La Fundació tanca la paradeta

Aquest dijous presenten 'Constructivo' a La Carbonera d’Olot i de divendres a diumenge oferiran les últimes funcions de 'Si sabes lo que hay' a la Sala Hiroshima de Barcelona.

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Cronista i crític teatral. Cap de L'Apuntador.

Ens hem assabentat a través de les xarxes socials que la Fundación Collado – Van Hoestenberghe ha decidit deixar de treballar en l’àmbit de la creació escènica. O, segons les seves paraules, que faran “una llarga i indefinida parada a nivell escènic”. Aquest dijous presenten Constructivo a La Carbonera d’Olot i de divendres a diumenge oferiran les últimes funcions de Si sabes lo que hay a la Sala Hiroshima de Barcelona. Aquestes són, per tant, les darreres oportunitats que tenim de veure aquestes peces. Després no diguin que no els hem avisat.

Fa només tres setmanes presentaven Lanscape. El idiota y lo sublime, al cicle Noves Escenes de La Pedrera. Un espectacle on, com molt bé explica Clàudia Brufau en aquesta crítica, hi apareixien membres de la seva família i alguns dels habitants de Pontós, el poblet de l’Alt Empordà on viuen Ernesto Collado i Barbara Van Hoestenberghe (creadors d’aquesta associació amb ànim) i els seus fills. Poblet còsmic, místic i psicotròpic, ja que entre els seus 234 habitants il·lustres, a part de les veïnes més crítiques i amb més criteri sobre creació escènica contemporània del país, hi trobem gent com la Sofia Asencio i el Tomàs Aragay. Com deia Albert Pla cantant Pepe Sales: “Això és un poble d’estrelles, això és un poble d’stars”.

Avui dijous presenten Constructivo a La Carbonera, el bar del Teatre Principal d’Olot que els fans dels Sismògraf coneixem (i ballem) tan bé. Resultava sorprenent, doncs, veure aquest dilluns com Collado explicava a Facebook que aquests bolos de Si sabes lo que hay a la Sala Hiroshima seran la darrera oportunitat de veure aquest espectacle, degut a la decisió de la companyia de fer una parada. Què ha passat? Ahir a la tarda vaig mantenir una conversa telefònica amb Collado per parlar del tema: ell acabava de sortir de la Hiroshima per preparar el bolo i anava en metro, fet que va incloure al nostre diàleg una interessant mescla de talls, interferències i “Pròxima estació: Drassanes”. Tot molt propi de la Fundación, d’altra banda.

Collado em va explicar, molt tranquil, que ho deixen perquè els ve de gust, que es tracta d’una decisió presa per motius de salut, i que la Barbara i ell no saben si aquesta aturada serà definitiva o no. Ella es centrarà en el projecte del Tirabuixó, on treballa juntament amb Sofia Asencio i Lola Robles, i que relaciona cos, música i educació mitjançant la realització de taules de moviment a escoles. Ell ha iniciat una empresa dedicada als perfums naturals, que amb el nom de Bravanariz vol oferir les plantes, les flors i les fragàncies de l’Empordà embotellades en petits flascons (recomano deixar el link obert, és molt relaxant). Moviment, música, paisatge i olors. No és que la Fundació deixi de treballar, sinó que redirecciona la seva energia en aspectes que sempre han format part de les seves creacions.

Li pregunto a Collado què se n’ha fet del projecte de portar Si sabes lo que hay des d’Anvers (Bèlgica) a Barcelona, una ruta de disset dies que havia de parar cada nit en una àrea de servei, per oferir l’espectacle del “xaman d’Ikea” als camioners i viatgers que es volguessin unir a aquesta rave mística. Collado m’explica que han abandonat la idea, que tot i que comptava amb el suport de l’Arts Santa Mònica (on s’havia de veure en format exposició aquesta tardor) no han trobat prou suport econòmic com per portar-lo a terme. Collado no té un discurs ni d’acusador ni de ploramiques, i diu frases com “la cultura la fem nosaltres” i “tenim el que ens mereixem”, en una conversa que no desprèn ni ressentiment ni ràbia. “Ens ha agafat un atac de responsabilitat”, diu el creador de conceptes com l’optimisme crític (benvingut sigui) o el realisticisme, una barreja de realisme i misticisme.

La Fundación Collado – Van Hoestenberghe no desapareix, sinó que es dedicarà, simplement, a altres coses. A Pontós. On sinó?

Per a més informació i  entrades de Constructivo podeu consultar aquest enllaç.

Per a més informació i entrades de Si sabes lo que hay podeu consultar aquest altre.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació