir de sis relats sobre sexualitat adolescent en un món dominat per la pornografia.
Xavier Fina, director General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va anunciar, en roda de premsa, que aquesta cooperació es repetirà en futures edicions. Cal tenir en compte que, des de la seva creació l’any 2014, la unió dels Teatres en Xarxa ja ha promogut i gestionat la gira de diverses companyies al marge dels grans equipaments nacionals.
Actualment, formen part dels Teatres en Xarxa els següents equipaments: el Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès, el Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí, el Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca, el Teatre Clavé de Tordera, el Teatre Auditori de Llinars del Vallès, el Teatre Àngel Guimerà del Vendrell, el Teatre Municipal de Lloret de Mar i el Teatre Principal de Valls. Si fins ara només cinc municipis participaven en el Festival Zero, enguany, la programació arribarà gairebé arreu. Només en restarà al marge Barberà del Vallès.
Així, doncs, Massa brillant, un relat sobre el sentiment de pertinença al col·lectiu LGBTIQ+, guardonat amb el Premi de Teatre Calderón de la Barca 2023, estarà en gira des del 14 de febrer a l’11 d’abril, quan finalitzarà funcions al Teatre Municipal de Lloret de Mar. Serà l’única proposta del festival que es veurà a tots els municipis participants.
La resta de la programació la completaran l’impressionant Ákri, el primer solo de l’acròbata barceloní Manel Rosés, estrenat l’any passat a la Fira Trapezi de Reus i que, posteriorment, es va veure fugaçment al Grec Festival, i dues propostes estrenades a la FiraTàrrega 2023: Orelles, de la creadora Marga Socias i el grup musical Els Mals Endreços, i El valor de res, de la Cia. Pagans.
Amb una gran escala de vint-i-dos graons com a protagonista i una combinació de números i gags dignes de Charles Chaplin o de Buster Keaton, Ákri només es veurà a Tordera i Sant Andreu de la Barca els dissabtes 15 i 22 de març, respectivament. Per contra, la divertida i participativa proposta sonora d’Orelles es podrà veure entre el 15 de febrer i el 13 d’abril a Llinars del Vallès, Tordera, Sant Andreu de la Barca, Sant Joan Despí i Lloret de Mar.
Pel que fa a El valor de res, un espectacle que la mateixa companyia Pagans defineix com «un aquelarre tranquil», on es mesclen històries de bruixeria, tecnologia i natura, es podrà veure el pròxim dissabte 15 de febrer a Llinars i, posteriorment, els dissabtes 5 i 12 d’abril a Sant Joan Despí i Lloret de Mar, respectivament.
Podeu consultar els horaris i tota la programació al web del festival.