Marcos Morau, Premi Nacional de Dansa 2013 en la modalitat de creació

El coreògraf Marcos Morau ha estat galardonat amb el Premi Nacional de Dansa 2013. Recuperem una crítica de Jordi Sora de l'espectacle "Siena", una de les últimes produccions de Morau, que es va poder veure al Mercat de les Flors el passat mes d'abril.

El coreògraf Marcos Morau ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Dansa 2013, en la modalitat de creació. Recuperem una crítica de Jordi Sora de l’espectacle “Siena”, una de les últimes produccions de Morau, que es va poder veure al Mercat de les Flors el passat mes d’abril. El cinema, el pensament, l’art i el teatre es posen al servei de la dansa contemporània, que esdevé un llenguatge frontissa de reflexió col·lectiva.

Les categories de les coses havien de servir per facilitar-nos la vida: jerarquia del caos, ordre de seqüències. El cert és que poden limitar la mirada: parlar de “dansa contemporània” és un exemple del que no hauríem de dir en una obra com la que aquestes dies es presenta a Barcelona. No pas perquè no s’hi reconegui la centralitat d’aquell llenguatge expressiu. Més aviat perquè en limita l’accés a aquell altre públic més avesat a d’altres disciplines i que per una por a l’opacitat amb què la dansa s’ha comunicat tradicionalment, creu no sentir-la propera. Doncs bé, una bona notícia: “Siena” de la Companyia La Veronal és un espectacle per a cinèfils, per a afeccionats al teatre, també per a amants de la filosofia i per a gaudir amb la música i la pintura. I per a seguidors de la dansa? Sí, també! Però no només…

Els cinèfils sabreu trobar fàcilment les moltes referències que farceixen la peça: no és només Pasolini, com s’explica en el fulletó de mà. És també per un clima de tensió narrativa assimilable a un únic pla seqüència d’una hora de durada. Com si es tractés d’una pantalla seccionada en petits enquadraments, on haureu d’anar escollint on fixar la vostra mirada. Talment com el seguiment que un afeccionat al teatre sabrà fer sobre la base d’un text magníficament narrat, amb una paleta de múltiples interpretacions que us convidaran, en la vostra imaginació, a l’elaboració d’imatges paral·leles a les que hi anireu afegint les execucions del ballarins sobre l’escenari. Res no és a l’atzar: ni el vestuari, ni l’escenografia, tampoc els diversos registres dels personatges. Un exercici molt del gust pels amants de la filosofia, sempre escrutant les diverses capacitats que el llenguatge pot oferir a l’enteniment del món, a través de l’elaboració de les millors preguntes possibles a fer. I les del món actual, derives perdudes de l’humanisme triomfant del Renaixement, encara són ben difícils! Com també sabran valorar la peça els estetes de la més diversa condició, perquè trobaran una magnífica oportunitat per a contemplar en paral·lel una reproducció gegantina de la Venus d’Urbino; com també gaudir de músiques de diversos estils: Bach, Monteverdi i la cançó napolitana (per citar alguns) es donen de la mà traspassant èpoques i fronteres; i, sobretot, perquè els permetrà deixar-se endur per una magnífica invitació a reflexionar sobre el fet artístic.

Però és de dansa l’espectacle? És clar! Preciosa i delicada, amb un parell d’intervencions de grup i un duo final dels que fan afició. I és que “Siena” és dansa contemporània i suma. O no és així com vivim els nostres dies? Una mica d’aquí, un polsim d’allò altre, petits moments d’una tercera cosa… Les categories potser encara serveixen per saber a què destinem els diners de l’entrada. Però poca cosa més. Perquè l’experiència de l’art contemporani ofereix molt més que no pas una simple contemplació. I el llenguatge frontissa entre totes aquelles múltiples experiències ben bé podria ser que sigui el de la dansa. Aneu a comprovar-ho aquesta setmana al Mercat de les Flors!

—-

Al bloc escena de la memòria trobareu el recull de les crítiques publicades aquests dies en diferents mitjans.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació