Més que una taca d’humitat a la paret

L'Off Villarroel recupera l'espectacle 'Inestable' de la companyia argentina Sutottos

Està demostrat que el cicle Off La Villarroel és garantia de qualitat. Més enllà de recuperar muntatges que han funcionat amb èxit en altres sales de la ciutat anys enrere, com ara la Flyhard, també ha fet diana amb les seves propostes provinents d’Argentina. Si l’any passat va sorprendre El declive de Nelson Valente, el teatre encapçalat per Tania Brenlle recupera aquesta temporada Inestable, també amb l’humor com a fil conductor per retratar la decadència humana.

La companyia Sutottos presenta 'Inestable' a l'Off Villarroel. © David Ruano
La companyia Sutottos presenta ‘Inestable’ a l’Off Villarroel. © David Ruano

La companyia Sutottos ja va passar per La Villarroel fa dues temporades amb aquesta mateixa producció, i va ser un èxit. Ara s’hi ha tornat a posar per escalfar els motors uns mesos abans de l’estrena a la mateixa sala de la seva nova obra: Perdón, en cartell des del 28 de febrer al 29 de març del 2020. Això ja arribarà, de moment el públic encara pot gaudir d’Inestable, guanyadora de la Bienal de Arte Joven de Buenos Aires i una autèntica revelació en el seu país, on la companyia ja ha aconseguit fer-se un lloc en l’escena teatral més alternativa.

I què ens hi podem trobar? Primer de tot, una arrencada que descol·loca el públic amb un exercici impactant i efectiu. I després, al llarg de tota la peça, i a mesura que passen els minuts encara més, la trama passa del caos inicial a un caos més profund, encara que no ho sembli. De fet, sembla que les escenes cada vegada siguin més confuses i esbojarrades, però si s’excava una mica, s’hi pot trobar un mar de reflexió que trenca amb els convencionalismes més purs.

La companyia Sutottos presenta 'Inestable' a l'Off Villarroel. © David Ruano
La companyia Sutottos presenta ‘Inestable’ a l’Off Villarroel. © David Ruano

Vivim en una societat social, valgui la redundància. Tots ens hem de relacionar, hem de parlar, hem de saber què dir, hem d’estar a l’altura d’allò que s’espera de nosaltres. Un desgast emocional que els dos personatges no saben gestionar, i es veuen superats. Aquest malestar els porta a viure situacions surrealistes que parteixen d’unes obsessions a priori intranscendents, i ho són, però la vida els ha portat cap a aquest camí, ple de fòbies i paranoies. I entremig, unes cançons extremadament humanes sota una capa gruixuda d’humor que, personalment, em resulten autobiogràfiques. Potser m’haig de preocupar.

Andrés Caminos i Gadiel Sztryk han escrit, dirigeixen i interpreten Inestable, adoptant el rol de clowns que passen per moltes angoixes: una misteriosa taca en una paret, una porta que no saben si està ben tancada, la nostàlgia del passat… Tot plegat sota el prisma d’un humor intel·ligent que, tanmateix, et genera el dubte si tothom ha fet el pas de traspassar la superfície per anar al moll de l’os que proposen els autors. I aquesta és la seva màgia: s’obliga a l’espectador a fer un exercici per arribar al rerefons del text. Si la voleu viure, només queden dues funcions: el 26 i 27 de novembre. Aprofiteu-ho!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació