Nous creadors a la factoria de l’Institut del Teatre

L’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) presenta del 22 al 25 de gener el resultat dels tallers duts a terme per l’alumnat de tercer i quart de les diferents especialitats de l’Institut del Teatre. L'entrada és gratuïta.

L’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) presenta del 22 al 25 de gener el resultat dels tallers duts a terme per l’alumnat de quart curs d’Interpretació i d’Escenografia de l’Institut. Els espectacles, que reuneixen en escena un total de 42 alumnes, tenen com a fil conductor la dramatúrgia contemporània a partir de textos d’autors com Bernard M. Koltés (La fuite à cheval très loin dans la ville), Jean Marie Piemme (L’Instant),Oliver Sacks (L’home que va confondre la seva dona amb un barret), Roland Schimmelpfening (El drac d’or), Jonathan Larson (Rent) i Martin Crimp (Atemptats contra la seva vida). L’entrada és gratuïta.

Instants es podrà veure a l'Institut del Teatre. Foto Raquel Soler

Cada un d’aquests sis muntatges està dirigit per directors qualificats i en actiu que exerceixen de professors a l’Institut del Teatre, com ara Andrés Corchero, Jorge Picó, Carme Portaceli, Antonio Simon-Rodríguez, Joan Maria Segura i Ramon Vila. Aquesta mostra suposa l’obertura de portes dels tallers de l’Institut del Teatre als espectadors, perquè puguin contemplar el treball que es du a terme al centre durant els darrers anys d’aprenentatge de l’alumnat que integra les diferents disciplines. És a dir, que partint de la base que els tallers tenen com a objectiu principal ensenyar i gaudir —diu Carme Portaceli—, s’utilitzen els mecanismes emprats en el món professional sota premisses d’igualtat respecte l’alumnat, pel que fa a la quantitat de text i aparició en escena. Prioritzant, això sí, que tothom tingui les mateixes oportunitats d’aprendre i millorar. Per Ramon Vila, els reptes amb què es troben els directors són diferents respecte el mercat teatral exterior perquè el repartiment no es pot triar, ja que ve donat segons els alumnes que formin part del curs.

El que podria ser un impediment esdevé un repte que permet la creació de coses que en el món professional serien impensables, i atorga d’aquesta manera un alt grau de llibertat. “Un taller ha de plantejar-se com un repte, un espai on els alumnes poden posar-se en perill, entenent que un cop depenguin d’un públic hi haurà exigències que poden frenar la recerca i experimentació artístiques”, diu Antonio Simon-Rodríguez. Un altre aspecte en què cal posar molt d’èmfasi és la gran quantitat de companyies que es funden a l’escola, fet que es deu a la convivència constant de l’alumnat de totes les disciplines que intervenen en un espectacle: escenografia, interpretació, direcció, dramatúrgia, etc.

En gran part, és gràcies a aquesta xarxa que moltes de les obres a les sales d’assaig de l’Institut emprenen el salt cap a les sales de la ciutat, i configuren d’aquesta manera una part important del panorama teatral català actual. Les peces que l’Institut del Teatre ens està presentant aquests dies són, doncs, nadons nascuts del treball que s’ha anat gestant durant els anys que l’alumnat ha viscut a l’Institut. “És interessant que l’espectador hi acudeixi amb ulls de nen, mogut per la curiositat de conèixer quines són les manifestacions que en sorgeixen”, conclouen els professors.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació