“Avui us explicarem un conte, com sempre fem…”, així comença l’obra que aquests dies la bona gent de L’Estaquirot Teatre presenten al Sant Andreu Teatre. Aquesta companyia amb gairebé cinquanta anys de trajectòria i prop de 10.000 funcions a l’esquena ens condueix, una vegada més, al món de la imaginació, la sorpresa i la il·lusió, el món dels contes.
En aquesta ocasió recuperen un espectacle que van estrenar el 2012: Els tres ossos, una nova versió del clàssic britànic del segle XIX que mai passa de moda. De fet, la versió del conte que tenim en el nostre imaginari no és ben bé l’original. El relat primigeni va passar per diferents fases abans de ser com el coneixem avui. La història se la va inventar cap al 1813 en Robert Southey i es va publicar per primera vegada l’any 1837. En aquella primera versió la famosa Rínxols d’Or no duia ni rínxols, ni d’or, sinó que era una dona gran i els tres ossos eren això, tres ossos, no pas el pare, la mare i el petit fillet. Sigui com sigui, la història del senyor Southey va fer la volta al món, se n’han fet nombroses variacions i l’Estaquirot Teatre també hi han volgut dir la seva.
Els titellaires vilanovins ens presenten la història d’una família d’ossos que treballen fent melmelada a la seva fàbrica. Un bon dia esgoten les seves existències de mel i el petit osset ha d’emprendre un llarg viatge per cercar les abelles que viuen a l’arbre més alt del bosc. El llarg del camí el durà a conèixer tota mena d’animals i viurà tot d’experiències noves per a ell. Una aventura dolça, divertida i juganera que acabarà amb el retorn de l’osset a casa i la visita de la sapastra de la Rínxols d’Or. Una nena entremaliada, sorneguera i entranyable que farà les delícies de petits i grans.
A l’Estaquirot creuen en el poder del seu art per a entretenir, però també per a educar. Són vella escola i les seves actuacions i reflexions recorden a l’estil del Grup de Folk i d’en Xesco Boix. En aquest espectacle delicat, proper i familiar, treballen, des de l’humor i la conversa, valors universals com la tolerància i el respecte.
Però això no és tot, el món màgic de l’obra el configuren tot un conjunt de caixes de fusta que s’obren i es tanquen, que es pleguen i despleguen, per fer sorgir tota mena d’escenes, personatges i estris articulats que demostren el molt ofici que té aquesta companyia.
L’Estaquirot Teatre és sempre una aposta segura i tot i la velocitat dels seus diàlegs els més menuts no badaran boca, perquè quedaran absorbits des del primer minut pel talent i l’art d’aquesta gran companyia. Una companyia tan dolça que fins i tot en acabar l’espectacle us entregaran la recepta de la melmelada dels ossets per tal que la pugueu fer a casa. I és que amb els seus espectacles sempre et sents així, com a casa.