L’amor és cec i la bogeria sempre l’acompanya

Si no teniu grans expectatives, crec que l'obra us pot acabar agradant

Conta la faula d’Isop que el gos de l’hortolà no menjava ni deixava menjar. Sembla ser que Lope de Vega va captar la idea al vol i la va voler traslladar al teatre en una versió amorosa del concepte. Així neix Diana, senyora de classe alta que s’enamora d’un criat i no el vol ni pels altres, ni per a ella, tot i voler-lo amb anhel i rebutjar-lo amb insistència.

Helena Pimienta rescata el clàssic de Lope de Vega i el situa a la Nàpols del segle XVIII, tot i que va ser escrit a principis del segle XVII. La directora encapçala, juntament amb la “Compañía Nacional de Teatro Clásico” (CTNC) aquesta revisió actualitzada de l’obra que no deixarà a ningú indiferent. La versió la firma Álvaro Tato que, treballant colze amb colze amb Pimienta, hn mantingut el text original però ha extirpat tota mena d’estereotips i clixés de l’època. Tato i Pimienta han focalitzat tota l’atenció en el personatge de Diana, fúria entre els calms i pau entre els exaltats. Una dona que pateix el mal d’amors, però que degut a la seva condició ha de patir autocensurant-se.

Si comento que l’obra no deixarà ningú indiferent, és perquè ja se sap que l’amor és cec i la bogeria sempre l’acompanya i quan hom s’enamora d’una obra pot córrer el risc de cometre bogeries. Els més puristes segurament sortiran decebuts del teatre i els més agosarats somriuran, però tampoc no esclataran en grans ovacions cap a l’escenari. Tothom actua de manera impecable i dona gust sentir recitar Lope per algunes veus tan ensenyorides com les de Paco Rojas, Joaquín Notario o Rafa Castejón. Ara bé, tot plegat es fa un xic massa llarg i malgrat que el programa de mà anuncia 1’40h d’espectacle, la cosa s’allargassa fins a les 2’10h. Quan es té la temptació de mirar el rellotge en una obra…, alguna cosa passa!

Però no siguem derrotistes. Lope a part, cal reconèixer l’excel·lent feina de tota la companyia. Marta Poveda encapçala el repartiment amb mestria, energia i una vis còmica que és per treure’s el barret i la segueixen Natalia Huarte, Álvaro de Juan, Óscar Zafra o Pedro Almagro entre d’altres. I com dèiem, l’amor, un curiós personatge transversal a tota l’obra i que encarna el ballarí Alberto Ferrero. Un amor que potser és sobrer, que probablement existiria sense personificar-se, que segurament no seria necessari?

Crec que el TNC és massa senyor per a aquesta obra. No em malinterpreteu. La sala gran és una plaça molt difícil de defensar i quan tu sents Lope de Vega i la CNTC, creus que veuràs un muntatge espectacular! Però la boca de la sala gran està totalment desaprofitada i l’actualització i contemporització de l’obra no fa pel TNC.

Les transicions entre escenes estan molt ben trobades i a nivell coreogràfic, són un bonic i acompassat caos visual. Amb tot, l’obra es tanca de manera precipitada amb un interruptus total que anuncia el final.

Però ja se sap que a l’amor no hi ha qui l’entengui i no tancaré l’escrit sense recomanar-vos que l’aneu a veure. Si no teniu grans expectatives, si voleu sentir recitar Lope de manera magistral i sobretot si no sou molt puristes, crec que l’obra us pot acabar agradant.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació