Esteve Miralles

Esteve Miralles

Escriptor. Professor. Facultat de Comunicació Blanquerna. Universitat Ramon Llull www.estevemiralles.cat

Moments extraordinaris al Maldà

El cicle “7 Encontros” presenta set dels textos que el dramaturg portuguès Hélder Costa va escriure i va posar en escena, en una cafeteria de Lisboa. En la primera sessió, la trobada va reunir Rasputín (Pep Tosar), Miguel de Cervantes (Xavier Albertí) i Charles Chaplin (Oriol Genís) al Círcol Maldà.

“Avui que la història sembla expulsada de la nostra imaginació, convertida només en matèria de novel·la i de reconstrucció cinematogràfica, és saludable confrontar-nos amb els fantasmes d’altres temps i altres contextos per pensar millor, potser, com són els nostres.” Són paraules de Joan Casas, un dels impulsors, juntament amb Joaquim Armengol, d’un projecte feliç, que va omplir ahir diumenge la sala del Círcol Maldà, i que hi serà encara els propers sis diumenges amb una proposta singular, i cada cop nova.

La pregunta podria ser: ¿quina mena de ciutat és Barcelona?… (Un diumenge al vespre, a la seu presidencial de la Generalitat, els polices que custodien l’entrada s’estan menjant, sense pudor, un gelat de terrina. Al cor de la Rambla, la principal artèria turística de la ciutat, una cambrera capta clients al crit de: “Irish Pub!”…) I un petit teatre resistent, que haurà de tancar portes aquest setembre per qüestions administratives cegues, programa una sèrie de delicioses lectures dramatitzades sobre aquests “fantasmes d’altres temps”, sobre aquestes figures del passat que continuen oferint vius ressons contemporanis.

Es tracta del cicle “7 Encontros”, que presenta set dels textos que el dramaturg portuguès Hélder Costa va escriure i va posar en escena, en una cafeteria de Lisboa, sota el títol genèric d’“Encontros extraordinários”. Cada text presenta el diàleg impossible entre tres personatges històrics que no van coincidir.

En la primera sessió, amb tres intèrprets d’excepció, brillants, la trobada va reunir Rasputín (Pep Tosar), Miguel de Cervantes (Xavier Albertí) i Charles Chaplin (Oriol Genís), que van parlar de diners, de política o d’art, en una conversa fluida, incisiva i carregada d’humor. La proposta genera una complicitat viva amb els espectadors, i ofereix una activitat estimulant per cloure el cap de setmana amb alguns pensaments útils i lleugers. (Els set euros de l’entrada inclouen una hora d’idees a escena, amb una copeta de vi o de cervesa a la mà.)

Sílvia Ferrando dirigeix aquestes lectures teatralitzades, i amb un pols afinat oficia de mestra de cerimònies com a moderadora-entrevistadora. Les traduccions, vivaces, són de Ramon Minguillón. Aquesta setmana (12 de maig) l’encontre reunirà Freud, Darwin i la Pasionaria, i el cicle es tancarà (16 de juny) amb Goebbels, Mao Tsé Tung i Jesucrist. Podeu consultar la programació completa aquí.

És encoratjador, malgrat tot. Gràcies a gent generosa, i per una estricta voluntat personal, a Barcelona, s’hi troben perletes culturals com aquesta.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació